Ασέα: Βραβεύσεις εθελοντών- παρουσίαση βιβλίου για την Ευρώπη και μουσική (vids,ph)

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ποτέ πια”, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τις καταστροφικές φωτιές του 2007

Η Ευρώπη το 2025 θα είναι διαφορετική και πιο αλληλέγγυα από σήμερα



Με βραβεύσεις εθελοντών -κατοίκων της Ασέας και όχι μόνο- ξεκίνησε η εκδήλωση του Σαββάτου 12 Αυγούστου, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ασέας.

Εθελοντές, που αψήφησαν την δική τους σωματική ακεραιότητα και προσπάθησαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που έπληξαν και την Αρκαδία και βέβαια και την περιοχή της Ασέας, που ήταν και η περιοχή από την οποία ξεκίνησε στην ουσία η φωτιά που έκαψε και περιοχές του Δήμου Μεγαλόπολης (τέως δήμο Φαλαισίας).

Στο πρόσωπο του Διοικητή της ΠΥ Πελοποννήσου Θεόδωρου Λαρέζου τίμησαν την Πυροσβεστική για τις προσπάθειες που έκανε, ενώ στο πρόσωπο του Ηλιόπουλου, από την Αστυνομία, τίμησαν αντίστοιχα τους Αστυνομικούς για τις δικές τους ενέργειες. Τις βραβεύσεις έκανε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Γιώργος Ρουμελιώτης, ενώ αναφορά στις καταστροφές της πυρκαγιάς και κυρίως στο Νεκροταφείο του χωριού έκανε η Μαρία Φράγκου.

Βραβεύσεις, συναυλία, βιβλίο στην Ασέα

Στο χώρο λειτουργούσε και έκθεση φωτογραφίας που έφερε στη μνήμη εικόνες άσχημες από εκείνη την περίοδο και από τις καταστροφές που ήταν σε κάποιες περιπτώσεις ολοσχερείς.

Ο Διοικητής της ΠΥ Πελοποννήσου Θοδωρής Λαρέζος ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του πως θα πρέπει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δημιουργηθεί ένας εθελοντικός σταθμός που θα βοηθήσει όλη την Αρκαδία.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Ασέας 2017” είχε όμως και παρουσίαση βιβλίου, ενός Ασεάτη. Του καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα με τίτλο “Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο”, καθώς και την διέλευση διαστημικού σταθμού πάνω από τον ουρανό της Ασέας, που διέκοψε προσωρινά την ομιλία του κ.Λιαργκόβα.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο οποίος είναι ξάδερφος του καθηγητή (οι γιαγιάδες τους ήταν αδελφές), η η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Δημοπούλου και ο Χρηματοοικονομολόγος Αθανάσιος Πηλιούνης.

Και οι τρεις αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στο βιβλίο και το συνέστησαν ανεπιφύλακτα σε όλους να το διαβάσουν, αφού πρόκειται για ένα “ιστορικό βιβλίο” που μιλά για την προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης αλλά και για διάφορα θέματα που προέκυψαν, κυρίως μετά τα 1940 και στις διάφορες συνθήκες. Στοιχεία και αναφορές που είναι πολύ χρήσιμα για να κατανοήσουμε τις σημερινές συνθήκες που περνάμε και λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, καθηγητής Π.Λιαργκόβας αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου και επεσήμανε μεταξύ άλλων πως “Η Ευρώπη θα είναι πιο αλληλέγγυα το 2025 και θα έχει καλύτερους μηχανισμούς στήριξης των κρατών-μελών της”.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσική από τον Παναγιώτη Μάργαρη (που έρχεται στην Ασέα για 5η συνεχή φορά) και την Βασιλική Στεφάνου.

Προηγούμενο άρθρο«Άρωμα Ελλάδας» με χορούς…και Δαλιανίδη στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Επόμενο άρθροΠρος Βαρνάβα, Καπανδρίτι και Σέσι κινείται η μεγάλη πυρκαγιά (vid)