Αναστέλλει τη λειτουργία του το Κέντρο Αποκατάστασης Σπάρτης

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013 09:36

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης, με απόφασή της 25ης Φεβρουαρίου 2013 και αφού στάθμισε όλα τα δεδομένα, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος από την 31η Μαρτίου 2013.  Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες επί μία τριετία για περιστολή των δαπανών λειτουργίας και την συγκινητική στήριξη φορέων και φυσικών προσώπων, κατέστη αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου στην παρούσα χρονική στιγμή.Στην οδυνηρή αυτή απόφαση πρώτιστο ρόλο έπαιξε η ασυνέπεια των Ασφαλιστικών Ταμείων στην αποπληρωμή των νοσηλίων παρελθόντων ετών, γεγονός που οδήγησε το Ίδρυμα σε δεινή οικονομική θέση. Αξίζει να αναφερθεί, ότι ορισμένες οφειλές χρονολογούνται από το 2007, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι τα έσοδα του Κέντρου στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από νοσήλια ασφαλισμένων ασθενών.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το ίδρυμα αυτό είναι το μοναδικό κέντρο αποκατάστασης που λειτουργεί στη Πελοπόννησο και το μόνο φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα αποκατάστασης σε όλη Ελλάδα, που λειτουργεί κατά κοινή ομολογία με υποδειγματικό τρόπο.

Επιπλέον η τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ τον περασμένο   Νοέμβριο, με την οποία απαγορεύτηκε η εκτέλεση απλών πράξεων Φυσικοθεραπείας στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, αποτέλεσε καίριο πλήγμα για το Ίδρυμα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν ήδη γίνει κινήσεις για αλλαγή της άδικης αυτής απόφασης, ωστόσο οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και η οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος διαρκώς επιδεινούμενη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί την Διεύθυνση, το ιατρικό, επιστημονικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Ιδρύματος για την πολυετή προσφορά τους σε δύσκολα και επίπονα περιστατικά υγείας. Επίσης το Δ.Σ ευχαριστεί τους χιλιάδες συνανθρώπους μας, που  εμπιστεύτηκαν την αποκατάσταση της υγείας τους στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Τέλος εκφράζονται ευγνώμονες ευχαριστίες σε όσους στήριξαν το Ίδρυμα κατά τα έντεκα χρόνια λειτουργίας του με δωρεές, με παρεμβάσεις, με τον ενθαρρυντικό τους λόγο καθώς και στα τοπικά Μ.Μ.Ε που στάθηκαν αρωγοί σε κάθε προσπάθειά μας. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο Ίδρυμα ‘’Σταύρος Νιάρχος’’ για την σημαντική στήριξή του στην τελευταία κρίσιμη περίοδο. Ευχόμαστε και ελπίζουμε το χρονικό διάστημα για την επανέναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος να είναι μικρό.