Απλά μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (Μάθημα 6ο)

 Αφού εξηγήσαμε δυο πράγματα για τις συσκευές υλικού που διαθέτει ο υπολογιστής, ας δούμε και το λογισμικό το οποίο σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε.

 
Κάθε πρόγραμμα λογισμικού που χρησιμοποιείτε, όπως και το λειτουργικό σύστημα, έχει τις γνωστές ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος: πρόκειται για μικρή λίστα με τους πόρους που πρέπει να έχει οπωσδήποτε ο υπολογιστής σας για να μπορεί να λειτουργήσει ένα προϊόν λογισμικού. (Προσέξτε, δε χρησιμοποίησα τη φράση «να λειτουργήσει καλά»). Να προσέχετε πάντα τη λέξη ελάχιστες όταν διαβάζετε τις απαιτήσεις των εργαλείων και του λογισμικού που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.
 
Ας δούμε τα Windows XP για λίγο. Η ελάχιστη απαίτησης του λειτουργικού συστήματος σε μνήμη RAM είναι τα 64ΜΒ, και είναι βέβαιο ότι με τη ποσότητα αυτή μπορεί να λειτουργήσει. Όμως η τετραπλάσια ποσότητα μνήμης κοστίζει μερικές δεκάδες ευρώ παραπάνω. Το διπλάσιο αυτής της ποσότητας  τα 512 ΜΒ  κοστίζουν μερικά ευρώ παραπάνω, και τα οφέλη που θα έχετε από μια τέτοια αγορά είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος.
 
Τα Windows XP θα λειτουργήσουν καλύτερα με τη μέγιστη ποσότητα μνήμης που μπορείτε να προμηθευτείτε.
 
Όμως, η ποσότητα της μνήμης που χρησιμοποιούν τα Windows XP δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και από άλλες εφαρμογές. Επομένως, δεν αρκεί να καλύπτονται μόνο οι απαιτήσεις  των Windows XP. Σκεφτείτε πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας: Θα χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου; Μήπως θα επεξεργάζεστε εικόνες και θα τις εισαγάγετε σε έγγραφα που θα δημιουργείτε; Σκέπτεστε να εκμεταλλευτείτε τη σύνδεση ευρείας ζώνης στο ιντερνετ που διαθέτετε και να έχετε μόνιμα ανοικτό το MSN  Messenger στο παρασκήνιο; Κάθε πρόγραμμα λογισμικού που χρησιμοποιείτε έχει τις δικές του ελάχιστες απαιτήσεις. Έτσι, παρόλο που δεν το κάνουν πολλοί χρήστες μπορείτε να πάρετε χαρτί και μολύβι και να αθροίσετε τις ελάχιστες απαιτήσεις των εφαρμογών που ξέρετε ότι θα χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα, και το άθροισμα αυτό θα αποτελέσει την ποσότητα της μνήμης που θα χρειαστείτε.
 
Πως πωλείται η μνήμη;
 
Η μνήμη πωλείται σε πλακέτες (modules) που συνδέονται στη μητρική κάρτα του υπολογιστή σας. Μπορούν να εγκατασταθούν από μια μέχρι οκτώ κάρτες μνήμης, αλλά γενικά ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί. Οι σύγχρονες μητρικές επιτρέπουν την εγκατάσταση μιας μεμονωμένης πλακέτας μνήμης, αλλά γενικά ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί. Οι σύγχρονες μητρικές επιτρέπουν την εγκατάσταση μιας μεμονωμένης πλακέτας μνήμης, όμως ορισμένες παλαιότερες ίσως απαιτούν την εγκατάσταση πλακετών σε ζεύγη η ακόμα και σε ομάδες των τεσσάρων. Συνήθως μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνο τον τύπο μνήμης που υποστηρίζει η μητρική κάρτα σας.
 
Επίσης, όταν αγοράσετε τη πρώτη σας κάρτα μνήμης οι μελλοντικές κάρτες που μπορεί να θελήσετε να προσθέσετε πρέπει να είναι του ίδιου τύπου – αλλιώς πρέπει να αφαιρέσετε τη πρώτη κάρτα και να πάτε σε κάποιο πιο σύγχρονο τύπο.
 
Συνοψίζοντας αναφέρω τα πιο κάτω
 
    Μνήμη είναι ο ηλεκτρονικός χώρος με τον οποίο λειτουργεί το PC. Το λειτουργικό σας σύστημα, οι εφαρμογές που εκτελείτε, και τα δεδομένα με τα οποία εργάζεστε αποθηκεύονται στη μνήμη για όσο διάστημα τα χρησιμοποιείτε.
    Η μνήμη λειτουργεί όπως και τα υπόλοιπα τμήματα του υπολογιστή σας, μετατρέποντας κατανοητές για τους ανθρώπους πληροφορίες σε μονάδες και μηδενικά, τα οποία αποτελούν τη δυαδική γλώσσα που καταλαβαίνει και χειρίζεται ο υπολογιστής.
    Κάθε μια από τις μονάδες και τα μηδενικά που χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση πληροφοριών ονομάζεται bit
    Τα bit ομαδοποιούνται σε σύνολα των οκτώ, τα οποία ονομάζονται byte.Το byte είναι το βασικό τμήμα δεδομένων του υπολογιστή, τα 1024 byte αποτελούν ένα kilobyte (ΚΒ), τα 1 εκατομμύρια byte ονομάζεται megabyte (MB)  και τα 1 περίπου δισεκατομμύρια byte ονομάζονται gigabyte (GB)
    Η κύρια μνήμη του υπολογιστή ονομάζεται μνήμη τυχαίας προσπέλασης (random access memory RAM). Ο υπολογιστής, επίσης διαθέτει και μνήμη μόνο για ανάγνωση, τη ROM (read – only memory), η οποία περιέχει κώδικα και δεδομένα που δεν μπορούν να τροποποιηθούν.
    Ο υπολογιστής σας καλό είναι να διαθέτει αρκετή φυσική μνήμη RAM για την καλύτερη υποστήριξη των προγραμμάτων και των δεδομένων που χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα.
    Τα Windows XP διαθέτουν και την εικονική μνήμη, η οποία χρησιμοποιεί χωρο του σκληρού σας δίσκου για τη συμπλήρωση της φυσικής μνήμης, όταν τη χρειάζεται ο υπολογιστής.
 
Ορατά αποτελέσματα
 
Για να παίρνετε τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να βλέπετε τις σωστές απαντήσεις, η εμφάνιση των οποίων γίνεται στην οθόνη του υπολογιστή. Επειδή όλοι χρησιμοποιούν μια οθόνη, ίσως σκεφτείτε ότι η επιλογή της είναι εύκολη υπόθεση. Ο,τι όμως αφορά την απεικόνιση (με τη λέξη αυτή συμπεριλαμβάνω τις οθόνες υπολογιστών και το υλικό με το οποίο λειτουργούν ), οι επιλογες είναι πάρα πολλές. Ποιο κάτω θα σας βοηθήσω να διακρίνετε τις διαφορές όλων αυτών των επιλογών. Θα κατανοήσετε πως γίνεται η απεικόνιση στον υπολογιστή ώστε να ξέρετε τι πρέπει να αναζητήσετε για να καλύψετε τις αναγκες σας.
 
Οι πιο σημαντικές επιλογες, μάλιστα δε σχετίζονται με την ίδια την οθόνη, αλλά με την κάρτα γραφικών που στέλνει τις εντολές απεικόνισης στην οθόνη. Μην νομίζετε όμως, ότι αν περιγράψουμε πρώτα τις οθόνες (και αυτό θα κάνουμε) θα προτρέξουμε. Με τον τρόπο αυτό πρώτα θα αποκτήσετε τη γενική εικόνα και μετά θα ασχοληθείτε με τις λεπτομερές.
 
Οθόνες: ένα παράθυρο στον υπολογιστή
 
Όλοι σχεδόν οι χρήστες υπολογιστών βασίζονται για την εργασία τους αποκλειστικά σε μια οθόνη, όμως πολλοί λίγοι δίνουν σημασία σε αυτή. Πάρα πολλοί, μάλιστα, επιλέγουν την οθόνη τους με το ίδιο ενδιαφέρον που επιλέγουν και ένα ανοιχτήρι μπουκαλιών. Αυτό δεν είναι καθόλου συνετό, επειδή η σωστή επιλογή οθόνης οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας και σε αποφυγή καταπονήσεων. Για να καταλάβουμε αυτά τα οφέλη – και να δείτε με άλλο μάτι τον υπολογιστή σας – θα πρέπει να δούμε με διαφορετικό τρόπο τις οθόνες. Ας ξεκινήσουμε με μια γρήγορη ματιά στον τρόπο λειτουργίας τους.
 
Πως λειτουργούν οι οθόνες
 
Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι οθονών. Οι παραδοσιακές οθόνες (που μοιάζουν με τις παλιές μας τηλεοράσεις εκείνες τις τεράστιες και βαριές) χρησιμοποιούν αναλογική τεχνολογία, ενώ οι επίπεδες οθόνες χρησιμοποιούν τόσο αναλογική όσο και ψηφιακή τεχνολογία. Ας μπούμε στα άδυτα του κόσμου των οθονών κατατάσσοντας τες στις δυο αυτές κατηγορίες: τις οθόνες αναλογικής τεχνολογιας και τις οθόνες ψηφιακής τεχνολογιας.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Προηγούμενο άρθροΤελευταία νέα 08-10-2013 (ανανεώνεται τακτικά)
Επόμενο άρθροΧρύσπα: Με σκοτώνει (νέο τραγούδι)