Aποσύρθηκαν τα θέματα για αιολικά πάρκα σε Κορύθιο και Βούρβουρα | Η συζήτηση που προηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021 01:07

Μια μακροσκελής συζήτηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου :Εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 31,5 ΜW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού» της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΉ ΜΕΣΟΚΟΡΦΗΣ ΑΕ» στη θέση «Ψηλή Ράχη- Μεσοκορφή- Αγία Κυριακή» της Δημοτικής Ενότητας Κορυθίου, καθώς και για το θέμα ανεμογεννητριών στα Βούρβουρα, έγινε στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ.Κατσαφάνας ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παρουσία του σε παλαιότερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – καθώς η παρουσία του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ν.Τσιαμούλου – λέγοντας μεταξύ άλλων: “Τα ίδια που λέω σημερα εδώ, τα είπα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν πήγα εκεί να πω πως πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης. Δεν καταστρατήγησα τις αρμοδιότητες”.Στην συνέχεια ο Γιάννης Σμυρνιώτης ανέφερε, πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο θέμα, γιατί δεν είχε το κείμενο στα χέρια του και συνεπώς δεν μπορούσε να έχει ολοκληρωμένη άποψη.

Ο Νίκος Τσιαμούλος με την σειρά του ανέφερε μεταξύ άλλων: “Δεν έχουμε εισήγηση για το θέμα με τα Βούρβουρα. Πέντε μήνες τα ζητάω. Μιλάμε για δυο διαφορετικές εταιρείες σε άλλες περιοχές και με άλλη ισχύ. Γιατί τα βάλατε μαζί στο ίδιο θέμα;”, ενώ πρόσθεσε: “Πήρατε τηλέφωνο κ.Τζιούμη όταν είδατε την πρόσκληση του ΠεΣυ και ζητήσατε μια εβδομάδα αναβολή. Στο διάστημα της αναβολής υπήρξε επίσκεψη του κ.Κατσαφάνα στον πρόεδρο των Βουρβούρων, αρα το γνωρίζατε το θέμα. Στο ΠεΣυ κ.Κατσαφάνα δεν είπατε αυτά που είπατε σήμερα. Δεν διαφωνήσατε. Ζητώ για όλο το σώμα – το θέμα αυτό που λέτε για τα Βούρβουρα να αφαιρεθεί και να έρθει με την εισηγηση της Περιφέρειας στο επόμενο. Αν αυτό δεν γίνει θα το φέρουμε εμείς σαν αντιπολίτευση. Θα μαζέψω υπογραφές για να αποδείξω την αναξιοπιστία σας”.

Παράλληλα δήλωσε: “Θα γίνει ένσταση για αυτό το θέμα στην αποκεντρωμένη και θα την χάσετε. Έχετε βάλει δυο θέματα σε ένα. Πλέον έχουν καταλάβει όλοι τι έχει συμβεί”

Στην απάντηση του ο Δήμαρχος, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Δυστυχώς για εσάς κ.Τσιαμούλο τα χαρτιά για όλα αυτά που λέτε, σας διαψεύδουν. Πήγατε να στήσετε ένα ολόκληρο σενάριο για να αποδείξετε τάχα, πως έγιναν πράγματα, που δεν έπρεπε να γίνουν. Δεν πήρα ποτέ τηλέφωνο, για να αναβληθεί η συνεδρίαση του ΠεΣυ. Στο θέμα των Βουρβούρων πήραμε ένα χαρτί από το ΠεΣυ που έλεγε να πάμε να συζητήσουμε για το θέμα των ανεμογεννητριών. Το χαρτί ήρθε 28/12/2020 στο πρωτόκολλο και το ΠεΣυ ήταν στις 29 του μήνα. Εγω το χαρτί απο το πρωτόκολλο το πήρα στις 29 του μήνα”, ενώ πρόσθεσε: “Γκρεμίζεται η ιστορία που χτίζατε τόσο καιρό και πρέπει να απολογηθείτε τώρα.
Έκρινα πως έπρεπε να πάει ο κ.Κατσαφάνας, εκπροσώπησε τον Δήμο και ξεκαθάρισε πως δεν έχει ενημερωθεί το Δημοτικό συμβούλιο και δεν έχει πάρει κάποια απόφαση. Αν δεν είχαμε πάει καθόλου, θα μας κατηγορούσατε γι αυτό. Είναι ψέματα ότι ο κ. Κατσαφάνας πήγε και είπε ναι στις ανεμογεννήτριες. Τα πρακτικά του περιφερειακού συμβουλίου λένε πως αυτό που είπε σήμερα ο κ. Κατσαφάνας, είπε και τότε. Δεν λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες, κρίνουμε κατά περίπτωση. Δεν έχω καμία αντίρρηση τα Βούρβουρα να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Θα υπάρχει η ίδια εισήγηση. Δεν μας έχουν δώσει ποτέ την ΜΠΕ. Δεν μπορείτε να βρείτε σκιές σε εμάς, κύριε Τσιαμούλο”

Ο Δημήτρης Βόσνος ανέφερε με την σειρά του, πως σημαντικό κριτήριο για την κάθε απόφαση είναι οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και  στην τοπική ανάπτυξη. “Δυσκολεύομαι κι εγώ να πάρω θέση για το Κορύθιο. Για τα Βούρβουρα, συμφώνησε και ο Δήμαρχος να πάει στο επόμενο συμβούλιο. Πρέπει να παίρνουμε θέση σε αυτά τα θέματα σαν Δήμος και μάλιστα έγκαιρα”, τόνισε.

Ο Βαγγέλης Γούργαρης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Διαβάζοντας την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής κατάλαβα πως αν η εισήγηση δεν γράφτηκε από την εταιρεία, γράφτηκε στα μέτρα της. Θα παραθέσω στοιχεία που «ξεχασε» η εισήγηση”, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως λέει
ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή και ζητά να καταργήσει η κυβέρνηση την δυνατότητα που δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους να κερδοσκοπουν εις βάρος των πολιτών. Μάλιστα ο ίδιος κατέθεσε την δική του πρόταση.

Ο Νίκος Τσιαμούλος στην απάντηση του τόνισε: “Θα απολογηθείτε στο λαό της Τρίπολης για αυτή τη συμπεριφορά. Θα το επωμιστείτε όλο εσείς, κύριε Δήμαρχε. Ανακοινώνω στο συμβούλιο ότι θα πάρω και τα πρακτικά των συμβουλίων, θα ενημερωθώ και από δικηγόρο για τα προσωπικά δεδομένα και θα τα ανεβάσω παντού και τα ηχητικά. Πριν αποχωρήσω λέω ότι αναμένω στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για να δει ο κόσμος τι είναι η δημοτική αρχή. Λυπάμαι που συγκαλύπτεται κάτι τόσο σοβαρό” (ακολούθησε η αποχώρηση του κ.Τσιαμούλου από την συνεδρίαση)

Ο κ.Τζιούμης δήλωσε: “Ήρθε το χαρτί ανήμερα, ναι ή όχι; Μπορούσε να ορίσω δημοτικό συμβούλιο την ίδια μέρα; Που είναι το ναι του κ. Κατσαφάνα; Είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει πάρει θέση, διότι δεν έχει εισήγηση. Έχει μάθει ο κ. Τσιαμούλος να χτίσει καριέρες πάνω σε μύθους. Γιατί να παραιτηθεί ο κ. Κατσαφάνας; Τι είπε ψέμα ο κ. Κατσαφάνας; Αυτά δεν περνάνε σε μένα, κύριε Τσιαμούλο. Σε μένα, θα μιλάτε με στοιχεία. Το θέμα αυτό με τα Βούβουρα δεν το αφήνω. Θα το φέρω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Για το Κορύθιο ζητώ από το δημοτικό συμβούλιο να υπερψήφισει”, ενώ προσθεσε: “Χτίζει καριέρες ο κ.Τσιαμούλος πάνω σε μύθους, αλλά σε εμένα οι μύθοι δεν περνάνε. Γιατί να παραιτηθεί ο Κατσαφάνας; Επειδή είπε πως δεν έχουμε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έχουμε πάρει απόφαση; Δεν περνούν σε εμένα αυτά. Να μιλάτε με στοιχεία”

Ο Δημήτρης Βόσνος εξέφρασε την λύπη του για την μη συμμετοχή των τοπικών εκπροσώπων, προκειμένου να ακουστεί και η δική τους γνώμη

Ο κ.Γούργαρης ζήτησε να είναι όλοι προσεκτικοί για να μην εκτεθεί το δημοτικό συμβούλιο.

Κλείνοντας η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Παναγοπούλου πρότεινε – και έγινε αποδεκτό –  να αποσυρθούν και τα δύο θέματα, για να εκφραστούν εγγράφως οι τοπικές κοινωνίες και να κληθούν εκ νέου στο επόμενο συμβούλιο.