Ανησυχία Τζιούμη για την εξάπλωση του κορωνοϊού στον Δήμο Τρίπολης (video)

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 17:13

Την ανησυχία του εξέφρασε ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Τζιούμης Κώστας για την εξάπλωση του κορωνοϊού στον Δήμο Τρίπολης.

Στην κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5 μίλησε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αναφορικά με την έξαρση των θετικών κρουσμάτων του κορωνοϊού που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην Τρίπολη και τον νομό Αρκαδίας.Πιο αναλυτικά ανέφερε:

“Είμαστε στην πλατεία Πετρινού που σήμερα από ότι βλέπουμε εκατοντάδες συμπολίτες μας ουσιαστικά συρρέουν για να κάνουν rapid test για τον κορωνοϊό. Θέλω να πω ότι τις τελευταίες ημέρες, ουσιαστικά από Τετάρτη-Πέμπτη, ξεκίνησε μια καθημερινή άνοδος των θετικών κρουσμάτων, κυρίως σε σχολεία αλλά και γενικότερα στην περιοχή μας, μια έξαρση ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν σχετικά καλά τα πράγματα.

Υπάρχει μια έξαρση από την προηγούμενη Πέμπτη ιδίως στα σχολεία. Αυτό που θέλω να πω είναι, ότι θα πρέπει όλοι να προσέχουμε, να τηρούμε τα μέτρα, μάσκα, κοινωνική αποστασιοποίηση, αποφυγή των κοινωνικών επαφών, ατομική υγεινή.

Κάναμε μια προσπάθεια, πήρα μια πρωτοβουλία την προηγούμενη Παρασκευή, μίλησα και έστειλα επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, μήπως επειδή υπήρχαν αρκετά κρούσματα στα σχολεία, έκλειναν τα σχολεία, χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν τα καταστήματα για να προλάβουμε την διασπορά στην κοινωνία.

Γιατί τις προηγούμενες ημέρες, είχε παρατηρηθεί μια διασπορά, ιδιαίτερα στα σχολεία, ενώ δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην κοινωνία.

Η απάντηση είναι ότι το ελέγχει ο ΕΟΔΥ ιδιαίτερα το θέμα και έχει την αρμοδιότητα να εισηγηθεί στην κα. Υπουργό για να κλείσει τα σχολεία.

Μέχρι αυτή την στιγμή που μιλούμε δεν έχουν κλείσει για όλο το νομό, για όλο τον Δήμο τα σχολεία, εκτός από κάποια που σύμφωνα με το πρωτόκολλο όταν είναι πάνω από τρία κρούσματα σε ένα σχολείο, κλείνει το σχολείο.

Σήμερα έκλεισε το 1ο ΓΕΛ. Φαίνεται λοιπόν ότι η επιδημία μετά από ένα χρόνο, επισκέφθηκε δυνατά θα έλεγα και την Τρίπολη.

Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να τηρούμε όλοι απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα. Εικόνες σαν αυτές που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες και εδώ στο κέντρο της Τρίπολης με πάρα πολύ κόσμο να ψωνίζει, να πίνει καφέ, θα πρέπει να τις αποφύγουμε, αν θέλουμε να περιορίσουμε την επιδημία.

Από εκεί και πέρα, σήμερα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, από όσο με ενημέρωσαν, έχουν γίνει 170 δείγματα εκ των οποίων έχουν προκύψει 2 θετικά.

Και στα σχολεία μας, σήμερα σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Δήμου Τρίπολης γίνονται rapid test σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον ευχαριστώ για την συνεργασία που έχουμε. Και εκεί έως τώρα δεν έχουμε πάρα πολλά θετικά, θα δούμε όμως τα συνολικά αποτελέσματα, όταν τα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.

Δύο πράγματα θέλω να πω. Ένα είναι ότι τα rapid test θα γίνουν και αύριο (23/02/2021) στην Πλατεία Πετρινού, οπότε όσοι πολίτες δεν προλάβουν σήμερα ή δεν μπορούν σήμερα και επιθυμούν, μπορούν αύριο να κάνουν rapid test.

Ένα φαινόμενο που αναφέρθηκε είναι ότι όταν γίνεται η ιχνηλάτηση σε κάποια σχολεία, κάποιοι γονείς αρνούνται να κάνουν τα παιδιά τους rapid test ή να κάνουν μοριακό τεστ όπως χρειάζεται για να προκύψει το rapid θετικό.

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να το δούμε λογικά και η ιχνηλάτηση πρέπει να γίνει αν θέλουμε να περιορίσουμε την πανδημία. Αν κάποιοι δεν δέχονται να κάνουν τα παιδιά τους, νομίζω ότι είναι λάθος. Μπορεί και η πληροφορία που έχω να μην είναι απόλυτα σωστή αλλά αυτή είναι.

Θα πρέπει όλοι να υπακούν τις οδηγίες των ειδικών και αν χρειάζεται κάποια παιδάκια να κάνουν ιχνηλάτηση γιατί είναι συμμαθητές με κάποιο παιδάκι που είχε κρούσμα, πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά και αν χρειάζεται να γίνει και μοριακό τεστ να το κάνουν, γιατί το rapid test είναι θετικό να προχωρούν και σε μοριακό, γιατί η διάγνωση ουσιαστικά γίνεται με το μοριακό τεστ. Γιατί μπορεί το ένα παιδί να είναι καλά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει τον ιό και να μεταδίδει κατά αυτόν τον τρόπο τον ιό.

Άρα οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων είναι ότι όταν υπάρχει επαφή με κάποιο κρούσμα, τότε πρέπει όλοι να κάνουν τεστ για να δούμε την διασπορά του ιού.

Είναι πιθανό να γίνει ο νομός μας “κόκκινος” και να επιβληθεί lockdown.

Είναι πάρα πολλά τα κρούσματα. Ειδικά τις τρεις τελευταίες ημέρες, που ξεπεράσαμε τα 20 κρούσματα ημερησίως. 

Αυτό θα το αποφασίσουν τα αρμόδια Υπουργεία. Εμείς, ως Δήμος η επαφή που έκανα ήταν και τηλεφωνικά και με επιστολή, μήπως κλείναμε τις πρώτες ημέρες τα σχολεία ώστε να αποφύγουμε και το κλείσιμο όλης της αγοράς, ακριβώς για να μην μεταφερθεί ο ιός από την μαθητική κοινότητα που υπήρχε μια έξαρση τις προηγούμενες ημέρες στην υπόλοιπη κοινότητα.

Δεν έγινε αυτό.

Τώρα από εκεί και πέρα οι ειδικοί θα αποφασίσουν, αν πρέπει ο Δήμος ή όλος ο νομός να τεθεί σε “κόκκινο” ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Θα υπακούσουμε εννοείται στις οδηγίες που θα δώσουν οι ειδικοί.”.