Ανταρσία στο Μωριά: Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο από τα κέρδη του

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 09:27

Ανακοίνωση για τους εργαζομένους στον Τουρισμό από την Ανταρσία στο Μωριά:

Ο Τουρισμός έχει καθιερωθεί εδώ και μια δεκαετία ως η «βαριά» βιομηχανία της χώρας, η τουριστική κίνηση αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς όπως και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Η μεγάλη κερδοφορία βασίστηκε κυρίως στην ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων αλλά και στις συνεχόμενες αντεργατικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων οι οποίες σε λίγα χρόνια έδωσαν «γη και ύδωρ» στους εργοδότες. Παράλληλα η εργοδοτική αυθαιρεσία ξεπέρασε κάθε όριο φτάνοντας στο σημείο να επιβάλλεται με απειλές ή ακόμα και με την βία.Τόσο εν μέσω πανδημίας, αλλά και με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλο τουριστικό Κεφάλαιο (ΠΟΞ, ΞΕΕ, ΣΕΤΕ κοκ), συνεχίζουν την αντεργατική επίθεση εις βάρος της εργατικής τάξης,για την περαιτέρω συμπίεση/μείωση μισθών, αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, περιστολή κάθε συνδικαλιστικής δράσης. Στον αντίποδα με σειρά  ΠΝΠ και ΚΥΑ, βγάζουν την εργοδοσία στον Επισιτισμό Τουρισμό άθικτη από την κρίση και την θωρακίζουν περαιτέρω για την στρατηγική επανεξόρμηση της.

Το φορτίο της όξυνσης της κρίσης λόγω της κλιμάκωσης της καπιταλιστικής κρίσης με επιταχυντή τον κορωνοιό, μεταφέρεται στις πλάτες των εργαζομένων, μέσω του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αλλά και των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων SURE. Από την ατομική ευθύνη περνάμε στο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ. Τα νέα δάνεια που θα χορηγηθούν από Κυβέρνηση και ΕΕ για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, αυξάνουν το ληστρικό χρέος και προσθέτουν έτσι ακόμα 24δις για να τα πληρώσει η εργατική τάξη και η νεολαία.

Η πανδημία του Κορωναιού είχε μέχρι τώρα τραγικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού και επισιτισμού. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών καταλυμάτων και εστίασης έφερε δραματική απώλεια στα εισοδήματα που αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση με ασπιρίνες και μοίρασμα της φτώχιας. Αντίθετα  στο τουριστικό κεφάλαιο δόθηκαν χοντρά πακέτα οικονομικής στήριξης, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις. Τα 22 δις κέρδη της περσινής χρονιάς και τα 126 δις που καρπώθηκαν οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι μέσα σε μια δεκαετία δεν αγγίζονται καθώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει για ακόμα μια φορά την καταλήστευση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων προς όφελος της επιχειρηματικής ελίτ.

Πριν λίγες μέρες η Ε.Ε.πήρε την πολιτική απόφαση για επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας με την Ελλάδα να γίνεται τόπος προορισμού για εκατομμύρια τουρίστες για άλλη μια χρονιά, ενώ ταυτόχρονα είχαμε και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον τουρισμό οι οποίες ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων καταλυμάτων και εστίασης καταδικάζοντας τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου στην φτώχεια και την ανεργία.

Έτσι από την μια μοιράζουν αφειδώς ζεστό χρήμα στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο με επιπλέον φοροαπαλλαγές και εισφορο-απαλλαγές , επιδοτήσεις μισθών , διευκολύνσεις ρευστότητας κλπ ενώ από την άλλη  για τους εργαζόμενους προβλέπονται μειώσεις σε μισθούς που αγγίζουν το 25%, εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με τη διατήρηση  βέβαια όλων των αντεργατικών νόμων που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια .

Η προστασία της υγείας των εργαζομένων γίνεται και αυτή θυσία για να μην χάσουν εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι και επιχειρήσεις αερομεταφορών αφού καταργείται κάθε μέτρο ελέγχου και πρόληψης κατά του κορωνοϊού στην είσοδο επισκεπτών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δαπανάμεγάλα ποσά (εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ) για την «επιμόρφωση» του προσωπικού για προφύλαξη καιμέτρα πρόληψης σε Τουριστικά Καταλύματα, εστίαση κλπ, από τους ανεξέλεγκτα εισερχόμενουςτουρίστες και μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες και δια περιφοράς, αξιοποιώντας Π.Ν.Π. και εγκυκλίους που περιορίζουν εκτός των άλλων και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Τελικά η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής αντεργατικών μέτρων που θα πάρουν μόνιμο χαρακτήρα αν οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν δείξουν την εναντίωσή τους μέσα από τα σωματεία τους και τις επιτροπές αγώνα. Το σχέδιο τους είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες μερικής ανεργίας και ελαστοαπασχόλησης για να φτάσουν  μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές ακόμα πιο χαμηλά, χτυπώντας και την χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. Οι εργαζόμενοι που μάτωσαν για τα κέρδη τους όλη την προηγούμενη περίοδο καλούνται τώρα να πληρώσουν το λογαριασμό και γι αυτή την κρίση.

Η κυβέρνηση στο όνομα της διάσωσης των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου επιτίθεται, όχι μόνο στους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά σε όλη την κοινωνία. Χωρίς κανένα ενδοιασμό θυσιάζουν τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και το περιβάλλον, ενώ επιτρέπουν στους μεγαλοξενοδόχους να καταπατούν και να κλείνουν για λογαριασμό τους αιγιαλούς και παραλίες!Εμπορευματοποιώντας τα πάντα δημιουργώντας μόνιμο νομικό πλαίσιο για την διεύρυνση της εκμετάλλευσης τους με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Μπροστά σε αυτή την συγκυρία που η ζωή και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων γίνεται θυσία για τα  κέρδη του κεφαλαίου οφείλουμε να σημάνουμε γενικό  ξεσηκωμό!!! Ήρθε η ώρα να πληρώσουν αυτοί που τόσα χρόνια μας ξεζούμισαν.

Απαιτούμε την αύξηση στην φορολογία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη που συσσώρευσαν μέσα στην δεκαετία ώστε:

  • Να στηριχθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου.
  • Να μην υπάρξει απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων.
  • Να Καταργηθούν όλοι των αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι και οι πρόσφατες ΠΝΠ.
  • Να δοθεί επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους .
  • Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί και ελαστικά εργαζόμενοι, και να διασφαλιστεί το εισόδημά τους με βάση την Κλαδική Σύμβαση εργασίας, είτε ανοίξουν οι επιχειρήσεις που τους απασχολούσαν είτε όχι.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση – καμιά ελαστικοποίηση της εργασίας- καμία μείωση μισθού στις επιχειρήσεις που κλείσανε για τρεις μήνες και ανοίγουν τώρα.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
  • Να μειωθεί ο χρόνος εργασίας χωρίς μειώσεις του μισθού, για να δουλέψει ο κόσμος και να χτυπηθεί η ανεργία.
  • Να μπει υποχρεωτικό υγειονομικό διαβατήριο σε όλους τους τουρίστες, δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και απαλλαγή από την εργασία χωρίς απώλεια στο εισοδήματος για όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κινδύνου.
  • Να δοθεί ουσιαστική επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού από το κράτος όχι τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η ξεκούραση και η αναψυχή των ανθρώπων δεν είναι μόνο εμπόρευμα, είναι κεκτημένο δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο .

Ας σταματήσουν να μας λένε, «δεν έχουμε λεφτά». Ας αντλήσουν πόρους από την παύση πληρωμής και την διαγραφή του ληστρικού χρέους που δημιούργησαν οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες με τα θαλασσοδάνεια, ας  πάψουν να ξοδεύουν το υστέρημα του λαού σε εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.A