Χιόνια στις γιορτές στην Τρίπολη για 6η συνεχομένη χρονιά;

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 10:18

Με το πέρας της τελευταίας κακοκαιρίας που έδωσε αρκετό νερό στο νομό Αρκαδίας αλλά και ισχυρούς νοτιάδες φαίνεται ότι κλείνει ένας κύκλος με νοτιάδες ,αρκετή υγρασία και αρκετά ποσά υετού (βροχόπτωσης) καθώς είχαμε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα με νοτιάδες ,υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετά μαλακό καιρό.

Όπως είχαμε πει και στο δελτίο καιρού της Δημοτικής Ραδιοφωνίας 91,5 την προηγούμενη Παρασκευή, χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου με ελαφριά χιονόστρωση (2-3 εκατοστά) πάνω από τα 1450-1500 μέτρα.Δείτε εικόνες από την σελίδα του Χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου στο Facebook.

Σημαντικά ύψη ημερήσιου υετού (βροχόπτωσης είχαμε στην Αρκαδία και σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών).

Δείτε σε ποιες περιοχές της Αρκαδίας έπεσαν τα περισσότερα χιλιοστά βροχόπτωσης(λίτρα ανά στρέμμα):

Όσον αφορά την πόλη της Τρίπολης είχαμε σύνολο κακοκαιρίας τις μέρες Κυριακή 22/12/2019 και την Δευτέρα 23/12/2019 συνολικά 43mm.

H Πρόγνωση του καιρού για τις ημέρες των Χριστουγέννων:

Μετά από αυτήν την κακοκαιρία πλέον αλλάζει πρόσκαιρα η ροή της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας και σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα την χώρα μας ,με την στροφή των ανέμων σε βοριάδες ήδη από τις αμέσως επόμενες ημέρες των Χριστουγέννων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουμε πλέον και μια αισθητή πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα κορυφωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά τις ημέρες των Χριστουγέννων μέχρι και την Παρασκευή πιο αναλυτικά:

Τρίτη 24/12/2019(Παραμονή Χριστουγέννων):

Ο καιρός ξεκίνησε αίθριος με ηλιοφάνεια και λίγα σύννεφα νωρίς το πρωί τα οποία προς την Γορτυνία και τον ορεινό όγκου του Μαινάλου είναι περισσότερα. Μέχρι και το τέλος της ημέρας ο καιρός θα κυλίσει αρκετά καλός με διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες παροδικές νεφώσεις προς το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί στα 3-4 μποφόρ ενώ η υγρασία θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω των βορειοδυτικών ανέμων που θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και θα έχουμε πολύ καλή διαύγεια και ορατότητα.
Η Θερμοκρασία νωρίς το πρωί θα κυμανθεί από 3-4oCκαι το μεσημέρι θα φτάσει τους 12-13oC. Στα ορεινότερα τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Αργά την νύχτα προς την ημέρα των Χριστουγέννων θα σημειωθεί παγετός.

Τετάρτη 25/12/2019(Χριστούγεννα):

Αρκετά κρύο θα είναι το πρωινό της ημέρας των Χριστουγέννων με παγετό νωρίς το πρωί αλλά θα υπάρχει ηλιοφάνεια με λίγες μόνο νεφώσεις. Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα κάποιες νεφώσεις θα πυκνώσουν σταδιακά χωρίς όμως να είναι ικανές να δώσουν κάτι από πλευράς φαινομένων. Έτσι μέχρι και το βράδυ ο καιρός θα κυλίσει σε γενικές γραμμές καλός .
Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί στα 3-4 μποφόρ θα κάνουν την αίσθηση του κρύου πιο έντονη.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί το πρωί από -2 με -3 ενώ το μεσημέρι θα φτάσει τους 11-12o C

Πέμπτη 26/12/2019:

Με κρύο νωρίς το πρωί ,παγετό αλλά ηλιοφάνεια θα ξεκινήσει και η Πέμπτη και μέχρι και το τέλος της ημέρας ο καιρός θα κυλίσει ομαλά με πολύ καλές καιρικές συνθήκες και την θερμοκρασία να κυμαίνεται στα επίπεδα της Τετάρτης ενώ και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο ακόμα .

Παρασκευή 27/12/2019:

Με καλό καιρό θα ξεκινήσει και η Παρασκευή με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις ενώ και πάλι το κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς στρέφομαι σε ανατολικούς βορειοανατολικούς πρόσκαιρα. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις πρόσκαιρα θα αυξηθούν.
Η Θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει το μεσημέρι τους 10-11o C.

H Τάση του καιρού μέχρι το τέλος του 2019

Όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω κάτι πάει να αλλάξει στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία σιγά σιγά ήδη από τις επόμενες ημέρες και αυτό φαίνεται να κορυφώνεται το διάστημα 28-31/12/2019 όπου με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία φαίνεται πως θα έχουμε την πρώτη ψυχρή εισβολή της χειμερινής σεζόν 2019-2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουμε μετά την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο μια κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας ,ενίσχυση των βοριάδων αλλά και χιονοπτώσεις όχι μόνο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για να δούμε την υφή αυτής της κακοκαιρίας ,σε ποιες περιοχές θα εστιάσουν οι χιονοπτώσεις, ποιες περιοχές δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τα φαινόμενα και γενικότερα σημαντικές λεπτομέρειες για την έκβαση αυτής της διαταραχής. Είναι αρκετά σημαντικό να τονιστεί ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει 2-3 μέρες πριν την έλευση της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς παράγοντες όπως η δημιουργία μιας κυκλογένεσης (ενός χαμηλού) στο νότιο Ιόνιο ή στο Αιγαίο μπορεί να αλλάξουν σημαντικά την χωρική κατανομή των φαινομένων στην χώρα. Ακόμα και μια μικρή μετατόπιση του πολικού αυλώνα προς την Τουρκία η την Ιταλία ή ακόμα και εντός της Μεσογείου μπορεί να αλλάξει άρδην το σκηνικό του καιρού.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μια περιοχή όπως η Τρίπολη που επηρεάζεται περισσότερο όταν υπάρχει κάποιο χαμηλό στο Ιόνιο αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στο αν οι χιονοπτώσεις θα έχουν διάρκεια και ένταση η απλά θα έχουμε ένα πρόσκαιρο πέρασμα με χιονόπτωση κατά την εισόδου/κατέβασμα των αυλώνα. Στους παρακάτω χάρτες βλέπετε την κάθοδο του ψύχους με τις θερμοκρασίες στα 850hpa(1400-1500μέτρα) καθώς και τις περιπτώσεις με τα βαρομετρικά χαμηλά σε Ιόνιο και Αιγαίο αντίστοιχα. Το που ακριβώς θα «κάτσει η μύτη του αυλώνα» θα καθορίσει και το πώς θα εξελιχτεί η κακοκαιρία πάνω από την Ελλάδα(αυτό έχει να κάνει και με τις υπόλοιπες μετεωρολογικές παραμέτρους που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη όπως η θέση/σχήμα του αντικυκλώνα/εμποδιστή στην βορειοδυτική & κεντρική Ευρώπη καθώς και τα βαρομετρικά χαμηλά στον Ατλαντικό) .

Οι πρώτες 2 εικόνες δείχνουν την περίπτωση α) με χαμηλό στο νότιο Ιόνιο που φαίνεται στον δεύτερο χάρτη.Στην περίπτωση β) στους 2 τελευταίους χάρτες που το χαμηλό δημιουργηθεί στο Αιγαίο τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα και περιοριστούν από την Τρίπολη και ανατολικότερα(προσήνεμος βορειοανατολικός καιρός) με έμφαση την Κυνουρία-Πάρνωνα και τις περιοχές γύρω από το Αρτεμίσιο.

Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε ακόμα τις επόμενες ημέρες με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για να δούμε αν τελικά θα δούμε άσπρη μέρα στην Τρίπολη. Οι λεπτομέρειες που πάντα φαίνονται λίγες μέρες πριν καθορίζουν σημαντικά τον καιρό της κάθε περιοχής ειδικά σε μια τόσο μικρή χώρα σαν την Ελλάδα που μια μικρή μετατόπιση ενός χαμηλού μπορεί να αλλάξει άρδην τις συνθήκες από περιοχή σε περιοχή ακόμα και λίγα μόλις χιλιόμετρα.

Επιμέλεια: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5

Δείτε Live εικόνα από την πόλη της Τρίπολης: