Απλοί τρόποι προστασίας από το ηλεκτρονικό έγκλημα…

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ



Ο γενικός κανόνας είναι ότι ποτέ, καμιά τράπεζα, κανένας οργανισμός και καμιά υπηρεσία online αγορών δεν ζητούν ενέργειες από τους πελάτες τους και μάλιστα μέσω e-mail. Έτσι όσο απειλητικό και αν φαίνεται το μήνυμα (κλείσιμο λογαριασμού, ακύρωση κάρτας, ακύρωση συναλλαγών κλπ) το αγνοούμε και το διαγράφουμε. Για περαιτέρω επιβεβαίωση καλούμε τηλεφωνικά την τράπεζα, τη διεύθυνση πιστωτικών καρτών, η οποία άλλη online υπηρεσία χρησιμοποιούμε, μέσω του αριθμού που μας έχει παρασχεθεί. Για τους έλληνες χρήστες τα πράγματα είναι λιγότερο απλά στον εντοπισμό του phishing, καθώς πολλές φορές τα συγκεκριμένα απατηλά μηνύματα έχουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη πολλές φορές είναι και ασυνάρτητα λόγω της αυτόματης μετάφρασης.

  • Κατ αρχάς ποτέ δεν πρέπει να συνδεθεί κάποιος με το διαδίκτυο χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι ο υπολογιστής του είναι προστατευμένος με firewall και ενημερωμένο λογισμικό κατά ιών, spyware, κ.ο.κ. Ένας μη προστατευμένος υπολογιστής σύμφωνα με τις μετρήσεις εταιρειών παραγωγής λογισμικού για την ασφάλεια των υπολογιστών, μπορεί να μολυνθεί από ιό η κακόβουλο λογισμικό κατά μέσο όρο στα πρώτα δώδεκα λεπτά σύνδεσης του στο διαδίκτυο.
  • Για πρόσθετη ασφάλεια οι χρήστες μπορούν να εγκαθιστούν βοηθητικό λογισμικό το οποίο να ελέγχει αν στον υπολογιστή υπάρχουν αρχεία που παρακολουθούν τη χρήση του υπολογιστή.
  • Ποτέ δεν πρέπει κάποιος να κατεβάζει λογισμικό από άγνωστες ιστοσελίδες η ιστοσελίδες αμφιλεγόμενου περιεχομένου. Παρομοίως δεν πρέπει να ανοίγει τα συνημμένα των e-mails από άγνωστο αποστολέα.
  • Σε περίπτωση κάποιας διαδικτυακής τραπεζικής η άλλης οικονομικής συναλλαγής ο χρήστης πρέπει να ελέγχει στο κάτω μέρος του προγράμματος περιήγησης (browser) αν είναι σωστή η ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας. Πολλές φορές ένα Trojan είναι δυνατόν να ανακατευθύνει τη σύνδεση σε ιστοσελίδα-μαϊμού.
  • Αν κάποιος αντιληφθεί ότι ο υπολογιστής του δεν λειτουργεί σωστά η καθυστερεί χαρακτηριστικά, τότε θα πρέπει να τεθεί σε εξονυχιστικό έλεγχο με το λογισμικό κατά των ιών που διαθέτει.
  • Όσοι κάνουν αγορές με πιστωτική κάρτα, θα πρέπει να προσέχουν ώστε η συναλλαγή τους να πραγματοποιείται σε site προστατευμένο από χάκερ. Δηλαδή με απλά λόγια να μην περιέλθουν τα απόρρητα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του σε ξένα χέρια. Συνήθως όταν το site είναι προστατευμένο εμφανίζεται στον browser (στο πρόγραμμα με το οποίο ο χρήστης έχει πρόσβαση στο ιντερνέτ ) σχετικό εικονίδιο, σε κάποια γωνιά της οθόνης του, με κλειδωμένο λουκέτο. Αυτή είναι και η μίνιμουμ προφύλαξη των χρηστών. Επίσης, το λογισμικό πολλές φορές ειδοποιεί τον χρήστη αν βρίσκεται σε περιβάλλον ασφαλούς η όχι server. Απλώς θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει την κατάλληλη επιλογή.

Γιάννης Πετσέλης

Ηλεκτρονικός-Ραδιοηλεκτρολόγος

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη ο καλλιεργητής των δενδρυλλίων κάναβης…
Επόμενο άρθροΣτην Τρίπολη ο Β. Μουλόπουλος…