Αρχαία Aσκληπιεία (Ημερίδα) – Λαμπρινουδάκης: “Ο ελληνικός πολιτισμός έδωσε στον κόσμο το μεγαλύτερο αγαθό…” (ph/vid)

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 23:26

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα: «Διασύνδεση των αρχαίων Ασκληπιείων», την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Τα Ασκληπιεία ήταν ιερά και τόποι λατρείας του Ασκληπιού. Ηταν τα πρώτα συγκροτήματα κτιρίων υγείας, όχι μόνο του ελληνικού χώρου αλλά και όλου του δυτικού πολιτισμού και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους για πολλούς αιώνες.Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:

– ο κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και Γενικός Γραμματέας Διαζώματος καθώς και Υπεύθυνος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων,

– η κα Μαρία Γαζούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

– η δρ. Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

«Τα λείψανα των οικοδομημάτων αυτών έχουν μια τεράστια δυναμική, γιατί αντιπροσωπεύουν, το μεγαλύτερο αγαθό που έδωσε ο ελληνικός πολιτισμός στον κόσμο, δηλαδή την φροντίδα της υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας ο κ.Λαμπρινουδάκης, ενώ συμπλήρωσε: «Επιλέγουμε εμβληματικά Ασκληπιεία, για να αναδείξουμε τα όσα προσέφερε ο ελληνικός πολιτισμός».

Τα τρία πιο εμβληματικά ασκληπιεία – σύμφωνα με τον κ.Λαμπρινουδάκη –  είναι αυτά των Τρικάλων, της Επιδαύρου και της Κω, ενώ όπως τόνισε Ασκληπιεία υπήρξαν μέχρι και στην Ισπανία.

Με την σειρά της η κα.Καραπαναγιώτου αναφέρθηκε εκτενώς στα πρώτα ιατρικά κέντρα της αρχαιότητας, τα Ασκληπιεία, τονίζοντας την σύνδεση του Ασκληπιού με την Αρκαδία. «Στην Αρκαδία έχουμε το πολύ σημαντικό ιερό του Ασκληπιου κοντά στις όχθες του Λουσίου στη Γόρτυνα, όπου έχουμε μια μοναδική – ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς εκεί είχαν αναπτυχθεί δυο Ασκληπιεία. Μάλιστα σύμφωνα με τον Παυσανία ο Μέγας Αλέξανδρος επισκέφθηκε αυτά τα Ασκληπιεία, όπου και αφιέρωσε το δόρυ και τον θώρακα του», δήλωσε η κα.Καραπαναγιώτου.

Παράλληλα η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Αρκαδίας επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των ανασκαφών στο Ασκληπιείο της Γόρτυνος – καθώς οι μόνες ανασκαφές που έχουν γίνει εκεί ήταν μεσούντος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου από την γαλλική αρχαιολογική σχολή – ενώ πρόταση της αποτελεί η ένταξη και του Ασκληπιείου της Γόρτυνος στο δίκτυο των Ασκληπιείων, που έχει δημιουργηθεί.

Τέλος η κα.Γαζούλη μίλησε για την προσπάθεια ανάδειξης των Ασκληπιείων και της συμβολής τους στην επιστήμη, με τη δημιουργία του διεθνούς δικτύου των Ασκληπιείων.

Στην ημερίδα έδωσαν μεταξύ άλλων το παρών και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Γκάτζιος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.Παυλής και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Τατούλης.

Επιπλέον στο Πνευματικό κέντρο βρέθηκαν Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, αρχαιολόγοι, γιατροί καθώς και αρκετοί πολίτες.

Ημερίδα για τα αρχαία Aσκληπιεία