Απεργιακή Συγκέντρωση Γ.Σ.Ε.Ε. – Α.Δ.Ε.Δ.Υ| Ψήφισμα Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που προωθεί η Κυβέρνηση, πραγματοποίησε το Ε.Κ.Αρκαδίας στην Πλατεία Αγίου Βασιλείου, στην Τρίπολη. Αμέσως μετά εξέδωσε ανακοίνωση με το ακόλουθο ψήφισμα:

Εμείς οι εργαζόμενοι του Ν. Αρκαδίας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 σε συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, αφού ακούσαμε τους ομιλητές αποφασίσαμε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:



Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, εκφράζοντας για ακόμη μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.

Είναι πλέον καθαρό στους ανθρώπους της εργασίας ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εμπεριέχει στοχευμένες νομικές κατασκευές και επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ιδεολογικές ακροβασίες, όπως είναι η επονομαζόμενη ατομική «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που ουδόλως σχετίζεται με τη γνωστή σε όλους μας διευθέτηση, ούτε βεβαίως εξυπηρετεί πρόσκαιρες – εποχικές ανάγκες επιχειρήσεων. Με «φερετζέ» τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή επιχειρείται μια οριζόντια διάνοιξη ενός σκοτεινού εργασιακού τούνελ που θα μετατρέψει σε κόλαση τον εργασιακό βίο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Με ατομική συμφωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι, υποτίθεται ότι θα «συμφωνούν» εργασία με υπερβάλλουσα-απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

  • Προστασία και θωράκιση του 8ώρου και αποτροπή καταστρατήγησής του μέσω διευθέτησης με ατομική συμφωνία.
  • Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία, προστασία της Κυριακάτικης αργίας, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνουανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.
  • Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.
  • Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτωνμορφών απασχόλησης.
  • Προστασία της θέσης εργασίας και του δικαιώματος απασχόλησης σε περίπτωση άκυρης απόλυσης. Κατοχύρωσητων επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάσητης πρότασης του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
  • Ενίσχυση και θωράκιση του ΣΕΠΕ υπό την εποπτεία , τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας. Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια. Αυστηροποίηση των ελέγχων και των προστίμων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.
  • Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.
  • Αποκατάσταση της καθολικότητας και της ρυθμιστικής εμβέλειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ως προς το σύνολο των όρων της, μισθολογικών και μη.
  • Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις. Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ν.1876/199και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ.
  • Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του Ο.ΜΕ.Δ. ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Αποτελεσματική προστασία της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής ανεξάρτητα από τον τομέα όπου παρέχεται η εργασία και το είδος της σύμβασης ή σχέσης εργασίας.
  • Άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για την αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων για την σεξουαλική και την ηθική παρενόχληση στην εργασία, την αποκατάσταση των θυμάτων βίας και παρενόχλησης και την απρόσκοπτη πρόσβασητων ίδιων και των σωματείων τους στις Αρχές.
  • Κανονισμό Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση ζητημάτωνπροστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και μέτρων αυστηρής αντιμετώπισης των περιστατικών βίας και παρενόχλησης.
  • Σαφές πλαίσιο ως προς τον φορέα και τις αρμοδιότητες ελέγχου των περιστατικών βίας, παρενόχλησης και παράνομων διακρίσεων στην εργασίας μαζί με αυστηρό πλαίσιοκυρώσεων και προστίμων.
  • Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δωρεάν τεστ σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες καιαυστηρούς ελέγχους στην εργοδοσία.
  • Ενίσχυση της ήδη θεσμοθετημένης προστασίας της μητρότητας, ως προς τους όρους εργασίας, την υγεία και τηνασφάλεια των (υποψήφιων) εργαζόμενων μητέρων ανεξάρτητα από τον τομέα απασχόλησής τους και τη μορφήεργασίας τους.
  • Προστασία των εργαζόμενων γονέων από φαινόμενα καταχρηστικών εργοδοτικών συμπεριφορών «ανταλλαγής»των διευκολύνσεων στην άσκηση των γονεϊκών τους καθηκόντων με ευελιξία και αστάθεια στην εργασία τους.
  • Διαφάνεια στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των στοιχείων όλων των γονικών αδειών.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό. Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της συλλογικής αυτονομίας, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.
  • Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας – πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιαςκαι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικήςπεριφέρειας. Άμεση αποκατάσταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας των κενών υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και γενικού πληθυσμού και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.
  • Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική. Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων μεαναπηρία.
  • Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.
  • Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές. Κατάργηση των μειώσεων των εργοδοτικών εισφορών και προστασία των συνταξιοδοτικών – κοινωνικοασφαλιστικών παροχών. Καμίαπολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης. Απρόσκοπτη και ταχεία έκδοση συνταξιοδοτικώναποφάσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, με άμεση χορήγησηπροσωρινής σύνταξης.Βελτίωση του οργανωτικο-λειτουργικού επιπέδου του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για την έγκαιρη και αποτελεσματικήεξυπηρέτηση των ασφαλισμένων-συνταξιούχων. Σύσταση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.
  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και αξιοποίηση εγχώριου και αλλοδαπού εργατικού δυναμικού πουβρίσκεται στη χώρα. Κρατική εγγύηση όλων τωνεπιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
  • Αυστηρές κυρώσεις και καμία πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους παραβάτες εργοδότες.
  • Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας
  • Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών – έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικάαγαθά. Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων – πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.

ΕΝΩΤΙΚΑ-ΜΑΧΗΤΙΚΑ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, καλούμε την Κυβέρνηση και τα λοιπά κόμματα να αποσύρουν το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, να αποδεχτούν τις θέσεις του Συνδικάτου που δημοσιεύονται με ένα εκτενές κείμενο θέσεων, διεκδικήσεων και προτάσεων με πυρήνα την ανάγκη σύναψης ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, ως σημείου αναφοράς για την επιστροφή στην κανονικότητα και την επιτυχή έκβαση του επιβεβλημένου παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας με όρους υγιούς ανταγωνιστικότητας και εργασιακής δικαιοσύνης, γιατί με εξαθλιωμένους εργαζόμενους ανάπτυξη δεν γίνεται.

ΠΕΜΠΤΗ 10 Ιουνίου 2021

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ

Τη Διοίκηση του Ε.Κ.Αρκαδίας να στείλει το παρόν ψήφισμα στους αρμόδιους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, τα κόμματα, τη Γ.Σ.Ε.Ε., Α.Δ.Ε.Δ.Υ και να τα δημοσιεύσει στον Τύπο.

Προηγούμενο άρθροNίκας: Για την περιφερειακή Αρχή τα θέματα της εκπαίδευσης και των τριών βαθμίδων αποτελούν προτεραιότητα
Επόμενο άρθροΚαλοκαιρινό εργαστήρι φωτογραφίας από τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης