Αρκαδία | Τρύγος και παραγωγή κρασιού…όπως παλιά! (vid,ph)

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019 18:40

«Το κρασί γίνεται στο αμπέλι!» λένε οι παλιοί και αυτό είναι το μυστικό… Έτσι, λοιπόν σε πολλές περιοχές, ο τρύγος αργεί λίγο και δεν γίνεται το μήνα τρυγητή, που είναι ο Σεπτέμβριος.

Όταν μάλιστα το αμπέλι είναι μικρό και η παραγωγή κρασιού αφορά το σπίτι και όχι το εμπόριο, ο τρύγος μπορεί να πάει λίγο πιο πίσω.Και σε αυτήν την περίπτωση ακολουθείται και ο παραδοσιακός τρόπος για την παραγωγή του μούστου, αφού δεν υπάρχει λόγος για χρήση μηχανημάτων ενώ η όλη διαδικασία προσφέρει χαρά και την αίσθηση της δημιουργικότητας σε όποιον την κάνει.

Μάζεμα σταφυλιών λοιπόν στο χωράφι, διαλογή τους , πατητήρι, σπαστήρας, συμπίεση, (ό,τι μένει γίνεται τσίπουρο), μούστος, γέμισμα δοχείων, βράσιμο του μούστου για την παραγωγή και μουσταλευριάς, ανάμειξη με άλλο μούστο για καλύτερο χρώμα και γέμισμα βαρελιών για να δημιουργηθεί το κρασί της χρονιάς μετά την απαραίτητη ζύμωση.

Ευχαριστούμε το Δικηγόρο Κώστα Μπουντή και τη σύζυγό του Ντίνα για την παραχώρηση μέρους των φωτογραφιών. Το αμπελάκι που τρυγήθηκε είναι στην Ψηλή Βρύση Τεγέας.

Gepostet von Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 am Sonntag, 13. Oktober 2019