Απογραφή 2021 | Γιατί είναι σημαντικό να απογραφούμε όλοι – Όλες οι λεπτομέρειες για το πως θα γίνει (video)

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 14:28

“Όλοι μετράμε – Απογραφή 2021”

Για την διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού, που είναι ήδη σε εξέλιξη, μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα (10/11) ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ.Χρήστος Λαμπρόπουλος, η προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης στατιστικών κα. Βασιλική Μπενάκη και ο κ.Ορές Γιώργος, προϊστάμενος της περιφερειακής υπηρεσίας στατιστικής Αρκαδίας.Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα διενεργήσει (όπως γίνεται κάθε δέκα χρόνια) την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, την απογραφή πληθυσμού με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά – και όχι μονο – χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας.

Φέτος για πρώτη φορά – λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν-  δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr

Ήδη σπογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ έχουν αρχίσει να μοιράζουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε σπίτι με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό. Με αυτόν τον κωδικό ένας εκπρόσωπος απο το κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να μπει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής (www.gov.gr) χρησιμοποιώντας και τους κωδικούς taxis, ώστε να απογραφεί (σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να ολοκληρώσει την διαδικασία μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για διευκρινίσεις).

Από τις 27 Νοεμβρίου και μετά για όσους δεν μπορέσουν να αυτο-απογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ, για να προχωρήσει η απογραφή τους με τη συνηθισμένη μέθοδο (όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια).

Αξίζει να σημειώσουμε πως όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ (με τα στοιχεία τους) και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και την σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την ΕΛΣΤΑΤ και δίνοντας τον κωδικό που θα υπάρχει πάνω στην κονκάρδα του απογραφέα να διαπιστώσουν, πως δεν πρόκειται για κάποιον απατεώνα.

Παράλληλα – όπως τόνισε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας – πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους, πως η απογραφή είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αναφορικά με την λειτουργία του Κράτους, των Περιφερειών και των Δήμων. “Η ορθή καταγραφή των κτιρίων και του πληθυσμού είναι απαραίτητη και για τον προγραμματισμό της επόμενης ημέρας στην Αρκαδία αλλά και για να ζητήσουμε πόρους”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τέλος αυτό που τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν πως τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω της απογραφής χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ και σε καμία περίπτωση δεν θα ζητηθούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.