Άμεσα παρενέβη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και απέτρεψε οικοδομική παρέμβαση σε Ναό στα Λαγκάδια!

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016 14:23

Είμαι σίγουρος πως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στα Λαγκάδια Αρκαδίας υπάρχουν δύο ναοί μεγάλης ιστορικής σημασίας, κατασκευασμένοι την προεπαναστατική εποχή και συγκεκριμένα το 1808. Πρόκειται για τους Ιερούς Ναούς των Ταξιαρχών (επί της Ε.Ο Τρίπολης – Πύργου) και του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου, στο επάνω μέρος των Λαγκαδίων, κοντά στην οικία των Δεληγιανναίων.

Γιατί δεν είναι γνωστοί οι ιστορικοί αυτοί ναοί των Λαγκαδίων; Απλούστατα, διότι καμία μέχρι σήμερα δημοτική αρχή, κανένας παραγοντίσκος, κανένας ψευτοκουλτουριάρης, δεν έδωσε και δεν ασχολήθηκε με το να δώσει στον κόσμο την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική ανάδειξη αυτών των σπάνιων μνημείων, αν και έχουν ξοδευτεί τεράστια χρηματικά ποσά, για ασήμαντα γελοία πανηγυράκια και χαμηλοτάτου επιπέδου καλοκαιρινές φιέστες.Μέσα από την περιφρόνηση, την υποβάθμιση και την αδιαφορία των τοπικών μικροπαραγόντων και αρχόντων στα δύο ιστορικά μνημεία, ευδοκίμησε μια άλλη μεθοδευμένη νοοτροπία και θρασύτατη τακτική: Η πονηρή και συστηματική συνταγή οικοδομικής παρέμβασης και φαρισαϊκής «φροντίδας» αυτών των Ιερών Ναών, από άσχετους, αγράμματους, αμόρφωτους, ανεύθυνους αλλά πολύ «πρόθυμους» εκκλησιαστικούς παραγοντίσκους, που περιφέρονται γύρω από τα παγκάρια, χωρίς ξεκάθαρα και διαφανή κριτήρια στις οικονομικές διαδικασίες! Το θρασύτερο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι δεν μπαίνουν στον κόπο να ενημερώσουν ούτε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, ούτε την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως! Οι αυθαίρετες θρασύτατες, αντιεπιστημονικές, αλλά και ανεύθυνα ακαλαίσθητες αυτές «παρεμβάσεις», πάντοτε έχουν σαν αποτέλεσμα αφενός την ασέλγεια και την προσβολή των ιστορικών μνημείων και αφετέρου την οικονομική αδιαφάνεια των εξόδων και των επιλογών…

Τον περασμένο μήνα, ορισμένοι περιφερόμενοι γύρω από τα εκκλησιαστικά παγκάρια, ετσιθελικά, αυθαίρετα, ύπουλα και ανεύθυνα, χωρίς καμία μελέτη, ενημέρωση, έγκριση και διαφάνεια στην αξιολόγηση, αποφάσισαν να παρέμβουν οικοδομικά, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Λαγκαδίων.

Το περίεργο είναι ότι δεν ενημέρωσαν για τις «προθέσεις» τους ούτε την υπεύθυνη Αρχαιολογική Υπηρεσία, ούτε την αρμόδια Ιερά Μητρόπολη της Επαρχίας μας. Αφέλεια ή κουτοπονηριά; Για μένα, μάλλον το δεύτερο…

Ο υπογράφων το ρεπορτάζ, ενημέρωσε επώνυμα, ενυπόγραφα και ιδιόχειρα με το έγγραφο της 22-2-2016 την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, η οποία αστραπιαία πραγματοποίησε αυτοψία. Έδωσε εντολή διακοπής εργασιών, έθεσε κάτω από την επιστημονική φροντίδα και τον υπεύθυνο σεβασμό τον ιστορικό θησαυρό, για τις περαιτέρω ενέργειες, με το έγγραφο της Α.Π. 57086/32073/832. Ενημέρωσε δε την Ιερά Μητρόπολη για το αυθαίρετο συμβάν, όπως ήταν λογικό και αυτονόητο!

Δεν έχουν σημασία τα διάφορα πρόστιμα που θα ακολουθήσουν για τις αυθαίρετες και χωρίς καμία υπηρεσιακή έγκριση, οικοδομικές παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό. Σημασία έχει η ευαισθητοποίηση αρκετών Λαγκαδινών πολιτών και η αστραπιαία δραστηριοποίηση και παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των υπεύθυνων επιστημονικών στελεχών της.

Παν. Β. Χουντής