Χωρίς ιατροτεχνολογικά και υγειονομικά αναλώσιμα υλικά οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 13:15

Είκοσι μία ημέρες συμπληρώθηκαν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, χωρίς να έχει αποκατασταθεί η δυνατότητα των παρόχων ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού να εκτελούν ηλεκτρονικά τις συνταγές παροχής των απαραίτητων για την ζωή και την υγεία των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες αναλωσίμων υλικών.

Στις 24 Οκτώβρη 2017 ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η έναρξη της διαδικασίας αντικατάστασης του υπάρχοντος συστήματος ηλεκτρονικής εκτέλεσης συνταγών. Σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα αναμονής της εφαρμογής του νέου συστήματος, αρκετοί Άνθρωποι δεν εξυπηρετούνται σε απολύτως βασικά – για την καθημερινότητά τους – αναλώσιμα υλικά. Ιδιαιτέρως σοβαρό είναι το πρόβλημα για εκείνους που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη, οξυγόνο, για τους ανθρώπους με κάθε είδους στομία, για την παροχή κάθε είδους καθετήρων, φίλτρων δηλαδή βασικών υλικών για την υγεία και την επιβίωσή τους.Σημειώνουμε πως σύμφωνα με την σύμβαση που όλοι οι πάροχοι έχουν υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ, απαγορεύεται η απ’ ευθείας πώληση στον ενδιαφερόμενο κάθε αναλώσιμου ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού. Συνεπώς ο Άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες είναι δέσμιος αυτού του αδιεξόδου που έχει προκύψει από τον προγραμματισμό του ΕΟΠΥΥ, και αδυνατεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θεωρείται πιθανό να δοθεί παράταση της ηλεκτρονικής εκτέλεσης συνταγών με το προϋπάρχον σύστημα ώστε να δοθεί μία προσωρινή λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Πηγή: takisalexandrakis.blogspot.gr