Αποτελέσματα συνάντησης για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην Τρίπολη

Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017 17:40

Οι παρακάτω Σύλλογοι/Φορείς που υπογράφουμε το παρόν, συναντηθήκαμε στις 8 Νοεμβρίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7.00 μ.μ., στο κτίριο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρκαδίας (Ο.Ε.Β.Ε.Α.) (Καλαμών 113), για συντονισμό και κοινή ανάληψη δράσεων, για να μπορέσει και η Τρίπολη να αποκτήσει επιτέλους ποδηλατόδρομους.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των κάτωθι συλλόγων και φορέων:Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τριπόλεως, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρκαδίας, Επιμελητήριο Αρκαδίας, κίνηση πολιτών «Ζωή Ποδήλατο», «Πράσινες Διαδρομές» Κοιν.Σ.Επ., Α.Ε.Κ. Τρίπολης, Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας, Σύλλογος Εργαζομένων Ο.ΤΑ. Νομού Αρκαδίας, Θεατρική Ομάδα Τρίπολης, Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη», Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρίπολης «Ερμής», Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης, ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Νομού Αρκαδίας και ο Σύλλογος Φίλων Εθνικών Ομάδων «Ο Γέρος του Μοριά».

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτριος Παυλής, καθώς και κάτοικοι της οδού Καλαβρύτων.

Η συζήτηση κινήθηκε ως ακολούθως:

Α) Έγινε αναφορά για την υπάρχουσα κατάσταση σχετικά με τους ποδηλατόδρομους στην Τρίπολη καθώς και για τα πλεονεκτήματα αυτών, η οποία έχει ως εξής:

1.     Η Τρίπολη είναι μια πόλη που έχει παράδοση δεκαετιών στη μετακίνηση των κατοίκων με ποδήλατο, καθώς η διαμόρφωση της πόλης το ευνοεί.

2.     Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών η μετακίνηση με ποδήλατο, πράγμα το οποίο αναβαθμίζει την ποιότητα ζωήςμας και η Δημιουργία Ποδηλατόδρομων στην Τρίπολη θα συμβάλει σημαντικά σε αυτό.

3.     Η κοινωνία της Τρίπολης εδώ και 10 χρόνια περίπου, μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις αρχικά με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Ζωή Ποδήλατο» και στη συνέχεια και άλλων φορέων και συλλόγων (Ποδηλατάδες σχολείων, συλλόγων αλλά και του Δήμου Τρίπολης), έχει καταστήσει ευρύτερα γνωστό την ανάγκη και την απαίτησή της για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων.

4.     Όλα αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές καθώς και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, με δηλώσεις τους αλλά και ενυπόγραφα, είναι συμπαραστάτες της ιδέας της δημιουργίας ποδηλατόδρομων στην Τρίπολη, αλλά ακόμα να γίνουν πράξη. Τόσες και τόσες κυκλοφοριακές μελέτες γίνονται και πουθενά ουσιαστική διατύπωση για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Όλο παραπέμπονται στο μέλλον…

5.     Επίσης, αρκετές από τις βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων, που είχαν τοποθετηθεί το έτος 2010 σε κάποια σημεία του κέντρου της πόλης, απομακρύνθηκαν κατά τη δημιουργία των πεζοδρομήσεων και δεν επανατοποθετήθηκαν μετά την ολοκλήρωση των έργων, ούτε έγινε έκτοτε κάποια πρόβλεψη για τοποθέτηση νέων σε άλλα σημεία της πόλης (σχολεία κλπ).

6.     Άλλες πόλεις, όπως η Κώς, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα αλλά και η κοντινή μας Καλαμάτα, πήραν έγκαιρα τις κατάλληλες αποφάσεις, δημιούργησαν ποδηλατόδρομους και ήδη απολαμβάνουν τα θετικά αποτελέσματα, τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών όσο και στην τουριστική προβολή των πόλεων αυτών.

Β) Προτάθηκε να τεθούν τα ακόλουθα αιτήματα στο Δήμο Τρίπολης

1.     Να γίνει άμεσα νέα επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, που να αναφέρει τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, ξεκινώντας από τη διαδρομή «Οδός Καλαβρύτων – Άλσος Αγίου Γεωργίου» ή έστω το τμήμα από τη Λέσχη Αξιωματικών έως το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Τρίπολης.

2.     Να γίνει η αρχή των ποδηλατόδρομων από τη διαδρομή «Οδός Καλαβρύτων – Άλσος Αγίου Γεωργίου», με κατάργηση της στάθμευσης των οχημάτων επί της οδού Καλαβρύτων στο ρεύμα εισόδου προς το κέντρο της Τρίπολης (δηλαδή από την πλευρά της Λέσχης Αξιωματικών). Δεν χρειάζεται να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος μέχρι να βρεθεί λύση για δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων, αν τελικά ποτέ γίνει αυτό εφικτό…

3.     Παράλληλα με τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου στην οδό Καλαβρύτων να γίνει και ανακατασκευή των πεζοδρομίων, ώστε να γίνει μια ωραία διαδρομή περιπάτου, η οποία να είναι προσβάσιμη και στα άτομα με Αναπηρία καθώς και να διευκολύνει τους γονείς που χρησιμοποιούν καροτσάκια για την μετακίνηση των παιδιών τους.

4.     Επίσης, στα πλαίσια της σύνταξης του νέου τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το έτος 2018, πρέπει να γίνειμέριμνα τόσο για την δημιουργία ποδηλατόδρομων, όσο και για την τοποθέτηση και άλλων βάσεων στάθμευσης ποδηλάτων στην Τρίπολη.

Γ) Δηλώθηκε ότι υπάρχει η διάθεση των Συλλόγων για εθελοντική προσφορά και έγινε ενημέρωση για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα και καλές πρακτικές από άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, τις οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε και να αποκτήσουμε με επιστημονικό τρόπο τα δεδομένα για τη δημιουργία των ποδηλατόδρομων. Επίσης τέθηκε το θέμα των σταθμών των κοινόχρηστων ποδηλάτων, καθώς της ανάγκης για ενέργειες που θα διασφαλίζουν τη σωστή οδηγική συμπεριφορά των πολιτών, ήδη από μικρή ηλικία.

Δ) Έγινε ενημέρωση από τον κ. Δήμαρχο σχετικά με τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος και τις δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει, που έχουν σχέση με το οδικό δίκτυο και την υλοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, ενώ δηλώθηκε ότι γίνονται ενέργειες από πλευράς Δήμου για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και προτάθηκε να συστηθεί μία επιτροπή από εκπροσώπους των Συλλόγων, η οποία θα συμπληρωθεί με δύο μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και με μηχανικό από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και θα συνδράμει τη διαδικασία της δημιουργίας ποδηλατόδρομων.

Ε) Αποφασίσθηκε ότι εφόσον, με βάση τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου, ο Δήμος ενεργεί για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, να συσταθεί η ανωτέρω επιτροπή, στην οποία από πλευράς Συλλόγων και Φορέων θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους ακόλουθους: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τριπόλεως, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρκαδίας, Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, Α.Ε.Κ. Τρίπολης και Παναθλητικός Όμιλος Τρίπολης.