Ανοιχτή επιστολή Δ.Βόσνου σε Σμυρνιώτη και Τζιούμη

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΟΣΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
κ. Σμυρνιώτη και κ. Τζιούμη

Αγαπητοί, Γιάννη και Κώστα



Όπως είχα τονίσει δεν αποτελεί αυτοσκοπό μου ούτε αυτοσκοπό της Δημοτικής Κίνησης που ηγούμαι, ο ρόλος του δημάρχου μόνο, ή, η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Για μένα πριν απ΄όλα και πάνω απ΄όλα υπάρχουν τα προβλήματα, οι ανάγκες και οι προοπτικές του Δήμου που θα πρέπει να δούμε με διάθεση σύνθεσης και ενότητας. Μόνο έτσι μπορούν να υπάρχουν αποτελέσματα, σωστός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός και πρόγραμμα παρεμβάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του.

Μ΄αυτό το πνεύμα είχα δεσμευθεί κατά την προεκλογική περίοδο, ότι η παράταξή μου και εγώ, έχουμε την πρόθεση να συνεργασθούμε για την προκοπή και την πρόοδο της πόλης. Αυτό ασφαλώς μπορεί να γίνει στην βάση προγραμματικών θέσεων συνθέτοντας διαφορετικές ίσως προσεγγίσεις και βεβαίως ανάλογα με τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να τις φέρουν σε πέρας.

Υλοποιώντας την υπόσχεσή μου, παραθέτω με σαφήνεια τις προτεραιότητες που κατά την άποψή μας πρέπει να θέσουμε ως στόχους:

1. Θυμίζω την πρότασή μας για την ανάγκη ορισμού
αντιδημάρχου καινοτομίας και προγραμμάτων.

2. – Δημιουργία ψηφιακού Δήμου (π.χ. ασύρματη πρόσβαση των πολιτών με τις υπηρεσίες του Δήμου και ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής και διαχείρησης των αιτημάτων του, κλπ).
_ Υλοποίηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας (σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις του «Συμφώνου των Δημάρχων»)
– Στο δημοτικό φωτισμό, με αντικατάσταση λαμπτήρων οδοφωτισμού με LED, στα δημοτικά κτίρια, το δημοτικό στόλο οχημάτων, στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΤ κλπ.
– Προώθηση εφαρμογών «έξυπνης πόλης» (smart city) με κεντρικό σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης της κυκλοφορίας, φωτεινών σηματοδοτών, «έξυπνου φωτισμού» χώρων στάθμευσης κλπ.
– Ψηφιακό σύστημα ενημέρωσης, αξιοποίησης και προβολής αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και λοιπών επισκέψεων χώρων του Δήμου με αντίστοιχη ψηφιακή ξενάγηση.
– Βελτίωση της Αστικής Κινητικότητας και ήπιας κυκλοφορίας (ποδήλατα, πεζοί κλπ) με τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, πράσινων διαδρομών περιπάτου, βελτίωση πεζοδρόμων κλπ)

• Η εξοικονόμηση πόρων και ο εξορθολογισμός δαπανών, από τα έξοδα του Δήμου, που μπορεί και πρέπει να οδηγήσει στη μείωση των δημοτικών τελών αλλά και των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης (κατά προτεραιότητα σε ειδικές κατηγορίες, ανέργων κλπ). Αυτό περιλαμβάνει:
• Την αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων με τύπου LED, με κεντρικό ψηφιακό έλεγχο του οδοφωτισμού.
• Προσπάθεια να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα δημόσια κτίρια και να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στα σχολεία, αφού πρώτα συνδεθούν με την ΔΕΗ τα υπάρχοντα.
• Εφαρμογή κατά το δυνατόν του συμφώνου Δημάρχων που έχει υπογραφεί από το Φεβρουάριο του 2013 για την μείωση του CO2.
• Προώθηση εφαρμογών «έξυπνης πόλης» (smart city) με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας, φωτεινών σηματοδοτών, «έξυπνου φωτισμού», χώρων στάθμευσης κλπ.
• Ψηφιακό σύστημα προβολής, ενημέρωσης και αξιοποίησης, αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημίων και λοιπών επισκέψιμων χώρων του Δήμου. Η ψηφιακή ξενάγηση.
• Βελτίωση της Αστικής κινητικότητας και της ήπιας κυκλοφορίας (ποδήλατο, πεζοί κλπ) με την δημιουργία ποδηλατοδρόμων, βελτίωση και αύξηση των πεζοδρόμων κ.α.
Για όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελ/σου και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βέβαια αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνεργασία με όλους τους φορείς.

3. Σύμφωνα με τα παραπάνω (εξοικονόμηση ενέργειας) και την αντίστοιχη εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει, σε συνδυασμό με την χρηστή διοίκηση και τον ορθολογισμό των δαπανών, προτείνουμε την μείωση των δημοτικών τελών αλλα και των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης κατά προτεραιότητα σε ειδικές κατηγορίες (ανέργων κλπ)

4. Προώθηση Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) με το οποίο θα ρυθμίσουμε και την κυκλοφορία στην πόλη, επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης σε συνδυασμό με την κυκλοφοριακή μελέτη κλπ

5. Πάνδημη κινητοποίηση για την διατήρηση και ανάπτυξη του πανεπιστημίου μας, με την ίδρυση πολυτεχνικής σχολής και την ίδρυση κτηνιατρικής σχολής στο Λεβίδι.

6. Στήριξη των χωριών μας:
• Συνεχής συντήρηση αλλά και βελτίωση των υποδομών τους, βασικές υποδομές οι αγροτικοί δρόμοι αλλά και κατασκευή ανασχετικών βαθμών- φραγμάτων που θα βελτίωναν το κόστος της αγροτικής παραγωγής (π.χ. στου Πάπαρη, τα βούρβουρα, την Τεγέα).
• Αντιπλημμυρικά έργα κατά προτεραιότητα στην Τεγέα και το Κορύθιο.
• Προβολή των ντόπιων προϊόντων.
• Πολεοδόμηση περιοχών και αξιοποίηση τους.

7. Προσπάθεια αύξησης της επισκεψιμότητας στην πόλη, αυτό συνοπτικά περιλαμβάνει:
• Την δημιουργία πλατφόρμας στην σελίδα του Δήμου Τρίπολης με τα αξιοθέατα σημεία του Δήμου, τα μουσεία (αρχαιολογικά, λαογραφικά και του πολεμικού μουσείου μας) αλλά και έντυπου οδηγού που θα διατίθεται στα ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και ΤΑΧΙ του Δήμου μας. Οδοσήμανση για τα σημεία αυτά. Και κάποια σημεία ηλεκτρονικής ενημέρωσης.
• Προσπάθεια καταγραφής, αξιοποίησης και ανάδειξης, των ιστορικών προσώπων, καθώς και θέσεων, διαδρομών κλπ, που έχουν σχέση με το ΄21. (π.χ. – ονοματοποίηση και αξιοποίηση πλατείας Τσέκερη – χαρακτηρισμός ιστορικού κτιρίου και τόπους στου Δάρα που γράφτηκαν τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη κλπ)

• Ανάδειξη και αξιοποίηση και άλλων προσωπικοτήτων του τόπου μας (για παράδειγμα του Νίκου Γκάτσου)

8. Βελτίωση, επέκταση και εκσυχρονισμός αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου αλλά και υποστήριξη σε αθλητικές εγκαταστάσεις αθλητικών σωματείων, με προτεραιότητα τον «Αστέρα Τρίπολης»
Δημιουργία δημοτικού σκοπευτηρίου Τεγέας αλλά και την αδειοδότηση του σκοπευτηρίου της Τρίπολης.

9. – Προώθηση εφαρμογής προγραμμάτων διαλογής στην πηγή με δημιουργία πέντε ρευμάτων (διαφορετικών κάδων)
– Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης
– Ενίσχυση κινήτρων για ανακύκλωση
10. Τελευταίο αλλά και πρώτη προτεραιότητα «ο πολιτισμός της καθημερινότητας» (οδικό δίκτυο-γούβες, αδέσποτα, καθαριότητα, φωτισμός κλπ)

Δυστυχώς δεν μας έδωσαν οι συμπολίτες μας τη δύναμη να εφαρμόσουμε την άλλη πρόταση για την Τρίπολη.
Σε κάθε περίπτωση όμως, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε με ιδέες και προτάσεις, με ενωτική διάθεση σε μια νέα δυναμική πορεία του Δήμου. Μια τέτοια προσπάθεια δεν αφορά βέβαια εμάς ή εμάς μόνο. Δεν αφορά μόνο την δική μας πρόθεση και διάθεση. Συνδέεται με την διάθεση προγραμματικών συγκλίσεων και δημιουργίας επιτελείου, στελεχών που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να προσφέρουν. Η τοποθέτησή σας απέναντι σ΄αυτές τις ολοκληρωμένες προτάσεις, θα καθορίσει καταλυτικά τις εξελίξεις μέχρι την Κυριακή και πολύ περισσότερο μετά από αυτή. Θα επιθυμούσαμε, επομένως να γνωρίζω τις απόψεις όλων σας για αυτά καθώς και το ίδιο οι δημότες μας.

Για την Τρίπολη
Δημήτρης Βόσνος

Προηγούμενο άρθροΗ ομιλία του Κώστα Τζιούμη σε εικόνες
Επόμενο άρθροΈναρξη προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για 140 χιλιάδες δικαιούχους