Άρθρο-παρέμβαση του Πέτρου Τατούλη για την οικονομία: “Στο ίδιο έργο θεατές”

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, να βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, με όλα όσα ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία με τα μνημόνια, σε άρθρο παρέμβασή του ο Πέτρος Τατούλης, για την οικονομική κατάσταση της χώρας, που δημοσιεύθηκε στην  Εφημερίδα των Συντακτών.

Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:



Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι δυο μικρές παράγραφοι στο κείμενο που ακολουθεί είναι από ομιλία μου στη Βουλή και δημοσιευμένο άρθρο μου από την περίοδο 2008-2009 και το οποίο έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο μου «Αριστερά-Blog-Δεξιά».

«Οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων και η συνακόλουθη αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου μας υπενθύμισαν ότι το τέρας του δημόσιου χρέους εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο και απειλητικό».[1]

Οπως το 2009, έτσι και σήμερα οι δανειστές στέλνουν σε πραγματικό χρόνο σαφή και διαρκώς ισχυρότερα προειδοποιητικά μηνύματα προς τους ασκούντες τη δημοσιονομική διαχείριση στη χώρα μας. Η κυβέρνηση -όπως τότε έτσι και σήμερα- πανηγυρίζει για τα κατορθώματά της, ζώντας σε μια εικονική πραγματικότητα που δημιούργησε η ίδια και συστηματικά συντηρεί. Ποια είναι όμως τα δημοσιονομικά κατορθώματά της στον πραγματικό κόσμο που ζουν και εργάζονται οι πολίτες αυτής της χώρας;

Η κυβέρνηση κατάρτισε τον πρώτο της προϋπολογισμό για το 2020 και έθεσε ως βασικό διαχειριστικό στόχο την επίτευξη πλεονάσματος 2,3 δισ. ευρώ (1,2% του ΑΕΠ). Τελικά πέτυχε έλλειμμα 16,7 δισ. ευρώ (10,1% του ΑΕΠ).

Στον δεύτερο προϋπολογισμό της για το 2021 η κυβέρνηση έθεσε ως βασικό διαχειριστικό στόχο έλλειμμα 11,5 δισ. ευρώ (6,7% του ΑΕΠ). Τελικά πραγματοποίησε έλλειμμα 13,5 δισ. ευρώ (7,4% του ΑΕΠ).

Στον τρίτο προϋπολογισμό της για το 2022 η κυβέρνηση έθεσε ως βασικό διαχειριστικό στόχο έλλειμμα 7,4 δισ. ευρώ (4,0% του ΑΕΠ). Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο 2022, ισχυριζόμενη ότι όλα πάνε καλά και το έλλειμμα περιορίστηκε το πρώτο τρίμηνο στα 2,6 δισ. ευρώ. Ομως, απέκρυψε από τους Ελληνες και από κάθε ενδιαφερόμενο ότι για να συγκρατήσει το έλλειμμα στα 2,6 δισ. το πρώτο τρίμηνο άφησε απλήρωτες δαπάνες γνωστού και άγνωστου ύψους.

Ειδικότερα:

  • α. ετεροχρόνισε την πληρωμή δαπανών ύψους 1,5 δισ. ευρώ,
  • β. αύξησε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου κατά 0,6 δισ. ευρώ και τις έφτασε στο 1,9 δισ. ευρώ
  • γ. άφησε απλήρωτες καταπτώσεις εγγυήσεων άγνωστου ύψους και
  • δ. δεν επέστρεψε φόρους άγνωστου ύψους. Η πληρωμή μόνο των δαπανών γνωστού ύψους θα ανέβαζε το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου στα 6 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου θα ξεπερνούσε το 81% του ετήσιου στόχου. Το στοιχείο αυτό είναι αναντίρρητα πολύ κακός οιωνός για τη συνέχεια.

Με αυτά τα διαχειριστικά αποτελέσματα/κατορθώματα τη διετία 2020-2021 το δημόσιο χρέος έφτασε στο τέλος του 2021 τα 353,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 22,5 δισ. ευρώ. Με αυτό το χρέος η Ελλάδα φέρει σήμερα τον τίτλο της πλέον υπερχρεωμένης χώρας της Ε.Ε., με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη.

Ενα ακόμη κατόρθωμα της κυβέρνησης τη διετία 2020-2021 είναι η τεράστια αύξηση των κυβερνητικών εγγυήσεων κατά 21 δισ. ευρώ, οι οποίες έφτασαν στο τέλος του 2021 τα 30,7 δισ. ευρώ. Οι κρατικές εγγυήσεις αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, ο οποίος λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη κατά την εκτίμηση του αξιόχρεου της χώρας.

Ο τελευταίος δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου ήταν μία απολύτως σαφής προειδοποίηση των δανειστών ότι οι συνθήκες διαχείρισης του υπέρογκου δημόσιου χρέους έχουν αλλάξει δραστικά. Το Δημόσιο δανείστηκε 1,5 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια με επιτόκιο 2,4%. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο το Δημόσιο δανείστηκε 3 δισ. για δέκα χρόνια με επιτόκιο 1,8% και τον Ιούνιο του 2021 2,5 δισ. για δέκα χρόνια με επιτόκιο μόλις 0,9%. Ηδη η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έχει ξεπεράσει το 3,6%…

«Μέσα πηγαίναμε καλά μέχρι την ώρα που ήρθε η κρίση από “έξω”. Τότε ήταν που αποφασίσαμε να πηγαίνουμε “έξω” καλά, έστω κι αν “μέσα” τα πράγματα χειροτερεύουν επικίνδυνα. Ο “εισαγόμενος πληθωρισμός” και η άνοδος των επιτοκίων στάθηκαν ικανά να καταποντίσουν την επίφαση της ισχυρής οικονομίας. (…) Η τακτική του “μέσα” και του “έξω” είναι παλιά και δοκιμασμένη. Το θέμα είναι ότι ο Ελληνας βαρέθηκε να πληρώνει τον λογαριασμό. Η, σωστότερα, δεν έχει άλλα να πληρώσει. Οσο για εμάς το θέμα είναι ότι πρέπει να προασπίσουμε την ακεραιότητά μας απέναντι σε εκείνους που είτε έχουν ασθενή μνήμη, είτε δεν έχουν συνείδηση».[2]

Να τελειώσω λέγοντας ότι αξιοποίησα παλιές πολιτικές αναλύσεις, προκειμένου να καταδείξω, όχι το γνωστό «εγώ τα έλεγα και τότε πριν συμβούν», ούτε ότι «αυτά έλεγα και τότε και το πολιτικό σύστημα επιχείρησε αναποτελεσματικά να με εξοντώσει».

Αυτά τα έχει κρίνει και θα τα κρίνει η Ιστορία και οι εξελίξεις. Θέλω να καταδείξω ότι η πατρίδα μας, μετά από δώδεκα χρόνια μνημονιακής προσαρμογής, οικονομικής αφαίμαξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ξενιτεμού χιλιάδων παιδιών, και άλλα πολλά που γνωρίσαμε όλοι και όλες, πλέει και πάλι ολοταχώς για τα βράχια. Με δεδομένο ότι η ψυχή και η τσέπη του Ελληνα έχουν στραγγίξει, καλώ τους υπεύθυνους σε εγρήγορση και αφύπνιση. Τους ευσυνείδητους ασφαλώς και όχι τους κλέφτες και ψεύτες της πολιτικο-επιχειρηματικής διαπλοκής.

[1] Απόσπασμα ομιλίας κατά τη συζήτηση του σχεδίου του προϋπολογισμού έτους 2008, Δεκέμβριος 2007

[2] Αρθρο στην «Ημερησία», Αύγουστος 2008

* Εχει διατελέσει περιφερειάρχης Πελοποννήσου (2010-2019), βουλευτής Ν.Δ. Αρκαδίας, υφυπουργός Πολιτισμού (2004-2006). Είναι ιατρός χειρουργός

Πηγή:www.efsyn.gr

Προηγούμενο άρθροΞεκινά το απόγευμα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με κεντρικό σύνθημα «Η Κοινωνία στο Προσκήνιο»
Επόμενο άρθροΔιακοπή ρεύματος τη Δευτέρα σε χωριά της Ν. Κυνουρίας