Αντιπροσωπεία από την Κένυα επισκέφτηκε την Περιφέρεια Πελοποννήσου (vid,ph)

Τρίτη, 9 Απριλίου 2019 19:19

Έδειξαν ενδιαφέρον για τα αγροτικά προϊόντα, όπως το κατσικίσιο γάλα αλλά και για άλλους τομείς συνεργασίας

Αντιπροσωπεία από την πόλη Machakos της Κένυας, η οποία βρίσκεται 63 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, Ναϊρόμπι, επισκέφτηκαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Τρίτη το μεσημέρι, βρέθηκαν στο κεντρικό κτίριο, στην Τρίπολη.Τους υποδέχθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Ρουμελιώτης και Θανάσης Γκίκας, καθώς και διευθυντές υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Στην διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στις δύο περιοχές, στα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους και αναλύθηκαν οι τομείς που θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους. Οι Κενυάτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα αγροτικά προϊόντα, κυρίως για το κατσικίσιο γάλα, καθώς και για το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στην συνέχεια έγινε ανταλλαγή δώρων και δόθηκε υπόσχεση για συνέχιση των επαφών, ώστε να γίνουν πιο συγκεκριμένοι οι τομείς συνεργασίας, ενώ οι Κενυάτες κάλεσαν τους εκπροσώπους της Περιφέρειας να επισκεφτούν την χώρα τους, το Καλοκαίρι και να πάρουν μέρος σε τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται τον Αύγουστο.

Κατόπιν βρέθηκαν στο γραφείο του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη με τον οποίο είχαν μία σύντομη συζήτηση.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την επίσκεψη της Κενυάτικης αντιπροσωπείας στην Τρίπολη.

Gepostet von Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 am Dienstag, 9. April 2019

Το δελτίο τύπου της Περιφέρειας

Συνάντηση με επίσημη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη του τοπικού Κοινοβουλίου της Κομητείας Machakos της Κένυας είχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 στην έδρα της Περιφέρειας.

 

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωσή τους επάνω σε θέματα γεωργίας και αγροτικής οικονομίας, καθότι η εν λόγω Κομητεία έχει σαφώς χαρακτήρα αγροτικό, καθώς και η ανάπτυξη διμερών συνεργασιών με στόχο την προώθηση της γεωργικής έρευνας και πρακτικών. Μέσα από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, διαφάνηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της εν λόγω Κομητείας σε θέματα εισαγωγής αγροτικών προϊόντων, τεχνογνωσίας στον τομέα της τυποποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων, δημιουργίας κοινών επιχειρήσεων, καθώς και κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Κένυας.

 

Η ενημερωτική επίσκεψη που έχει επίκεντρό της την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Προξένου  της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία, κυρίας Βίκης Πανταζοπούλου, η οποία συνοδεύει την αντιπροσωπεία σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που πρόκειται να επισκεφθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο Αντιπερειφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευ. Γιαννακούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας & Δασικών Πολιτικών κ. Αθ. Γκίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Οικοσυστημάτων και Αειφορίας, Νέας Γενιάς & Αθλητισμού κ. Γ. Ρουμελιώτης, ο Πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου κ. Γ. Ζακυνθινός, καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας όλων των Π. Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κύριοι Α. Γιαννόπουλος, Δ. Μητρόπουλος, Α. Παρασκευόπουλος, Γ. Μουτάφης και Δ. Δήμου.

Ο Περιφερειάρχης ευχήθηκε αυτή η συνάντηση να είναι η απαρχή μίας γόνιμης συνεργασίας στους τομείς που προαναφέρθηκαν, καθώς και στον τομέα του τουρισμού και του αθλητισμού, στον οποίο οι Κενυάτες Μαραθωνοδρόμοι έχουν παράδοση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο κ. Γιαννακούρας αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφορικά με τον θρησκευτικό τουρισμό λόγω της πληθώρας μοναστηριών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, καθότι οι Κενυάτες είναι ως επί το πλείστον χριστιανοί.

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρουσιάζει η Περιφέρεια στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Ζακυνθινός σε ζητήματα τεχνογνωσίας αναφορικά με τη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων, ενώ ο Δ/ντης και οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας παρουσίασαν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα είδη των αγροτικών προϊόντων που παράγει η Πελοποννησιακή γη.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κομητείας Machakos κ. Florence Muoti Mwangangi εξέφρασε την ελπίδα η συγκεκριμένη Κομητεία να είναι η 1η που θα συνεργαστεί με την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.