Χωρίς “λευκές” περιοχές η ελληνική επικράτεια στην τηλεοπτική κάλυψη

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018 10:09

Πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα σε χιλιάδες νοικοκυριά δίνει ο νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και βάσει του οποίου θα χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα σε νοικοκυριά απομακρυσμένων περιοχών, που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα.

Η δράση αφορά 3.500 «λευκές περιοχές» (περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα) σε όλη την Ελλάδα, οι κάτοικοι των οποίων (164.000 νοικοκυριά) θα προμηθευτούν το κουπόνι, που θα εξαργυρώσουν στον πάροχο της επιλογής τους για την απόκτηση εξοπλισμού που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.Δήλωση του Νίκου Παππά: «Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη: Ήταν δίκαιο, το κάνουμε πράξη»

«Ο νόμος για την Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη έρχεται να λύσει το πρόβλημα του αποκλεισμού 400.000 συμπολιτών μας από το αγαθό της Ενημέρωσης και της Ψυχαγωγίας, έρχεται να διώξει το “μαύρο” από τις τηλεοράσεις τους», δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

«Η δράση του υπουργείου μας, που αποτελεί εκπλήρωση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, αφορά 3.500 “λευκές περιοχές” σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα προμηθευτούν κουπόνι για την απόκτηση ειδικού εξοπλισμού, ώστε να λαμβάνουν -δωρεάν και για πάντα- το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, αλλά και -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- των περιφερειακών καναλιών».

«Το ιδιότυπο καθεστώς αποκλεισμού, το “μαύρο” στις τηλεοράσεις των νοικοκυριών της Περιφέρειας, επιβλήθηκε επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης, κατά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα της Digea. Αυτό το καθεστώς τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα», τόνισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης τόσο στις ώριμες όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό ακριβώς διασφαλίζουμε για όλους και με κάθε τρόπο. Η Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη της χώρας ήταν ένα δίκαιο αίτημα και το κάνουμε πράξη».

Θετική είναι η ανταπόκριση των εκπροσώπων της περιφέρειας με το μέτρο αυτό καθώς όλοι τους επισημαίνουν ότι δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα

Θετικό χαρακτηρίζουν δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, που μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την απόφαση της Πολιτείας για την επιδότηση των κατοίκων ορεινών περιοχών με σκοπό την αγορά δορυφορικού εξοπλισμού, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του υπουργείου, λέγοντας ότι «θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους των ορεινών μας κοινοτήτων».

Άλλωστε, όπως προσθέτει, «το ανάγλυφο της ορεινής περιοχής των Καλαβρύτων δημιουργούσε πρόβλημα σε όλα τα χωριά, αφού ήταν δύσκολο να έχουν οι κάτοικοι τηλεοπτικό σήμα».

Στην συνέχεια, ο δήμαρχος διατυπώνει την εκτίμηση ότι «οι περισσότεροι κάτοικοι θα αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τους δίνεται για την αγορά του εξοπλισμού».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων της Ηλείας, Διονύσης Μπαλιούκος, χαρακτήρισε ως θετική την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι θα «χαρούμε αν γίνει πράξη». Μάλιστα ο δήμαρχος τόνισε ότι «μακάρι να έχουμε ανάλογες πρωτοβουλίας και σε άλλα ζητήματα».

Επίσης, ο Διονύσης Μπαλιούκος εκτίμησε ότι «οι νέοι άνθρωποι θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για την αγορά του εξοπλισμού», προσθέτοντας ότι «για αυτό το οποίο αγωνιζόμαστε είναι να παραμείνουν εδώ οι νέοι μας».

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου είναι σημαντική, με δεδομένο ότι ο δήμος μας έχει 67 ορεινές κοινότητες».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βοηθήσει και στον τομέα του τουρισμού, αφού όπως εξήγησε, «οι επισκέπτες μας προφανώς θα θέλουν να βλέπουν και τηλεόραση, κατά την διάρκεια της διαμονής τους σε ξενοδοχεία και καταλύματα».

Αντίθετα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας λέει ότι «θεωρώ πως δεν είναι σωστό το μέτρο», εξηγώντας ότι «θα πρέπει να είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι».

Όπως λέει, «θα πρέπει να επιδοτηθούν και όσοι διαμένουν σε ορεινές κοινότητες τα Σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι αυτοί είναι που “κρατούν ζωντανά” τα χωριά».

Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα την κοινότητα Νέδουσα και όπως σημειώνει, «οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 50, αλλά το καλοκαίρι φθάνουν τους 500, ενώ το ίδιο γίνεται και σε πολλές άλλες κοινότητες».

«Πολύ θετικό» κρίνει το μέτρο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Διονύσης Παπαδόπουλος, αφού όπως τονίζει, «υπάρχουν προβλήματα με το τηλεοπτικό σήμα σε κοινότητες και οικισμούς του δήμου μας».

Παράλληλα, ο δήμαρχος τονίζει ότι «θα πρέπει να είναι ευέλικτες οι διαδικασίες και σωστή η ενημέρωση προς όλους τους πιθανούς δικαιούχους,» προσθέτοντας ότι «εμείς ως δήμος είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τους δημότες μας, τόσο στην ενημέρωση, όσο και στο να διεκδικήσουν, όσοι ενδιαφέρονται, αυτή την παροχή».

Ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, χαρακτηρίζει σημαντικό το μέτρο, αφού όπως εξηγεί, «δίνεται τηλεοπτικό σήμα σε ορεινές κοινότητες του δήμου μας, οι κάτοικοι των οποίων δεν έβλεπαν τηλεοπτικά κανάλια».

Ταυτόχρονα, συμπληρώνει ότι «παλαιότερα οι δήμοι και οι κοινότητες ανταποκρίνονταν στα αιτήματα των κατοίκων με τη τοποθέτηση αναμεταδοτών, αλλά τώρα με το νέο τοπίο στην μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος, η επιχορήγηση για αγορά δορυφορικού εξοπλισμού δίνει λύση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ