«Χορεύουν» τα Ρίχτερ στο Ιόνιο – Διπλή σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018 11:40
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ στις 26 Οκτωβρίου, το Ιόνιο εξακολουθεί να βρίσκεται στο «μάτι» των σεισμικών δονήσεων, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής σημειώθηκαν δυο νέοι σεισμοί μεγέθους κατά σειρά 4,4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή, 4,4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με διαφορά επτά λεπτών.Ο πρώτος σεισμός έγινε στις 05:04, με επίκεντρο 78 χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου, ή 298 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση, των 5 Ρίχτερ, έγινε στις 05:11, με επίκεντρο 59 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 299 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας. Δεν δόθηκε κάποια εκτίμηση για το εστιακό βάθος των δύο σεισμών, ο δεύτερος από τους οποίους χαρακτηρίζεται «ισχυρός».

120 σπίτια χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα

Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία ελέγχων των κτιρίων που επλήγησαν από σεισμό είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ζακύνθου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ο αριθμός των κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα ήταν 120 από τα 250 που έχουν εξεταστεί. Ο έλεγχος έχει ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής που έγινε ο σεισμός και τα κλιμάκια αποτελούνται από μηχανικούς και αρχιτέκτονες της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ).

Ο αριθμός των κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές είναι μεγάλος και σύμφωνα με πληροφορίες τα πιο σοβαρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε κτίρια στις περιοχές Καλαμάκι, Λαγανάς, Λιθακιά, Κερί, Μαχαιράδο, Λαγοπόδο.

Πηγή: dikaiologitika.gr