Οι ανεμογεννήτριες γέμισαν την Πελοπόννησο και την καταστρέφουν (vid)

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016 19:41

Τι είπε ο κ. Γούργαρης για τις συνεχείς παρατάσεις στο δρόμο Μεγαλόπολη-Καρύταινα και για το λιμάνι του Π.Άστρους

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συζήτηση του ΠεΣυ για της Ανεμογεννήτριες στο Μακρυλάκκωμα και Προφήτη Ηλία της Λακωνίας.Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στις Ανεμογεννήτριες δεν ήρθαν τυχαία στην περιοχή μας, ήρθαν γιατί τους έστρωσαν το χαλί.
Στα πλαίσια της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που προωθεί η Ε.Ε, οι Ελληνικές κυβερνήσεις διαμόρφωσαν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, που εξασφαλίζει υψηλή κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με την υψηλή επιδότηση για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ, με την εγγυημένη για δεκαετίες προαγορά της παραγόμενης ενέργειας σε πολύ υψηλές τιμές, έκαναν τις ΑΠΕ ενεργειακή θηλιά στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων.
Ο τελευταίος νόμος για τη στήριξη μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Είναι νόμος σε εφαρμογή του μνημονίου που από κοινού ψήφισαν το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και το ΠΟΤΑΜΙ και προωθεί περαιτέρω την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Υλοποιεί τους στόχους της αντιδραστικής – αντιλαϊκής στρατηγικής της Ε.Ε. για την «Ευρώπη 2020» όπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ.
Το καταλαβαίνετε ότι με τέτοια κίνητρα και τέτοια εξασφαλισμένα κέρδη οι επιχειρηματίες των ΑΠΕ θέλουν να βάλουν Ανεμογεννήτριες και στο μικρότερο λοφάκι, να μην αφήσουν χωράφι χωρίς Φωτοβολταϊκά, όχι μόνο στη Λακωνία και τη Μάνη αλλά σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος που πρέπει να καταψηφίσουμε τη ΜΠΕ.
Ενστάσεις για ελλείψεις σε έγγραφα, στη χωροταξία και λοιπά τέτοια που δεν έχουν απόκλιση από το νόμο, εύκολα ξεπερνιούνται από τις αρχές και τα δικαστήρια.
Μέσα από το χωροταξικό δίνεται δυνατότητα ουσιαστικά να εγκαταστήσουν μεγάλα συγκροτήματα ανεμογεννητριών σε μέρη όπου ουσιαστικά θα έπρεπε να είχαν αποκλειστεί τόσο από θέματα περιβάλλοντος όσο και γενικότερου χωροταξικού (αρχαιολογίες, αλλαγή χρήσης γης κτλ). Μάλιστα με απόφαση του ΣτΕ μπορούν να εγκατασταθούν σταθμοί ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις με τη δικαιολογία του εθνικού συμφέροντος. Μάλιστα σε συγκεκριμένη εταιρεία έχουν υπογραφεί τουλάχιστο δύο άδειες παραγωγής από την ΡΑΕ.
Για αυτό θα έχουμε αυξημένη την προσοχή μας στις περιοχές της Νεάπολης που κάηκαν από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.
Τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, όσο και οι υπόλοιποι Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΕ – Χ.Α θεωρείτε δεδομένη την απελευθέρωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΑΠΕ, για λόγους επικοινωνιακής τακτικής, αποφυγής ή μείωσης του πολιτικού κόστους, αναλώνεστε σε διαδικαστικά ζητήματα, ευχολόγια και εκκλήσεις για δήθεν εγγυήσεις ασφάλειας και αποφυγής αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Δεν μπορείτε να κρυφτείτε, όσοι υπηρετείτε την πολιτική της Ε.Ε της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΑΠΕ είστε συνυπεύθυνοι για το πανάκριβο ρεύμα για τις βαριές συνέπειες στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τη καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων της Μάνης.
Η Δημοτική Αρχή της Ανατολικής Μάνης που στηρίζετε όλοι σας, κάνει χρόνια τη βρώμικη δουλειά, στηρίζει τους ανεμογεννητριάδες, παίρνει θέση ακόμη και στους ανταγωνισμούς τους για τη διανομή της λείας.
Χαρακτηρίζει καλές τις ανεμογεννήτριες συγγενών επιχειρηματιών και κακές των ανταγωνιστών τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, δίνουμε προτεραιότητα στο δικό μας να προλάβει να συνδεθεί στο κορεσμένο δίκτυο για να κερδοσκοπεί και οι άλλοι ας περιμένουν να φτιαχτούν τα νέα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος, αν δεν προλάβουν να συνδεθούν τώρα.
Κάτω από τη δράση της Λαϊκής Συσπείρωσης άρχισε να ξεσκεπάζεται με εκκωφαντικό τρόπο η στάση της Δημοτικής Αρχής. Θα συνεχιστεί, δεν μπορεί να τη σώσει το πολύχρωμο αντικομουνιστικό μπλοκ που μαζί με κάποιους οικολογούντες επιτίθενται στη Λαϊκή Συσπείρωση που χρόνια τώρα παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς έχει αναπτύξει σημαντική δράση ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει τη Μάνη και σε όσους τη στηρίζουν.
Το συγκεκριμένο συγκρότημα ανεμογεννητριών ανήκει σε εκείνα που η Κυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ ενέκρινε κεντρικά με την ουσιαστική στήριξη και πολλά μαγειρέματα από την πλειοψηφία της Περιφέρειας.
Τα μαγειρέματα συνεχίστηκαν και μετά την έκδοση ΑΕΠΟ απαλλάσσοντας την εταιρεία από το κόστος δυο ανεμογεννητριών, εξασφαλίζοντάς της όμως την ίδια δυνατότητα παραγωγής, για την ακρίβεια 100 kw λιγότερα, αντί για ισχύ 55300 kw θα έχει 55200 kw, αυτό θέλετε να νομιμοποιήσετε σήμερα.
Βεβαίως θέλετε να εκφράσετε για άλλη μια φορά τη δεδομένη θέση σας για στήριξη στους ανεμογεννητριάδες και να ανοίξετε το δρόμο για να υλοποιούν οι σχεδιασμοί που θα κάνουν τη Ανατολική Μάνη δάσος ανεμογεννητριών.

Ο κ.Γούργαρης παραχώρησε και συνέντευξη τύπου για το συγκεκριμένο θέμα, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε και στις συνεχείς παρατάσεις στο δρόμο Μεγαλόπολη-Καρύταινα καθώς και στο έργο του λιμανιού του Παραλίου Άστρους.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του κ.Γούργαρη.