ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις & Αλληλέγγυα Οικονομία

Η συνεδρία “Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις & Αλληλέγγυα Οικονομία” στο 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο και οι απόψεις που διατυπώθηκαν.

Να σημειωθεί ότι αντί της Ράνιας Αντωνοπούλου που παραιτήθηκε από τη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο συνέδριο συμμετείχε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.



Ακολουθούν οι απόψεις των σύνεδρων:

Άγγελος Παπαγγελόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Οικονομίας, Τόνωσης και Απασχόλησης, Αλληλεγγύης και Χωροταξίας):
“Για την κοινωνική οικονομία. Υπάρχει πράγματι ένα πρόγραμμα για να προωθήσουμε την ίδρυση και την λειτουργία των ΚοινΣεπ. Έχουμε τις προτάσεις μας. Το πρόγραμμα που έχουμε προϋπολογίσει στο ΕΣΠΑ είναι 6.250.000, που είναι πολύ σημαντικό ποσό”.

Θεοφάνης Στεφανόπουλος (Εντεταλμένος Σύμβουλος Απασχόλησης και Αλληλεγγύης):
“Η ευαισθησία του Περιφερειάρχη είναι γνωστή στην κοινωνία. Να δώσουμε περισσότερα λεφτά σε εξειδικευμένο προσωπικό. Θεωρούμε όχι ότι έχουμε το αλάθητο, αλλά ότι οι πόροι διανέμονται στους δικαιούχους περισσότερο για αυτές τις ομάδες ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Λοιδωρηθήκαμε όταν φτιάξαμε την κάρτα αλληλεγγύης. Το στηρίξαμε, το πετύχαμε και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να περάσουμε τον ΤΕΒΑ. Πιστεύω ότι θα το καταφέρετε”.

Έφη Αχτσιόγλου (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
“Θέλουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης διαφορετικό. Τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε την έξοδο από τα προγράμματα και θα έχουμε τη δυνατότητα ελευθερίας άσκησης δημόσιας πολιτικής. Η οποία είναι περιορισμένη. Πριν τα μνημόνια υπήρχε μια ανάπτυξη που τα οφέλη της δεν καρπώνονταν η κοινωνία. Μια ανάπτυξη που δεν συνοδευόταν με την αντίστοιχη αύξηση μισθών, ούτε με κοινωνικό κράτος και το μοντέλο που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν της υποτίμησης. Μία θέση που υποστήριξαν οι κυβερνήσεις 2010-2014 και υποστηρίζουν οι θεσμοί. Με συρρίκνωση μισθών. Είναι λογική που είναι κοινωνικά επιζήμια και αναποτελεσματική οικονομικά.
Υπήρχε και μια άλλη θέση. Η υπόθεση Novartis είναι ενδεικτική. Όταν μειώνονταν οι μισθοί, υπήρχε μια σκιώδης συναλλαγή στον τομέα της υγείας. Τη στιγμή που γίνονταν 12 περικοπές συντάξεων, τα ταμεία καλούνταν να καλύψουν μια δαπάνη για τέτοιες συναλλαγές. Για αυτό και τα ταμεία μάς παραδόθηκαν έτσι.
Η δική μας κυβέρνηση επιχείρησε λοιπόν μεταρρυθμίσεις. Να επουλώσουμε τις πληγές. Να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις ώστε ανάπτυξη όχι με τα χαρακτηριστικά που μας οδήγησε στην κρίση. Και να θέσουμε τα θεμέλια για ένα κοινωνικό κράτος. Αυτοί είναι οι τρεις άξονες.
Για την ανάταξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας έχουμε θετικούς ρυθμούς. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου η ανεργία από το 23% είναι στο 15,9%. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά υπάρχει μείωση. Λένε ότι είναι φυσικό φαινόμενο. Αλλά δεν είναι έτσι. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το τελευταίο διάστημα εργάστηκαν 10.000 άνεργοι, εκ των οποίων οι 3.500 μέχρι 29 ετών.
Επίσης θέλουμε να φτιάξουμε ένα μέτωπο με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες για την παράβαση εργασίας. Για αυτό έχουμε ενισχύσει το εργατικό δυναμικό για το σώμα επιθεώρησης εργασίας, είναι δύσκολο αυτό σε περίοδο μνημονίων. Επίσης σε σχέση με το πρόστιμο, θα μειώνεται σημαντικά αν ο εργοδότης που έχει αδήλωτο εργαζόμενο, εφόσον τον προσλαμβάνει για ένα σημαντικό διάστημα. Επίσης φροντίζουμε για εκείνους που δεν παίρνουν τα δεδολυεμένα τους. Επίσης θα εντείνουμε τους ελέγχους στους χώρους αγροτικής εργασίας.
Το υπουργείο εργασίας είναι ανοιχτό, με τριμερείς συναντήσεις για να δοθούν λύσεις. Επίσης σημαντικό είναι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το οποίο λαμβάνουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας και είναι μεγάλη ανακούφιση για εκείνους.
Κλείνοντας είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση κοινωνικής ανάκαμψης. Αλλά έχουν ακόμη πολλά να γίνουν, κυρίως για την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αλλά η απόσταση έχει αρχίσει να μειώνεται, για να αρχίσει να αλλάζει η ζωή των ανθρώπων”.

Θεανώ Φωτίου (Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
“Μέχρι σήμερα κοινωνικό κράτος εθεωρείτο η υγεία και η παιδεία. Εμείς θεωρούμε ότι είναι και εργασία, κοινωνική προστασία. Δηλαδή, ασφάλιση και κοινωνική αλληλεγγύη, δηλαδλη πρόνοια. Γιατί εμείς πιστεύουμε αυτό που οι φιλολεύθεροι δεν πίστευαν. Οτι κάθε ευρώ που δίνεις στην κοινωνία, δεν μπαίνει στη μαύρη τρύπα, αλλά πολλαπλασιάζεται επί 1,3 έως 1,6. Έχουμε εντελώς διαφορετική αάποψη. Πήραμε έναν προϋπολογισμό στα 790 εκατ. ευρώ και τον πήγαμε 1 δισ 837 εκατ. Δύο φορές πάνω. Κια το 2019 θα τον πάμε τέσσερις φορές πάνω.
Τα κέντρα ενότητας πιστεύουμε ότι αφορά σε όλο τον πληθυσμό. Είναι το παιδί γενικά. Για όλο το ελληνικό λαό. Δεύτερη κατηγορία, είναι αναπηρία. Ο καθένας από εμάς μπορεί μια ωραία πρωΐα μπορεί να είναι ανάπηρος. Εν δυνάμει είμαστε όλοι μας. Τρίτη κατηγορία οι ηλικιωμένοι. Τέταρτη κατηγορία οι άστεγοι. Η πέμπτη είναι οι Ρομά. Η έκτη είναι δυστυχώς οι άποροι, που πολλαπλασίασε η κρίση. Δεν υπήρξε εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Τι υπήρξε; Παραλάβαμε τον χαμηλότερο προϋπολογισμό σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη και στην εποχή της ευημερίας ήμασταν οι τελευταίοι στις δαπάνες. Για τα παιδιά, 0,4, μέσος όρος στην Ευρώπη 2,2, πάλι τελευταίοι. Εμείς το αυξήσαμε κατά 40%.
Πόσα παιδιά έχουμε σε ιδρύματα. Δεν ξέρω. Τι θα κάνουμε. Θα φέρουμε νόμο. Ιδρύματα με παιδιά με διαφορετικούς όρους. με ηλικιωμένους, με διαφορετικούς όρους. Ιδρύματα με περιουσίες αμέσως μετά την εκκλησία. Αλλά με χρέη και με απλήρωτους εργαζόμενους.
Εμείς παραλάβαμε κράτος με γραφειοκρατία, πελατειακές σχέσεις, διαφθορά. Όλα κατέρρευσαν μετά την κρίση. Εμείς προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε την κοινωνική κατάρρευση. Πώς; Με την κάρτα αλληλεγγύης, τη μοναδική σε όλη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά ξεκινάμε τα δωρεάν σχολικά γεύματα. Στο Πέραμα έχουμε αύξηση 20% στην απόδοση των παιδιών.
Στην Πελοπόννησο έχουμε 26 δήμους, υπάρχουν σχεδόν 35.000 δικαιούχοι. Έχετε λίγους. Είτε σημαίνει ότι είστε εύπορη Περιφέρεια. Είτε κάτι δεν πάει καλά, γιατί είστε κάτω από το μέσο όρο τον εθνικό. Για τα σχολικά γεύματα, στην Πελοπόννησο δίνουμε 3000 σε 35 δημοτικά. Του χρόνου θα δώσουμε 500.000 γεύματα. Είναι κοινωνική πολιτική, είναι πολιτική που ήρθε για να μείνει.
Για την ψηφιακή εποχή, η αριστερά πιστεύει ότι είναι για τον κάθε πολίτη. Αυτό είναι ψηφιακή εποχή. Είναι τα δικαιώματα του κάθε Έλληνα πολίτη. Κι εμείς θα τα υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου.
Φτιάξαμε το εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα Κέντρα Νεότητας είναι ο βασικός μηχανισμός του κοινωνικού κράτους. Αυτό το μηχανισμό, κάνω αυτή την εξαγγελία από αυτό το συνέδριο, θα τον δώσουμε δωρεάν σε όλους τους δήμους της Πελοποννήσου. και στους 26. Έχουν δεν έχουν Κέντρο Κοινότητας. Στοιχίζουν 53 εκατομμύρια, αλλά είναι η ασφάλεια του κάθε πολίτη. Είναι η περηφάνια του. Είναι ο ομφάλιος λώρος με τα πάντα. Δυστυχώς η Πελοπόννησος έχει μόνο δύο, στην Καλαμάτα και το Ναύπλιο. Έχει 26 δήμους, θα έπρεπε να έχει 26. Για αυτό υπάρχει αυτή η μαύρη τρύπα. Θα συνεργαστούμε, λοιπόν, κύριε Περιφερειάρχα. Το ίδιο θα κάνουμε σε όλη την Ελλάδα. Εσείς εδώ έχετε 53 οικισμούς Ρομά. Πρέπει να μετεστεγαστούν σε πολύκεντρα. Είναι σε συνθήκες εξαθλίωσης. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν μπορούν να ζουν σε τέτοιες συνθήκες”.

Τάσος Πετρόπουλος (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
“Λογοδοτούμε σε εσάς. Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ θα έχουμε ένα περιθώριο οικονομικής ελευθερίας. Φέτος, το 2017, πετύχαμε το 16,2%, χωρίς να έχουμε μειώσεις των συντάξεων. Με ρεκόρ συντάξεων, 116.000, το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, πέτυχε να έχει ρεκόρ, που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε έτσι και για το 2018.
Έχουμε μία θετική αντιστροφή επίδοσης στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια βελτίωση και στις οφειλές. Το 93% των οποίων είχαν δημιουργηθεί πριν το 2014. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι κοινός τόπος, με τη δυνατότητα ρύθμισης, που υπάρχει πια εδώ και τρεις εβδομάδες. Και αυτό αφορά σε μεγάλο βαθμό στον αγροτικό πληθυσμό.
Θα αναπτύξουμε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, για την κοινωνική ασφάλιση και να είστε βέβαιη ότι σε δύο χρόνια η δομόσια διοίκησή της θα έχει το πρότυπό της. Θα κάνουμε τα πάντα. Ήταν ένας διωκτικός μηχανισμός και αποφυγής. Ενώ θα έπρεπε να είναι το αντίθετο. Το κοινωνικό σύστημα είναι επίτευγμα όλων και πρέπει να το προστατέψουμε. Οι βελτιώσεις που θα πετυχαίνουμε στα έσοδα θα δημιουργούν παροχές.
Θα πρέπει να αξιοποιήσετε την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη λήψη της σύνταξης”.

Ακολουθούν τοποθετήσεις:

Ντίνα Νικολάκου (Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου):
“Στα πρόσωπα όλων αναγνωρίζω την αγωνία που υπάρχει για τις κοινωνικές ομάδες. Αυτό είναι συνέδριο για να υπερβούμε της αγκυλώσεις μας για να συνεννοηθούμε. Θα πρέπει να συνθέσουμε. Αυτό πιστεύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είμαστε σε διαφορετικές κατευθύνσεις σε σχέση με τα Κέντρα Κοινότητας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Πρέπει να βρούμε κοινό βηματισμό. Να συνθέσουμε. Εμάς δεν μας ήρθε ξαφνικά να μην υλοποιήσουμε το πρόγραμμα. Αμέσως είχαμε πέντε δήμους που ήταν κάτω από το πληθυσμιακό όριο.
Τα στοιχεία μάς έδειξαν ότι έπρεπε να λειτουργήσουμε άμεσα και να σταματήσουμε το παλιό πολύ κακό σχεδιασμό να φτιάχνουμε δομές που ήταν άδειες. Ολοι οι δήμοι υπέγραψαν προγραμματική και υπάρχουν προβλήματα.
Η κ. Φωτίου είπε ότι κι εκεί που δεν υπάρχουν θα βρεθεί τρόπος για να λειτουργήσουν Κέντρα Κοινότητας. Είναι πολύ θετικά. Αλλά τα θέματα δεν λύνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα δούμε το μοντέλο το κεντρικό και θα δοκιμάσουμε το μοντέλο της Περιφέρειας. Θα δούμε ποιο θα είναι πιο αποτελεσματικό. Αντιμετωπίζεται το κακοποιημένο παιδί να έχει λύση με ένα κουμπί; Εμείς λέμε όχι. Λέμε ότι θέλει βαθύ σθένος και μεγάλη καρδιά.
Να πω κάποια θέματα:
Ρομά. Δεν ανακαλύφθηκαν τώρα. Ζητάμε από το υπουργείο να το σεβαστεί. όχι σε γκέτο
ΑΜΕΑ. Θα ακουστεί κάτι, γιατί δεν έχει ακουστεί. Και σκέφτομαι τη συγκλονιστική στιγμή που μου έχει πει μία μάνα που έχει παιδί ΑΜΕΑ, τι θα γίνει όταν πεθάνω; Προτιμώ να πεθάνω πρώτη. Διότι δεν έχουμε μία μονάδα δια βίου. Εδώ πρέπει να ενωθούμε με το υπουργείο.
Αναδοχή. Λέτε δεν θα κάνουμε τα κακά του . Δίνετε ενίσχυση στα ιδρύματα. Θωρακίστε την αναδοχή.
Τα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια Ευρώπη που έχει χάσει τα βήματα και σε μία Ελλάδα που αυτοί που έχουν κάνει τα λάθη δεν τα έχουν ζήσει, αλλά τα ζουν οι ευπαθείς ομάδες, απαιτούν έναν άλλο τρόπο. Να μην μείνουμε σε αγκυλώσεις. Η Περιφέρεια έχει την άποψη ότι έπρεπε να το συζητήσουμε λίγο περισσότερο και όχι να στείλετε μια επιστολή στους δήμους. Υπάρχει και τώρα χρόνος να συνεννοηθούμε. Μπορούμε να αποδείξουμε ότι και μέσα και από μεγάλες αντιθέσεις, μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό, όταν πρόκειται για ανθρώπους που μας έχουν τιμήσει”.

Νίκος Καραλής (Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου):
“Ακούμε για ισότητα, αλλά για δικαιώματα μόνο στα λόγια. Είμαστε άστεγα. Στο εξωτερικό τα άτομα με αναπηρία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και όχι δεύτερη. Στην κορυφή της πυραμίδας της Ομοσπονδίας δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη. Δεν μας έχετε βάλει στα προγράμματα για να μπορέσουμε να υποστηριχθούμε.
Θέλουμε στέγη διαβίωσης και κέντρα διημέρευσης. Όταν εμείς φύγουμε από τη ζωή, πού θα αφήσουμε τα παιδιά μας; Στο δρόμο ή στα γραφεία; Θέλουμε επιστήμονες.
Θέλω να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τα αιτήματά μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, που από το 2011 είναι δίπλα μας. Την κ. Νικολάκου, τον κ. Στεφανόπουλο, τον κ. Πουλά. Και πλέον έχουμε άριστη συνεργασία με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Καταθέτω και εγγράφως τα αιτήματά μας”.

Χρήστος Κορομηλάς (Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσποδίας Τριτέκνων):
“Εκπροσωπώ 8.000 οικογένειες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δηλαδή 40.000 ανθρώπους. Θεωρώ ότι έχουμε αδικηθεί. Είχαμε μία συνάντηση και μία δέσμευση ότι τα επιδόματα δεν θα μειωθούν. Αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι όσες οικογένειες έχουν εισόδημα μικρό φορολογικό πάνω από 13.500 ευρώ, το ποσό του επιδόματος μειώθηκε. Όχι μόνο είναι μικρό το ποσό, αλλά έτσι προωθείται η αδήλωτη εργασία. Τα επιδόματα θα πρέπει να δίνονται όχι με βάση μόνο το εισόδημα, αλλά και με άλλους δείκτες. Η στρατηγική θα έπρεπε να είναι η αύξηση των γεννήσεων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δίνονται επιδόματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες”.

Σπύρος Βρέντας (Αντιδήμαροχς Τρίπολης):
“Είμαι παθολόγος και ασκώ το επάγγελμα. Παλεύουμε δύο χρόνια να βρούμε μία φόρμουλα να λειτουργήσουμε τα Κέντρα Νεότητας. Κακώς πληροφορηθήκατε ότι ο δήμος Τρίπολης δεν ήταν συνεννοήσιμους. Εμείς είπαμε ότι μπορούμε να κάνουμε το Κέντρο Κοινότητας με την προϋπόθεση να φέρουν ενδιαφερόμενους στον δήμο μας. Αν αναλαμβάναμε και τους τέσσερις δήμους, με έναν ψυχολόγο, μία κοινωνική λειτουργό και έναν οδηγό, θα υπήρχε πρόβλημα. Θα έπρεπε να μιλάμε για 180 χιλιόμετρα απόσταση καθημερινά και άλλα 180 χιλιόμετρα πίσω. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Άρα είμαστε ακόμα στον αέρα. Θα έπρεπε να πάρετε την κοινωνική υπηρεσία της Περιφέρειας στο γραφείο σας ή να έρθετε εσείς στο δικό της γραφείο, γιατί άκουσα ότι έχει άλλο μοντέλο.
Επίσης, έχουμε το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ξενώνας κακοποιημένων γυναικών. Το 2017 δυστυχώς έπιασε το στόχο του και δυστυχώς το 2018 θα τον ξεπεράσει.
Δεν μπορεί καμία δομή να γίνεται έρμαιο στο στόμα κανενός. Οταν μιλάμε για 26 Κέντρα Κοινότητας μιλάμε για εργαζόμενους και άρα λύνεται και θέμα ανεργίας, γιατί τα χρήματα υπάρχουν”.

Γιώργος Γαβρήλος (Περιφερειακός Σύμβουλος Μείζονος Αντιπολίτευσης):
“Με τα Κέντρα Κοινότητας δεν ξεκινήσαμε καλά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μάς έχει απασχολήσει σε τέσσερις συνεδριάσεις. Δεν υπάρχει τόπος συνεννόησης και με τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χωρίς τους δήμους δεν μπορούμε να τρέξουμε το πρόγραμμα. Ακόμη και σήμερα υπάρχει χρόνος να βρούμε λύση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα για μία σημαντική δομή”.

Βασίλης Αθανασιάκης (Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Αρκαδίας):
“Θα ήθελα να μιλήσω για τον κλάδο της εστίασης. Υπάρχει μια κολοσσιαία κινητικότητα, λόγω της φύσης της δουλειάς. Όλοι περιμένουν ένα Σάββατο για να δουλέψουν. Ο εργαζόμενος δεν έχει σταθερό ωράριο. Ο εργοδότης μπαίνει σε διλήμματα, για το αν θα πρέπει να παρανομήσει. Δεν προάγω την παρανομία.
Ένας από το Επιμελητήριο Αρκαδίας έχει εταιρία security μού είπε, πάω 50 άτομα να δουλέψουν σε αγώνα ποδοσφαίρου και αν το ματς πάει παράταση, με 50 εργαζόμενους, το πρόστιμο θα είναι 150.000 ευρώ. Μερικά πράγματα είναι αστεία. Δεν είναι εφαρμόσιμα.
Προάγουμε τη νόμιμη εργατικότητα. Τι ζητάμε; Εξορθολογισμό των προστίμων. Για εκτός ωραρίου, να πάει στη δεύτερη κατηγορία προστίμων. Δεύτερο, να δείτε ζεστά το θέμα των εργόσημων. Και επίσης το θέμα των συγγενικών προσώπων στις εταιρίες. Συμφωνώ με την κυρία Αχτσιόγλου για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Αλλά δεν είμαι υπέρ της πάταξης των επιχειρήσεων. “.

Πέτρος Τατούλης (Περιφερειάρχης Πελοποννήσου):
“Κοινωνικό κράτος και κοινωνική προστασία αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η συζήτηση έχει εξαντληθεί. Παίρνω το λόγο για τρία πράγματα.
Πρώτον αρχίζει να γίνεται μεγάλη εμμονή σας κ. Φωτίου να παρέμβετε στην ευθύνη που έχει η Περιφέρεια να σχεδιάσει τις δομές της, κάνοντας χρήση των πόρων του κοινωνικού ταμείου. Το πρόγραμμα είναι δικό μας και όχι δικό σας. Δεν περίμενα έντονη διάθεση παρεμβατισμού.
Με έχει πειράξει κάτι ακόμη. Η διάκριση των ρόλων των θεσμών είναι η βασικότερη δημοκρατική επιταγή. Αν δεν είχατε παρέμβει εξαρχής προσπαθώντας να οδηγήσετε τους θεσμικούς παράγοντες στη δική σας άποψη, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Μιλάμε για τρεις περιφερειακές ενότητες που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των Κέντρων Κοινότητας. Δεν καταλαβαίνω γιατί το πρόγραμμα από μία οργανωμένη προσπάθεια του μοντέλου της Περιφέρειας, δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης σας. Οι κοινωνικές υπηρεσίες στους δήμους είναι σε αδύναμη κατάσταση για να παρέχουν οποιαδήποτε υπηρεσία. Γιατί δεν έχουν στελεχωθεί και δεν έχουν εμπειρία. Ένας οργανωμένος δήμος, που είναι και η πρωτεύουσα και με δική μας ευθύνη, να αποκτήσουν τέτοιες δομές. Μην διασαλεύετε τη θεσμική τάξη, λειτουργία και σεβασμό. Έχετε εμπιστοσύνη στο θεσμό της Περιφερειακής Αρχής.
Ένα σημαντικό κομμάτι είναι το θέμα της απασχόλησης. Το θέμα της απασχόλησης όχι μόνο σε μεγάλες ηλικίες, αλλά και στις μικρές, ενδιαφέρει την Περιφέρεια.
Έχουμε κάθετη ιδεολογική απόκλιση. Δεν περίμενα μια κυβέρνηση να είναι υπέρ των γκέτων και των καταυλισμών. Στο θέμα των Ρομά παρουσιάσαμε μια ευρωπαϊκή πρόταση. Να κάνουμε συγκροτημένες προσπάθειες για την ένταξη αυτών των ομάδων. Μιλάμε για Έλληνες πολίτες. Θα έπρεπε να είναι η ευθύνη μας εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κάθετη ιδεολογική απόκλιση. Δεν περίμενα μια κυβέρνηση να είναι υπέρ των γκέτων και των καταυλισμών. Η άσκηση με την πολιτική δεν είναι μια προσωπική υπόθεση εγωισμού”.

Η απάντηση της κ. Θενώς Φωτίου:
“Στα συνέδρια πηγαίνουμε κυρίως για να ακούμε. Υπήρχαν πολλές παρεμβάσεις από το χώρο της αναπηρίας. Σημαίνει ότι πρέπει να σκύψουμε σε αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι η περιφέρεια έχει ζωντανά θέματα και πρέπει να συμβάλλουμε. Δεν περικόψαμε ούτε ένα ευρώ από επιδόματα αναπηρίας. Αντίθετα. Με αποτέλεσμα οι 40 χρόνιες και μη αναστρέψιμες παθήσεις, να γίνουν 140. Όλα τα προνομιακά επιδόματα δίνονται με γεωπολιτικό σύστημα, δηλαδή με ηλεκτρονικό σύστημα. Για να γνωρίζει ο άνθρωπος πότε και πόσα θα πάρει ως επίδομα. Η δεύτερη μεγάλη πολιτική που κάνουμε είναι για στέγες είναι για στέγες διαβίωσης και για στέγες ημερησίας διαβίωσης. Στόχος μας είναι να εντάξουμε τους ανάπηρους στην εργασία. Και να κλείσουμε κολαστήρια, τύπου Λεχαινών.
Πάω στο θέμα με τα Κέντρα Κοινότητας που φαίνεται να υπάρχει μία σύγκρουση. Κάτι διαφορετικό γίνεται σε αυτή την Περιφέρεια, που δεν γίνεται στις υπόλοιπες. Να συνεννοηθούμε κύριε Περιφερειάρχα. Τα Κέντρα Κοινότητας είναι στις υπηρεσίες του κάθε δήμου. Και από εκεί θα κρεμαστούν τα 100 κέντρα στήριξης των οικογενειών, που θα ανοίξουμε. Δεν έχουμε καμία εμμονή. Θέλει η Πελοπόννησος να τα κάνει αλλιώς; Κανένα πρόβλημα. Αλλά εκεί θα πηγαίνει ο πολίτης για όλα του τα δικαιώματα. Αυτό το ρόλο θα παίξουν τα Κέντρα Κοινότητας. Ας πούμε ότι είμαι παθιασμένη, όχι εγωπαθής όπως κατηγορήθηκα, είναι ένα σύστημα αλληλεγγύης για το οποίο όλοι μας παλέψαμε πολύ”.

Δείτε ολόκληρο το video από τη συνεδρία:

 

Προηγούμενο άρθροΣτο 3ο Καταστατικό συνέδριο αντιπροσώπων ΠΟΕΣ η Ένωση Στρατιωτικών Αρκαδίας (ph)
Επόμενο άρθροΣε Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Τρίπολης Γαβρόγλου και Μπαξεβανάκης