Χρονάς στη ΔΡΤ: ” Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε πίσω τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού” (ήχος)

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 22:05

Οκτώβριος μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Η πανδημία του κορωνοϊού είχε επιπτώσεις και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με αποτέλεσμα ο εντοπισμός του σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο και όχι στο αρχικό που είναι ιάσιμος πλήρως.Αυτό ανέφερε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος αρμόδιος για θέματα Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, γιατρός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Άγγελος Χρονάς στην εκπομπή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5 “Δύο…στις δύο” με την Ντόρα Παπαϊωάννου και την Ελένη Τράκα.

Ο κ. Χρονάς μίλησε για την σημασία που έχει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού αλλά και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και δεν πρέπει να αμελούμε τις εξετάσεις μας, από τη στιγμή που για αυτούς τους καρκίνους υπάρχουν εξετάσεις, ενώ για κάποιους άλλους καρκίνους δεν υπάρχουν.

Ο Ιατρός Χειρουργός επεσήμανε τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όσον αφορά την πρόληψη και τόνισε πως εάν υπάρχει ιστορικό (μάνα- αδελφή) καρκίνου του μαστού, θα πρέπει οι γυναίκες να κάνουν από πιο μικρή ηλικία και όχι μετά τα 40.

Επίσης αναφέρθηκε στην θεραπεία, η οποία έχει βελτιωθεί, αφού η επιστήμη προχωράει.

Τέλος μίλησε και για τις προληπτικές δράσεις που γίνονται σε συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, δράσεις που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, αφού, όπως ο κ. Χρονάς στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, για παράδειγμα που οι δράσεις, ολοκληρώθηκαν πριν λίγο καιρό, εντοπίστηκαν αρκετοί καρκίνοι (διψήφιος αριθμός), που διαφορετικά δεν ξέρουμε αν θα εντοπίζονταν.

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Χρονά στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα και αν δεν έχετε κάνει τις προληπτικές εξετάσεις σας προχωρήστε άμεσα στον προγραμματισμό τους.