Απ. Κοσμάς από Σάγκα στη ΔΡΤ: “Το χωριό μας είναι παραμελημένο” | Η δέσμευση του Χρήστου Λαμπρόπουλου στον αέρα της εκπομπής(ήχος)

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 16:02

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο χωριό Σάγκα μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης στην εκπομπή “Επί της ουσίας” με τους Δημήτρη Μανιατάκο και Μηνά Αρτόπουλο, ο κ.Απόστολος Κοσμάς, μέλος του εξωραϊστικού περιβαλλοντικού και πολιτιστικού συλλόγου Σάγκα “Οι πόρτες”.

Ο κ.Κοσμάς αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει το χωριό Σάγκα (διαβάστε τα αναλυτικά παρακάτω στην επιστολή του συλλόγου), ζητώντας μεταξύ άλλων την τοποθέτηση πλευρικών διοδίων από την ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ (με ηλεκτρονική μπάρα), προκειμένου να πληρώνουν μεν οι κάτοικοι του Σάγκα διόδια, αλλά να μην αναγκάζονται να διανύσουν 30 επιπλέον χιλιόμετρα, για να φτάσουν στο χωριό τους.Επιπλέον αναφέρθηκε στα προβληματα που έχουν δημιουργηθεί μετά από την δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή και το μπάζωμα ρεμάτων – οπως χαρακτηριστικά ανέφερε – γεγονός που έχει οδηγήσει σε καταστροφές σπιτιών κατά την διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, λόγω των πλημμυρών. Ο κ.Κοσμάς μας γνωστοποίησε πως δεν έχει επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Τρίπολης Κώστα Τζιούμη ούτε με τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, για να τους ενημερώσει για τα προβήματα που υπάρχουν. Όπως μας είπε είχε απευθυνθεί παλαιότερα στον πρώην Δήμαρχο κ.Παυλή, όσο και στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ.Γιαννακούρα, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε στο σύνολο του.

Ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ.Λαμπρόπουλος, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στον αέρα της εκπομπής, όπου αφού του γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα, δεσμεύτηκε πως θα ενημερωθεί εκτενώς και θα φροντίσει να επιλυθεί το όποιο θέμα υπάρχει άμεσα για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα κατά την χειμερινή περίοδο, αλλά θα δρομολογήσει και την μακρυπρόθεσμη διόρθωση της υφιστάμενης κατάταστασης.

Τέλος ο κ.Κοσμάς ζήτησε την αφαίρεση μπάρας που είχε τοποθετηθεί παλαιότερα από εταιρεία για λόγους ασφαλείας κατά την διάρκεια εργασιών της στο σημείο και “έκοβε” την πρόσβαση των κατοίκων προς το βουνό. “Η μπάρα πλέον είναι ανοιχτή. Παλαιότερα χρειαζόμασταν κλειδιά για να περάσουμε. Θέλουμε να αφαιρεθεί τελείως”, υπογράμμισε.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος:

Ο Εξωραϊστικός Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Σάγκα καλεί τους αρμόδιους Δήμο – Περιφέρεια – Δασαρχείο – Υπουργεία – Δικαστικές Αρχές να πάρουν τις ευθύνες τους για σοβαρά προβλήματα, που αφορούν το χωριό μας, την περιοχή μας.

Δεκαετίες τώρα παραμένει το ανάθεμα που δημιουργήθηκε δεξιά στην πλευρά του βουνού, πριν μπούμε στο χωριό κατά τη διάνοιξη της σήραγγας του Αρτεμισίου και την κατασκευή του δρόμου του Μορέα. Είναι ευθύνη του κράτους και του Μορέα , να υπάρξει είσοδος και έξοδος από την Εθνική Οδό στο ύψος της σήραγγας, για να μην αναγκαζόμαστε να κάνουμε δεκάδες χιλιόμετρα, όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε την Εθνική Οδό.

Κατασκευάστηκε πριν λίγα χρόνια το αιολικό βιομηχανικό συγκρότημα πάνω από τα κεφάλια μας και πέρα από την καθημερινή όχληση, πέρσι με τις βροχές κατέβασαν μέσα στο χωριό τα (τρία) ρέματα, τόνους μπάζα από τους εκβραχισμούς που έγιναν για να πάει ο δρόμος στο αιολικό. Κανένα έργο αντιπλημμυρικό για να μην πνιγούμε από τα μπάζα, κανένα μέτρο αποκατάστασης από τα μπαζώματα μέσα στο χωριό.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την απαγόρευση από την εταιρεία πρόσβασης των κατοίκων στο βουνό. Τώρα έχουμε την «κατάργηση» φράξιμο ουσιαστικά από ιδιώτη του μοναδικού δρόμου που δεκάδες χρόνια πηγαίναμε στον Άγιο Αθανάσιο και στην καλλιέργεια των κτημάτων της εκεί περιοχής.

Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να σκύψουν πάνω στα σοβαρά αυτά προβλήματα.
Δεν μπορεί το ιδιωτικό συμφέρον και η παρανομία να είναι πάνω από το συμφέρον του χωριού.