Χρήστος Λαμπρόπουλος: Έργα στην Αρκαδία – Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό (video)

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 19:58

Στις αιτιάσεις του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Γιαννακούρα, που συζητήθηκαν στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, μιλώντας στην κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε :“Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήσαμε μια επερώτηση του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, σχετικά με έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας.

Είναι μια επερώτηση η οποία αναφέρεται σε δήθεν καθυστερούμενα έργα και σε δήθεν απενταγμένα έργα.

Γιατί το λέω αυτό;

Ο κ. Γιαννακούρας έχει υποβάλλει μια σειρά 150 έργων, κατά την άποψη του δεν τα προχωράμε. Επίσης κατά την άποψη του εκτελούμε μόνο τα τρία. Του απάντησα και καταλαβαίνετε ότι απάντησα με στοιχεία, με έγγραφα που κατέθεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με έκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης μας, η οποία μάλιστα είχε ημερομηνία 31/12/2020 . Το λέω αυτό γιατί έχουμε προχωρήσει ακόμα παραπάνω και είπαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι αντί για τα τρία έργα που λέει ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, εκτελούνται 53 έργα με προϋπολογισμό, πάνω από 10.000.000 ευρώ.

Είναι έτοιμα για συμβασιοποίηση, δηλαδή έχουν υπάρξει οριστικοί ανάδοχοι, είναι έτοιμα για να υπογραφεί η σύμβαση, μερικά ήδη υπεγράφησαν. Άλλα 32 έργα με προϋπολογισμό 11.300.000 ευρώ και είναι για δημοπράτηση 25 ακόμη μέχρι το τέλος του Απριλίου με προϋπολογισμό, 10.700.000 ευρώ.

Στην Αρκαδία το 2020 και το 2021 γίνονται περισσότερα έργα σε αριθμό και σε προϋπολογισμό από ότι έγιναν τα πολλά προηγούμενα χρόνια. Ούτε 3, ούτε 4, ούτε 5. 53+32=85+25=110 ακόμα έργα στην Αρκαδία τα οποία είναι σημαντικού προϋπολογισμού.

Είναι όλα με πλήρεις μελέτες.

Το λέω αυτό διότι ο ίδιος ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης είπε “ξέρετε εντάξαμε έργα και αν χρειαζόταν κάποια μελέτη μπορούσαν να την εντάξουν οι Υπηρεσίες.” Τα έργα δεν εντάσσονται χωρίς μελέτες, διότι όταν ενταχθούν χωρίς μελέτες, αντιμετωπίζεις τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε σε αυτά που βρήκαμε.

Παράκαμψη των Δολιανών χωρίς απαλλοτριώσεις, έργο ύδρευσης στην Δόξα με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ που είχε ενταχθεί με 60.000 ευρώ, απλώς για να φανούμε καλοί στους κατοίκους ή τους προέδρους της περιοχής.

Δεν τα κάνουμε αυτά.

Το είπα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, των δήθεν 138 καθυστερούμενων έργων, παραπάνω από 60 όπως ανέφερα αναλυτικά, είτε ολοκληρώθηκαν ήδη είτε εκτελούνται, είτε δημοπρατούνται είτε είναι έτοιμα για δημοπράτηση μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2021.

Είπα δύο πράγματα και θέλω να τα επαναλάβω, άλλη μια φορά.

Πρώτον δεν προχωράμε με μια μικροπολιτική λογική πολύ μικρών έργων. Η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να κάνει σημαντικά έργα που έχουν ανταπόκριση σε όλη την Αρκαδία. Το να εντάσσεις έργα των 20.000 & 30.000 ευρώ, απλώς για να φανείς καλός σε συγκεκριμένους φίλους σου ή για να αντλήσεις ψήφους, δεν έχει αποτέλεσμα. Και προεκλογικά είπαμε ότι στοχεύουμε σε πάρα πολύ μεγάλα έργα και μετεκλογικά κάνουμε πάρα πολύ μεγάλα έργα.

Δεύτερον, το είχαν πει και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από την πολιτική σκηνή. “Ότι είναι νόμιμο δεν είναι ηθικό“.

Μας έχουν πει πολλές φορές, ότι ξέρεις είχαμε την δυνατότητα μέχρι 31/08/2019 να εντάσσουμε έργα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Δεοντολογικά είναι απαράδεκτο, στους 5 μήνες πριν τις εκλογές του 2019 και ακόμη χειρότερα στους 3 μήνες μετά τις εκλογές του 2019 και πριν αναλάβουμε, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή να έχει δεσμεύσει σε μικρά ή μεγάλα έργα, πάρα πολλούς πόρους, για να μην μπορούμε εμείς να εφαρμόσουμε την πολιτική για την οποία εκλεγήκαμε.

Το είπα και στον κ. Γιαννακούρα, το είπα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν νομιμοποιείται ηθικά κανείς, δύο μήνες πριν τις εκλογές να εντάσσει έργα, τα 19 δήθεν απενταγμένα έργα που έλεγε ο κ. Γιαννακούρας, από τα 19 αυτά, τα 18 είχαν ενταχθεί το 2019!

Ποιος μπορεί να επικαλείται την αδυναμία μας να εκτελέσουμε έργα τα οποία ενέταξαν αφού έχασαν τις εκλογές, σωρεία προγραμματικών συμβάσεων και εντάξεων τον Ιούλιο του 2019 για ποιον λόγο;

Για να πουν ότι εμείς τα εντάξαμε από τα εννιά χρόνια, που είχαμε αμέσως μετά τις εκλογές για να εγκαλούμε τους άλλους γιατί δεν το έκαναν και γιατί δεν τους δίνουμε την δυνατότητα να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους στον ένα χρόνο μετά τις εκλογές;

Επαναλαμβάνω είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τον λαό της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου, για να κάνουμε έργα, όχι μικροκομματικά αλλά ανταποδοτικά για τον λαό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπούμε σε μία τέτοια λογική να κοροϊδέψουμε τον κόσμο και να του πούμε “σου εντάσσω ένα έργο χωρίς να έχω μελέτη, μετά την λήξη της θητείας μου”, μόνο και μόνο για να πω στους επόμενους ότι “Εγώ το είχα εντάξει, κάντε το τώρα εσείς”.

Είναι μια απαράδεκτη τακτική, καταδικάστηκε στις εκλογές και καταδικάζεται κάθε μέρα.

Εμείς κάνουμε σημαντικά έργα, συνεχίζουμε να κάνουμε σημαντικά έργα αλλά με πλήρεις μελέτες, οι οποίες δεν θα δημιουργούν ούτε καθυστερήσεις ούτε υπερβάσεις δαπανών, ούτε βεβαίως κακής ποιότητας έργα”.