Αραχωβίτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και όχι μοντέλα με κέρδη για ορισμένους (vid)

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Γιώργου Κουβαρά

Στη «βιώσιμη ανάπτυξη» θα στηριχθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το μοντέλο της προηγούμενης 10ετίας που ήταν «μοντέλο άυλης οικονομίας που παρήγαγε κέρδη ενδεχομένως για άλλους» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.



Μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, η κυβέρνηση δείχνει έτσι να στρέφει πλέον την «αιχμή του δόρατος» στην πραγματική ανάπτυξη με στρατηγική την ενίσχυση της οικονομίας αναδεικνύοντας ότι είναι «παραγωγικό και βιώσιμο», δηλαδή πρωταγωνιστής γίνεται μεταξύ των άλλων «ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση των τροφίμων και η σύνδεση με τον τουρισμό».

Συγκεκριμένα ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο μοντέλο της προηγούμενης 10ετίας, όπου εκεί ήταν ένα μοντέλο άυλης οικονομίας, που παρήγαγε κέρδη ενδεχομένως για κάποιους, χωρίς να έχει παραγωγική πραγματική βάση. Ποιο ήταν λοιπόν το αποτέλεσμα της προηγούμενης 10ετίας; Η χρεοκοπία της χώρας. Σε αυτό το μοντέλο δεν θέλουμε να γυρίσουμε. Ήδη για το 2017 τα στοιχεία που έχουμε, είναι ότι οι εξαγωγές για το 11μηνο περιμένουμε να βγει ο Δεκέμβρης, να έχουμε εικόνα του 12μήνου, ήδη από το 11μηνο έχουμε περάσει τα 30 δισεκατομμύρια εξαγωγές και πάμε για χρονιά ρεκόρ στην ιστορία της χώρας στις εξαγωγές. Χωρίς πετρελαιοειδή. Μιλάμε για προϊόντα που παράγονται πραγματικά στη χώρα».

Για τον υπουργό – όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ – η στρατηγική σε ό,τι αφορά την αγροτική προοπτική πρέπει να στηριχτεί κυρίως στην «ποιότητα». «Γίνεται με σχέδιο και στήριξη σε συγκεκριμένους τομείς, εκεί που η χώρα μπορεί να έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» υπογράμμισε, και αναρωτήθηκε: «Και ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Είναι η ποιότητα. Είναι το Brand που έχουν τα προϊόντα μας. Η φήμη που έχουν η φέτα μας, το ελαιόλαδο, τα ροδάκινα, τα μέλια, τα αρωματικά, ο κρόκος, και μια σειρά άλλα προϊόντα, τα οποία είναι πασίγνωστα στον κόσμο. Κι εμείς δεν μπορούμε να καρπωθούμε αυτή την υπεραξία. Άρα λοιπόν αυτό που κάνουμε συστηματικά τα τελευταία χρόνια, είναι να δώσουμε, να επενδύσουμε ακριβώς εκεί στη δημιουργία υπεραξία».

Μείωση του κόστους

Στο ερώτημα πώς μπορεί να γίνει αυτό ο κ. Αραχωβίτης τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η μείωση του κόστους είναι ένα κομμάτι. Συμπίεση δεν μπορεί να γίνει ακριβώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει η Ελλάδα. Δεν έχει τους απέραντους κάμπους, τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, τις φάρμες δηλαδή. Έχει όμως μια τεράστια ποικιλομορφία ανάγλυφου, που δίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Θα σας πω μόνο το εξής: Την ποικιλία που υπάρχει στα ελληνικά τυριά. Δείτε πόσα τυριά υπάρχουν διαφορετικά. Εκτός από την ναυαρχίδα μας τη φέτα, πόσα διαφορετικά τυριά παράγονται στη χώρα».

Που έγκειται το μυστικό αναρωτήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Έγκειται σε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι η ποικιλομορφία του τοπίου, Κάθε τόπος δίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ιδιαίτερες γεύσεις. Και δεύτερον αυτή η γεωγραφική απομόνωση, οδήγησε τις ομάδες πληθυσμών, να αναπτύξουν μια δικιά τους τεχνική, για να παρασκευάσουν με το γάλα που είχαν, ένα διαφορετικό είδος τυριού. Αυτό δεν το συναντάς εύκολα. Από το κατίκι Δομοκού στη γραβιέρα της Νάξου, στη γραβιέρα της Κρήτης, στην Ήπειρο το μετσοβόνε και μια σειρά άλλων τυριών… Αυτό λοιπόν προσπαθούμε να αναδείξουμε και να επενδύσουμε εκεί».

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Αραχωβίτη αποτελεί μέρος τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι υπόλοιπες απαντήσεις του υπουργού αφορούν το γνωστό ζιζανιοκτόνο της Monsanto-Βayer Glyphosate θα και θα συμπεριληφθούν σε μεγάλη έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα φυτοφάρμακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΜ. Ζορμπά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στενή αντίληψη για τη μη επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα
Επόμενο άρθροΠαρέμβαση Γόντικα για διεκδικήσεις εργολάβων από την Περιφ.Πελ/σου και για λιγνιτόσημο (vid)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5