«Άρωμα» Λακωνίας στη Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Νυρεμβέργη (ph)

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013 16:18

Με την πλέον πιο δυναμική παρουσία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Δήμαρχου Ευρώτα Γιάννη Γρυπιώτη στην 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση της Νυρεμβέργης στις 22-23 Οκτωβρίου. Εκεί ο Δήμαρχος κάνοντας ακόμα ένα βήμα προς το μέλλον αξιοποίησε στο έπακρον την ευκαιρία αυτή να μεταλαμπαδεύσει το όνομα της περιοχής με την ομιλία του πάνω στα αγροτικά ποιοτικά προϊόντα.Μοναδικός στόχος η εξωστρέφεια και η καλύτερη δυνατή σύνδεση του Δήμου με τις ξένες αγορές, εκεί που στο άμεσο μέλλον θα δώσει δυναμικό παρών. Το συνέδριο που είχε τον τίτλο «Ο Δήμος του Μέλλοντος» αποτέλεσε την μέγιστη ευκαιρία για άμεση ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, ενώ η παρουσία του Γιάννη Γρυπιώτη ήταν η απαρχή για την ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής στο ευρύ κοινό της βόρειας Ευρώπης.

Στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών βρέθηκαν επιφανείς προσωπικότητες τους Αγροτικού κλάδου όπως ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Χανς – Ζάιντελ (HSS) Λουντβιγκ Μαιλινγκερ, και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Η θεματολογία που ανάπτυξε κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος ήταν «Συνέργειες: Γεωργία και τοπική Αυτοδιοίκηση» με επίκεντρο την ανοικοδόμηση της οικονομίας σε συνδυασμό τον πρωτογενή τομέα με την Αυτοδιοίκηση.

Αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψης Γρυπιώτη στην Νυρεμβέργη και απώτερος στόχος, ήταν η ανάδειξη του Δήμου Ευρώτα ως «Πρότυπο Αγροτικό Δήμο του Μέλλοντος», καθώς είναι γνωστό πως ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός οικονομικός πυλώνας της περιοχής, συνεχίζοντας έτσι όλες εκείνες τις δράσεις που πραγματοποιούνται στον Δήμο για τον αγροτικό πληθυσμό στεκόμενοι αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες.

Στις συνομιλίες ζητήθηκε η ελάφρυνση των αγροτών από το εργόσημο πράγμα που θα σημάνει και την ευκολότερη διείσδυση περισσότερων εργατών στον κλάδο όπως επίσης να μεταβεί μέρος του κόστους στις επιδοτήσεις ενώ σε στενή συνομιλία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη επισημάνθηκε η ανάγκη του διαχωρισμού των καθαρά κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με τους μη έχοντες βασική εργασία στον πρωτογενή τομέα.

Στην συνομιλία με τον Υπουργό επίσης σημείο αναφοράς ήταν η ελιά, τα εσπεριδοειδή και τα οπωροκηπευτικά που αποτελούν τα βασικά αγροτικά προϊόντα και η βάση της οικονομίας του δήμου ενώ δόθηκε έμφαση στην προοπτική της γεωργίας και στην διασφάλιση του επαγγέλματος και του αγροτικού εισοδήματος.

Στην συζήτηση με τον Δήμαρχο της Νυρεμβέργης δόθηκε το έναυσμα να πραγματοποιηθεί μια μικρή έκθεση αγροτικών προϊόντων στην κεντρική πλατεία της γερμανικής πόλης την ερχόμενη άνοιξη για να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης να γνωρίσουν και να γευτούν τα προϊόντα του δήμου Ευρώτα φέρνοντας έτσι «άρωμα» Λακωνίας στην καρδιά της Γερμανίας.

Ύστερα από αίτημα του Δημάρχου Γιάννη Γρυπιώτη, το επόμενο διάστημα κλιμάκιο από το Επιμελητήριο της Νυρεμβέργης θα επισκεφθεί την περιοχή και τον Δήμο Ευρώτα για να συζητηθεί και να αναπτυχθεί σε όλες τις βαθμίδες μια συνεργασία για άμεση προώθηση των προϊόντων, τόσο στην Γερμανία όσο και γενικότερα στην βόρεια Ευρώπη δίνοντας την δυνατότητα για άμεση προώθηση της παραγωγής με μεγάλο τελικό όφελος στους αγρότες.

Δυναμική ήταν και η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Πέτρου Τατούλη  στο συνέδριο, κάνοντας το καλύτερο δυνατό για την «Αγροτροφική Σύμπραξη»  συνδέοντας την δική μας περιφέρεια με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης μετά την επίσκεψη στην Νυρεμβέργη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η στήριξή μας σε όλους τους αγρότες είναι καθημερινή και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Η κάθε δυνατή προσπάθεια για εξωστρέφεια σηματοδοτεί και το αύριο που έρχεται τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και σε επίπεδο Νομού. Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα πασχίζουμε να δώσουμε λύσεις στον τόπο μας και τα καταφέρνουμε για το καλό όλων μας. Από πλευράς Δήμου οι προσπάθειες εντατικοποιούνται για να μπορέσουμε να σταθούμε όλοι μαζί στις νέες εξελίξεις που έρχονται. Μέσα και από αυτή την δυναμική μας παρουσία στην Νυρεμβέργη και στην 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχή μας αφήνοντας έργα υποδομών στις επόμενες γενεές που θα έρθουν.

 Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και τα έργα υποδομής αλλά και πνοής για τον τόπο μας όπως είναι το αποχετευτικό σύστημα και ο βιολογικός καθαρισμός, το κτήριο Μπασουράκου με πρότυπη βιοκλιματική ανακατασκευή και η Αναβάθμιση της Πλατείας Πηγών έρχονται να προστεθούν σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για το αύριο του Δήμου μας. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να είμαστε καθημερινά δίπλα στον πολίτη».