Αναβολή εκδηλώσεων σε Παλούμπα και Αγιονέρι Γορτυνίας λόγω κορωνοϊού

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 21:48
Φωτο αρχείου

Τι ζητά η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου “Στρατηγού Δημ. Πλαπούτα και Αγωνιστές”

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Γορτυνίας, με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας έστειλε η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής δράσης Μουσείου “Στρατηγού Δημ.Πλαπούτα και Αγωνιστές” με θέμα την αναβολή των εορταστικών εκδηλώσεων της 21ης και 22ας Μαρτίου σε Παλούμπα και Αγιονέρι και με την παράκληση, στην περίπτωση που αναβληθούν να τεθούν υπό την αιγίδα του Δήμου και της Περιφέρειας.



Δείτε αναλυτικά την επιστολή

Θέμα: «Αναβολή εορταστικών εκδηλώσεων της 21ης και 22ας Μαρτίου
σε Παλούμπα και Αγιονέρι»

Σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ. της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου «Στρ. Δημ. Πλαπούτας και Αγωνιστές», λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οδηγίες-εντολές του Υπουργείου Υγείας, συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 και ώρα 18.00 στο Δικηγορικό Γραφείο του Αντιπροέδρου της Εταιρείας κ. Αναστασίου Κουμουτσάρη, Δικηγόρου, με θέμα: «Αναβολή εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στους Γορτύνιους Επαναστάτες, που είχαν προγραμματιστεί στα πλαίσια της 199ης επετείου κήρυξης της Επανάστασης για το Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Μαρτίου, στην Ηραία, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παλούμπα και στον οικισμό Αγιονέρι».
Παρόντες: η κα Ελένη Χριστοπούλου-Θανοπούλου, Πρόεδρος, ο κ.Αναστάσιος Κουμουτσάρης, Αντιπρόεδρος, η κα Θεοδώρα Λιακοπούλου, Γραμματέας, ο κ.Γιάννης Νικολόπουλος, Ταμίας και τα μέλη: Γεώργιος Πραχαλιάς, Αλέξανδρος Λιακόπουλος, Αλέξανδρος Θανόπουλος, Λαμπρινή Μητροπούλου και Χρυσούλα Διαμαντοπούλου. Παραβρέθηκε και η Πρόεδρος της Αδελφότητας των Παλουμπαίων κ. Ευθυμία Γκίνη.
Τα μέλη της Εταιρείας μετά από εισήγηση της Προέδρου και με τη σύμφωνη γνώμη της Προέδρου της Αδελφότητας, συζήτησαν το θέμα και αποφάσισαν να ζητήσουν την αναβολή των ανωτέρω προγραμματισμένων εκδηλώσεων και την πραγματοποίησή τους στις 11 και 12 Ιουλίου (166 χρόνια από την 8η Ιουλίου 1864, ημερομηνία θανάτου του Στρ. Δημ. Πλαπούτα).
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει ημερίδα ιστορικού περιεχομένου με ιστορικούς ερευνητές και διακεκριμένους επιστήμονες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Πύργου Πλαπούτα στο Παλούμπα, με θέματα:
1. Κοινοί Αγώνες Νικηταρά – Πλαπούτα
2. Επιστολή Δημ. Πλαπούτα προς τον πατέρα του Κόλια, με σημαντικό ιστορικό περιεχόμενο.
3. Δημητράκης Πλαπούτας στο Μόναχο.
4. Κοινοί αγώνες Κολοκοτρώνη – Πλαπούτα και οι σχέσεις των δύο ανδρών.
5. Ο Πλαπούτας και η δράση του στον Αγώνα της Παλιγγεσίας.
6. Τραγωδία της Ιστορίας.
Και τέλος λαμπαδηφορία προς τιμήν των Αγωνιστών και Έκθεση κειμηλίων και αναμνηστικών σε αίθουσα του Πύργου.
Την Κυριακή 12 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, Ομιλία, Επιμνημόσυνη Δέηση στην Προτομή του Στρ. Δημ. Πλαπούτα, κατάθεση στεφάνων, παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Παλούμπα και ξενάγηση στον Ιστορικό Πύργο.
Στη συνέχεια στο Αγιονέρι θ’ ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί Δημάρχου και Επισήμων, ο πανηγυρικός της ημέρας, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Αγωνιστών του ’21 και παραδοσιακοί χοροί.

Στις εκδηλώσεις αυτές θα συμμετάσχουν οι Σύλλογοι Λυσσαρέας, Σαρακινίου, Παλούμπα, Λυκουρεσίου, Σερβαίων, ο Σύλλογος Λαλαίων, ο Σύλλογος «ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΡΓΩ» Αγίας Τριάδας Καλαμάτας, ο Σύλλογος Γορτυνίων Πύργου, ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Ηραίας «Η ΓΚΟΥΡΑ» και το Χορευτικό Βυτίνας.

Την βιντεοσκόπηση και κινηματογράφηση των εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και πατριώτης μας Αλέξανδρος Παπαηλίου, ο οποίος θα είναι και ομιλητής στην ημερίδα.

Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε και κατανοείτε τη σημασία των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την παραμελημένη και υποβαθμισμένη περιοχή μας. Ευελπιστούμε στην καλή συνεργασία και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος           ​            Η Γραμματέας
Ελένη Θανοπούλου         ​Θεοδώρα Λιακοπούλου