Αναπτυξιακό συνέδριο Πελ/σου | Συνεδρία για πολιτιστική κληρονομιά, αθλητισμό, τουρισμό (vid,ph)

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 16:14

Λυδία Κονιόρδου: Όλα στην καθημερινότητά μας είναι πολιτισμός

Έλενα Κουντουρά: Ο τουρισμός είναι η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μαςΓιώργος Βασιλειάδης:Ο αθλητισμός είναι κομβικός και έχει κοινωνικές προεκτάσεις

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνεδρίας για τον πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε κείμενο και δείτε τη ζωντανή μετάδοση ολόκληρης της συνεδρίας σε βίντεο.

Παράλληλη συνεδρία με θέμα «Πολιτιστική κληρονομιά, αθλητισμός, τουρισμός» πραγματοποιήθηκε (η συνεδρία άρχισε στις 15:55 μμ της Δευτέρας ) στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο της Τρίπολης, στο πλαίσιο του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Πελοποννήσου, που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί, αργά το βράδυ της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

  

Ομιλητές στην συνεδρία ήταν η Υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Συντονιστές της συνεδρίας ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος και Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις από τους προσκεκλημένους.

Την ειδική συνεδρία ξεκίνησε ο ένας εκ των συντονιστών, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος, καλωσορίζοντας τους υπουργούς και όλους τους παρευρισκόμενους, πως “είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον τουρισμό, γιατί αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ως περιφερειακή αρχή κάνουμε πολλές κινήσεις για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας”.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα που μίλησε για τους θησαυρούς της Λακωνίας που μένουν αναξιοποίητοι και επεσήμανε πως εκείνο που περιμένουν ως περιοχή είναι το Νέο Μουσείο Σπάρτης.

Κατόπιν ανέβηκε στο βήμα η Υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που ανέφερε πως “ο πολιτισμός είναι τα πάντα για εμάς, είναι κομμάτι και πτυχή της καθημερινότητάς μας”. Ανέφερε ως άξονες της πολιτικής του Υπουργείου τέσσερα στοιχεία, το χρόνο, το χώρο, τη συλλογικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

“Στόχος μας είναι η ανάδειξη της ταυτότητας του κάθε τόπου και όχι η ισοπέδωση”, σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η κα.Κονιόρδου.

Η κα.Κονιόρδου στη συνέχεια της ομιλίας της ανέφερε επιγραμματικά την εξέλιξη στα θέματα που σχετίζονται με τους ανωτέρω τομείς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αναφορικά με την Αρκαδία τόνισε πως συνεχίζονται οι εργασίες την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στην Εύα Δολιανών, στο Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού και στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης (το οποίο θα επισκεφτούν αύριο).

Επίσης μίλησε για τις προσλήψεις που γίνονται στον τομέα του πολιτισμού.

Το λόγο μετά την κα.Κονιόρδου πήρε η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για τον τουρισμό Ντίνα Νικολάκου, που μίλησε για την άριστη συνεργασία με την κα.Κουντουρά, και δήλωσε πως η Πελοπόννησος έχει ψηλά τον πήχυ στους συγκεκριμένους τομείς και θα συνεχίσει να παλεύει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μετά την κα.Νικολάκου στο βήμα ανέβηκε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που μίλησε για την εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που ήταν από τις πρώτες περιφέρειες που αγκάλιασε την εθνική προσπάθεια για τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας, κατανοώντας πως ο τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη για την οικονομία όχι μόνο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά ολόκληρης της χώρας.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σημείωσε η κα.Κουντουρά ο τουρισμός έχει ανέβει κατά 15% και αυτό οφείλεται στην συνεργασία της περιφερειακής αρχής με το Υπουργείο και γενικότερα στη συνεργασία όλων των φορέων.

Βασικός στόχος της πολιτικής μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου 365 μέρες το χρόνο και αυτό σιγά σιγά το πετυχαίνουμε, σημείωσε η κα.Κουντουρά, ενώ μίλησε για τις δράσεις που έχουν γίνει σε συλλογικό επίπεδο και έχουν δώσει θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη του χειμερινού, του εναλλακτικού και του θεματικού τουρισμού.

Ένας άλλος στόχος του Υπουργείου είναι το άνοιγμα σε νέες αγορές και εδώ το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Η κα.Κουντουρά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της μίλησε με αριθμούς για τα αποτελέσματα στον κομμάτι του τουρισμού και επεσήμανε πως ο τουρισμός, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ενώνουν τους ανθρώπους.

Για την Πελοπόννησο η κα.Κουντουρά δήλωσε πως έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να αναπτυχθεί στον τουρισμό ακόμα περισσότερο και ένα εκ των τομέων που μπορεί να δώσει βαρύτητα είναι η γαστρονομία της.

Μετά την κα.Κουντουρά πήρε το λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σημειώνοντας πως η συνεδρία αυτή είναι πολύ σημαντική για την Περιφέρεια  Πελοποννήσου, αφού συγκεράζονται τρεις κρίσιμοι τομείς για τον τόπο μας, τρεις τομείς που αποτελούν το σήμερα και το αύριο του τόπου μας αλλά και το χθες.

Ο κ.Τατούλης εξέφρασε και ένα μικρό παράπονο προς την κα.Κονιόρδου, λέγοντάς της πως δεν τους έχει μέχρι σήμερα επισκεφτεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και επιπλέον δήλωσε πως η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα οφείλεται στο προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε πως στον τομέα του πολιτισμού χρειάζεται ένα καινούριο “αφήγημα” και η συνεργασία που υπάρχει αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιτυχία στο κομμάτι του πολιτισμού και του τουρισμού.

“Η Πελοπόννησος είναι ο προορισμός της επόμενης 20ετίας , σύμφωνα με τους ειδικούς” σημείωσε ο κ.Τατούλης και συνέχισε  ” και εμείς κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να μην τους διαψεύσουμε”.

Μετά τον Περιφερειάρχη το λόγο πήρε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Γιώργος Βασιλειάδης επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι μιλάμε μεταξύ μας και αυτό δίνει τη δυνατότητα να “βγάλουμε άκρη”, ενώ την κουβέντα που γίνεται στην Τρίπολη αποτελεί την απαρχή μίας συνεχιζόμενης διαδικασίας.

Για την Πελοπόννησο ανέφερε πως υπάρχουν εξαιρετικές καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

Ο κ.Βασιλειάδης τόνισε πως ο αθλητισμός έχει κοινωνικές προεκτάσεις, κυρίως σε εποχές οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύει η χώρα μας. Ο στόχος μας είναι διττός, ο οικονομικός και ο κοινωνικός και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και οι παρεμβάσεις μας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μετά τον κ.Βασιλειάδη ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων. Συνολικά δήλωσαν πως θέλουν να παρέμβουν 26 εκπρόσωποι φορέων. (κάποιοι εξ αυτών παρέδωσαν υπομνήματα με τα αιτήματά τους).

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Κώστας Μαρινάκος, Πρόεδρος των Ξενοδόχων Αρκαδίας που μίλησε μεταξύ άλλων για την υπερφορολόγηση των ξενοδόχων και κυρίως για τον φόρο διαμονής αλλά και για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη. “Έχουμε μπατάρει” είπε ο κ.Μαρινάκος σημειώνοντας πως δεν κατανέμονται τα οφέλη του τουρισμού όλες οι περιφέρειες.

Παρέμβαση έκαναν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σπάρτης κος. Βαλιώτης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος τουρισμού για την Λακωνία κα.Μπελεγρή, ο κ.Δ.Πολλάλης, μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Γιώργος Ρουμελιώτης, ο κ. Αναστασίου (επενδυτής στην Αργολίδα), ο κ.Γ.Σαμπράκος από το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Π.Κατσίβελας, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, ο κ.Γ.Θεοδωρακόπουλος, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, μιλώντας για στόχευση στον μαθητικό τουρισμό αλλά και για τη δημιουργία πολυθεματικού πάρκου στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στο Άλσος του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, ο κ. Φαρφαράς από τις “Ποδηλατικές διαδρομές”, ο κ.Δενδρινός, από τη Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία, ο κ. Π.Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας, ο Δήμαρχος Κορινθίων Α.Πνευματικός, η κα.Τουρκολιά, από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Τριφυλίας, ο κ.Γκιώνης, Δήμαρχος Λουτρακίου, ο κ.Λαμπρόπουλος από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο, ο κ.Αλεξανδράκης , από το Σύλλογο ΑμεΑ Λακωνίας.

Πριν συνεχιστούν οι παρεμβάσεις άλλων εκπροσώπων φορέων το λόγο πήρε η Υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά, (γιατί ήθελε να αποχωρήσει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων), η οποία αναφέρθηκε στο θέμα του τουρισμού για ΑμεΑ και συγκεκριμένα στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών, στους οποίους έχουν ενταχθεί αρκετές παραλίες της Πελοποννήσου. Ένα δεύτερο που έχει γίνει, σύμφωνα με την κα.Κουντουρά, από το Υπουργείο είναι οι επενδύσεις που θα γίνονται στον τουρισμό που αφορούν τα ΑμεΑ να έχουν κάποια παραπάνω κίνητρα.

Επίσης τόνισε πως με νομοθετικές παρεμβάσεις λύθηκαν τα προβλήματα δεκαετιών που αφορούν στις ιαματικές πηγές, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν.

Για τη “λευκή εβδομάδα” η κα. Κουντουρά επεσήμανε πως τους βρίσκει σύμφωνους αλλά την τελική έγκριση θα την δώσει το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο έχουν συναρμοδιότητα. Το υπουργείο του οποίου προΐσταται θεωρεί πως η καταλληλότερη περίοδος είναι αυτή των Απόκρεων.

Η συνεδρία για την πολιτιστική κληρονομιά, τον αθλητισμό και τουρισμό συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις εκπροσώπων άλλων φορέων.

Το λόγο πήραν οι: κ.Δ.Πουλόπουλος, από τον Μεσσηνιακό Αθλητικό Σύλλογο, η κα.Πάχτου από τουριστική επένδυση στην Κορινθία, ο κ.Παπαφωτίου, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, ο κ.Γκουτζιούλης από τον ΕΟΣ Τρίπολης, η κα.Μωρακέα από το Περιφερειακό τμήμα ΤΕΕ Πελοποννήσου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου κα. Καρλάφτη, ο Δήμαρχος Οιχαλίας, Α.Σταθόπουλος,  η κα. Σκούρτη,από την Αργολίδα, ο κ.Λουρδής Γιώργος, από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, που μίλησε για τον αλιευτικό τουρισμό, ο κ.Τακτικός εκ μέρους της Περιβαλλοντικής οργάνωσης “Ερύμανθος”, ο κ.Τσαβαλιάς από τους Απόδημους Νησιώτες (κάτοικοι Μεσσήνης) και ο κ.Παπαγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, που ολοκλήρωσε τον κύκλο των παρεμβάσεων.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις (γύρω στις 8:20 μμ της Δευτέρας) το λόγο πήραν κατά σειρά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ.Βασιλειάδης και η εκπρόσωπος του ΕΟΤ κα.Χονδροματίδου για να απαντήσουν στα θέματα που έθιξαν οι εκπρόσωποι των φορέων.

Η συνεδρία ολοκληρώθηκε λίγο στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου.

Δείτε ολόκληρη τη συνεδρία, έτσι όπως μεταδόθηκε live

Μπορείτε να δείτε και φωτογραφικό υλικό από το συνέδριο10 Αναπτυξιακό συνέδριο στην Πελοποννήσου