Ανεξάρτητη Κίνηση Δημοτών Γορτυνίας | “Η αρχή αποτελεί το ήμισυ του παντός…”

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 20:53

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της “Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτών Γορτυνίας”:

Με αφορμή τη πρώτη μας δημόσια επικοινωνία για το 2020 ευχόμαστε σε όλους τους Γορτύνιους άνδρες και γυναίκες, νέους και νέες καλή χρονιά, υγεία και ευτυχία.Συμπληρώθηκαν ήδη πέντε μήνες από τότε που ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Γορτυνίας. Η αρχή, όπως λέει ο λαός μας, αποτελεί το ήμισυ του παντός. Με δεδομένο ότι σ΄ αυτό το διάστημα ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020 νομίζουμε ότι μπορούμε να εξάγουμε τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του Δήμου μας.

• Θα ξεκινήσουμε από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, γιατί δείχνει την ποιότητα της δημοκρατίας και την ευαισθησία της νέας πλειοψηφίας στο Δήμο. Οι υποσχέσεις για λειτουργία της λαϊκής συμμετοχής αποδείχτηκαν έπεα πτερόεντα (λόγια του αέρα στην κοινώς ομιλουμένη). Ο χρόνος υπήρχε. Από τις εκλογές του Μάη είχαν μπροστά τους οκτώ μήνες. Πουθενά και σε κανέναν τομέα δεν υπήρξε καμία προσπάθεια για να ακουστούν οι δημότες. Ούτε καν η τυπική διαδικασία συγκρότησης της επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Γορτυνίας δεν προχώρησε, που αποτελεί προϋπόθεση για να κατατεθεί τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός. Η επιτροπή συγκροτείται κατά το νόμο εντός δύο μηνών από την ανάληψη καθηκόντων της νέα Δημοτικής αρχής. Ζητήματα δημοκρατικής συμμετοχής και δήθεν (προεκλογικές) ευαισθησίες πήγαν περίπατο.

• Κατατέθηκε προς ψήφιση τεχνικό πρόγραμμα που περιείχε έργα δρομολογημένα από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ενταγμένα στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και ΙΙ της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα προγράμματα αυτά η νέα κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα τα αλλάξει. Ελπίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα απένταξης έργων για το δήμο μας. Πάντως, ούτε από το δήμο μας ούτε από τα κεντρικά όργανα της αυτοδιοίκησης υπήρξαν αντιδράσεις για την κατάργηση αυτών των προγραμμάτων ύψους δυόμιση δισεκατομμυρίων ευρώ στοχευμένων έργων στους δήμους με ιδιαίτερη φροντίδα για τους μικρούς δήμους όπως ο δικός μας (70% πλειοψηφία διαθέτει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα όργανα της αυτοδιοίκησης).

Δεν κατατέθηκε τεχνικό πρόγραμμα για κάθε τοπική κοινότητα ξεχωριστά. Ανακοινώθηκαν μόνο τα ποσά που δικαιούται η κάθε κοινότητα. Έτσι αντί λαϊκής συμμετοχής ή τουλάχιστον έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο επιστρέφουμε στην περίοδο του “βλαχοδημαρχισμού”. Η παράταξή μας ψήφισε τα έργα που κατατέθηκαν και είναι ενταγμένα σε προγράμματα και αρνήθηκε να δώσει λευκή επιταγή στην πλειοψηφία (ουσιαστικά στο Δήμαρχο), για ένα ανύπαρκτο τεχνικό πρόγραμμα.

• Επίσης κατατέθηκε και ψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020. Πρόκειται για συρραφή προηγούμενων προϋπολογισμών χωρίς αιχμές, χωρίς ταυτότητα. Τίποτα από τις προεκλογικές υποσχέσεις και αυτήν την καλογραμμένη έκθεση μαθητού που αποτελούσε το πρόγραμμα της πλειοψηφίας. Μεροδούλι-μεροφάϊ που λέμε στα χωριά μας χωρίς προγραμματισμό και όραμα. Καμία πρόβλεψη για κοινωνική πολιτική. Κανένα αναπτυξιακό όραμα. Καμία συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Για άλλη μια φορά και αυτή η πλειοψηφία, παρά τα περί αντιθέτου υποσχόμενη προεκλογικά, αρνήθηκε να δώσει προϋπολογισμό στις τοπικές κοινότητες.

• Αφήσαμε τελευταίο ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την Γορτυνία αλλά τον άξονα Κατάκολο -Ολυμπία -Βυτίνα – Μυκήνες – Ναύπλιο της Πελοποννήσου. Θέσαμε επανειλημμένα το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αρνήθηκε η πλειοψηφία να συζητηθεί με το επιχείρημα ότι θα το φέρουν οι ίδιοι, μάλιστα κάτω από την πίεση της παράταξής μα όρισαν και ημερομηνία για τις 13-01-20. Ακυρώθηκε και αυτή η ημερομηνία. Ενώ βρισκόμασταν κοντά στη δημοπράτηση του έργου σήμερα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και τις ανατροπές που υπήρξαν στον υπό κατασκευή δρόμο Πάτρας – Πύργου το έργο πηγαίνει στα αζήτητα, μιας και αποτελούσε βοηθητικό δρόμο αυτού του άξονα. Επειδή δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Γορτυνίας καλεί όσους Γορτύνιους που θέλουν σε συνάντηση στα Τρόπαια στις 29-2-20 ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00 το πρωί για ενημέρωση και συγκρότηση επιτροπής αγώνα για την προώθηση του δίκαιου αιτήματος της Γορτυνίας.

Καλούμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, τους τοπικούς και αθηναϊκούς συλλόγους να δώσουν το παρόν και να προχωρήσουμε σε μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα δώσει αυτή τη μάχη. “Συν Αθηνά και χείρα κίνει” που έλεγαν οι πρόγονοί μας.