Απορρίμματα | Η ΤΕΡΝΑ παρουσίασε στους δημάρχους τη μονάδα διαχείρισης της Πελ/σου (vids,ph)

Η μονάδα αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2022

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των Δημάρχων



Με παρόντες σχεδόν όλους τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και εκπροσώπων φορέων που αντιδρούν από την Παλαιόχουνη Αρκαδίας και την Καλλιρρόη Μεσσηνίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Γ.Αγραφιώτης και οι συνεργάτες του, παρουσίασαν την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που θα γίνει στην Πελοπόννησο. Μονάδα που θα γίνει με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, της Σύμπραξης δηλαδή Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η παρουσίαση τόσο της μονάδας της Πελοποννήσου που αναμένεται να είναι έτοιμη και σε πλήρη λειτουργία  το 2022, αλλά απορρίμματα θα λαμβάνει πιο νωρίς, στους 10 μήνες, όσο και της μονάδας της Ηπείρου, που ήδη λειτουργεί και την οποία επισκέφτηκαν προ ημερών Δήμαρχοι της Πελοποννήσου, έγινε κατά τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, αργά το απόγευμα της Τρίτης  3 Μαρτίου, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Μετά την παρουσίαση δήμαρχοι, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι παρατάξεων και κατοίκων έθεσαν τα ερωτήματά τους και τις απορίες τους στους υπεύθυνους της ΤΕΡΝΑ.

Ερωτήματα για το κόστος, για την ανακύκλωση, για την ποσότητα των απορριμμάτων και άλλα.

Ο κ.Αγραφιώτης και οι συνεργάτες του όσον αφορά την ανακύκλωση σημείωσε πως οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν όσο περισσότερη ανακύκλωση μπορούν, αφού η μονάδα διαχείρισης που θα γίνει στην Πελοπόννησο συμπληρώνει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και δεν τον ακυρώνει.

Τόνισε πως η σύμβαση μπορεί να είναι 26+2 χρόνια αλλά έχει υπογραφεί συμβολαιογραφική πράξη με την οποία γίνεται μονομερής παραίτηση και από το 21ο έτος και μετά μπορεί το έργο να παραχωρηθεί στην αναθέτουσα αρχή που είναι ο ΦΟΔΣΑ, και αυτό γιατί μέχρι τότε είναι «στη μέση» η Τράπεζα.

Επισημάνθηκε επίσης πως αν αλλάξει η νομοθεσία όσον αφορά την τεχνολογία θα μπορεί να γίνει αλλαγή και στην λειτουργία της μονάδας, αφού, όπως ειπώθηκε, η εταιρεία οφείλει να προσαρμοστεί στην νομοθεσία.

Ξεκαθάρισε πως η μονάδα τους δεν έχει να κάνει με καύση αλλά με παραγωγή ενέργειας (βιοαέριο).

Διευκρινίστηκε επίσης πως στην είσοδο δεν θα γίνεται ποιοτικός έλεγχος απλώς δεν θα μπορούν να «περάσουν» απόβλητα νοσοκομειακά ή άλλα ογκώδη αντικείμενα, όπως μπάζα.

Δόθηκε η απάντηση στο Δήμαρχο Μεγαλόπολης πως η περιοχή δεν θα πηγαίνει τα σκουπίδια στη μονάδα της Καλλιρρόης που είναι ορισμένο μέχρι τώρα, αλλά στην μονάδα της Παλαιόχουνης η οποία είναι πιο κοντά, όπως και ότι οι δήμαρχοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους δύο σταθμούς μεταφόρτωσης της εταιρείας σε Νέα Κίο και Κιάτο, ανάλογα με τη χιλιομετρική τους απόσταση από τις κεντρικές μονάδες που θα είναι σε Παλαιόχουνη, Καλλιρρόη και Σκάλα Λακωνίας.

Όσον αφορά τα συγκεντρωμένα απορρίμματα, όπως για παράδειγμα δεματοποιημένα απορρίμματα ή αυτά που έχουν εναποτεθεί προσωρινά σε διάφορες περιοχές, όπως είναι και στην Τρίπολη, ο κ.Αγραφιώτης σημείωσε πως πρόθεσή τους είναι να βοηθήσουν όσο μπορούν τους Δήμους, ανάλογα βέβαια με τις τεχνικές τους δυνατότητες.

Φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την παρουσίαση της μονάδας της Ηπείρου, από την παρουσίαση της μονάδας της Πελοποννήσου και από τις παρεμβάσεις-ερωτήματα που έγιναν.

 

Gepostet von Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 am Dienstag, 3. März 2020

 

Προηγούμενο άρθροΑλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει γεωπολιτική απειλή
Επόμενο άρθροΗ κλήρωση της Β’ φάσης του Παιδικού πρωταθλήματος.