COVID -19 | Η κατάσταση στην Αρκαδία – Αναλυτική ενημέρωση (ήχος)

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 10:58

Το τελευταίο διάστημα έχει “ανοίξει” μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα κρούσματα στην Αρκαδία- Στην Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης κάναμε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ, μιλώντας με ανθρώπους του υγειονομικού χώρου, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε εκτενώς την κατάσταση – ως έχει μέχρι σήμερα- με τα κρούσματα κορωνοϊού στον νομό μας…

Τι ισχύει για την Αρκαδία:  • Συνολικά την εβδομάδα- κατά μέσο όρο – γίνονται (σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές) περίπου 500-550 τεστ για κορωνοϊό – Αξίζει να σημειώσουμε, πως αναφορικά με τον πληθυσμό, είμαστε σε ενα πολύ καλό επίπεδο ελέγχου.
  • Τα τελευταία κρούσματα που εμφανίστηκαν στην Αρκαδία, αφορούν στην ίδια οικογένεια και στις πολύ στενές επαφές της. Πιο συγκεκριμένα γυναίκα με καταγωγή εκτός Αρκαδίας που ζει στην περιοχή της Μεγαλόπολης, μετά από ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα της, νόσησε από κορωνοϊό και επιστρέφοντας – με την ίδια να μην γνωρίζει, πως νοσεί – κόλλησε άλλα μέλη της οικογένειας της. Το μόνο μέλος της οικογένειας που χρειάστηκε νοσηλεία – και βρίσκεται στο Παναρκαδικό νοσοκομείο με εμπύρετο σύμπτωμα – είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα μέλος της οικογένειας (η κατάσταση της μέχρι στιγμής δεν κρίνεται σοβαρή για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο covid). ‘Ολοι οι υπόλοιποι – σχεδόν ασυμπτωματικοί – βρίσκονται σε κατ’οικον περιορισμό.
  • Σχετικά με το νέο κρούσμα στην Αρκαδία, που αφορά σε 21χρονο παίχτη της ομάδας του Μαντινειακού (δείτε ΕΔΩ), πρόκειται για φοιτητή της πόλης μας, ο οποίος επιστρέφοντας στην Τρίπολη και κάνοντας προπόνηση με την ομάδα, ένιωσε αδιαθεσία και μετά από το τεστ που του έγινε, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Κατόπιν αυτού ελέγχθηκε και όλη η ομάδα, με τα τεστ να βγαίνουν αρνητικά στο σύνολο τους. Να αναφέρουμε, πως θα γίνουν επαναληπτικά τεστ σε όλα τα μέλη της ομάδας τις επόμενες ημέρες. Ο 21χρονος που εμφανίστηκε θετικός στον κορωνοϊό, βρίσκεται σε κατ΄οικον περιορισμό.

Συνοπτικά η Αρκαδία βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε επαγρύπνηση για την ευλαβική τήρηση των μέτρων αποφυγής της διασποράς της covid-19.

Να αναφέρουμε ακόμα, πως ανα τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ σε κλειστές δομές (όπως το γηροκομείο Τρίπολης και Λεωνιδίου), προκειμένου να υπάρχει έλεγχος της κατάστασης.

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αρκαδίας Βασίλης Ψυχογιός πέρα από την ανωτέρω ενημέρωση που μας έκανε, σημείωσε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τους επόμενους μήνες, για να μην αυξηθούν τα κρούσματα στην πόλη και τον νομό μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ευλαβική τήρηση των μέτρων και την σωστή χρήση της μάσκας. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός, πως ο ιατρικός σύλλογος δεν ενημερώνεται για την πορεία των κρουσμάτων όπως θα έπρεπε μιας που μιλάμε για έναν θεσμικό φορέα, κάτι που συμβαίνει και σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον αναφέρθηκε στο εμβόλιο λέγοντας, πως είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο και εκτίμησε, πως ίσως αρχίσει ο εμβολιασμός στην χώρα μας στην αρχή του νέου έτους.

Τέλος αναφέρθηκε στις στοχευμένες επισκέψεις που έγιναν σε νησιά (Καστελόριζο, Λέρο και Κάλυμνο) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και δήλωσε περήφανος για δυο Αρκάδες που υπηρετούν στα απομακρυσμένα αυτά νησιά . Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον κ.Σταυρόπουλο, γιατρό στο Καστεριζο και τον κ.Στασινόπουλο, διοικητή στο νοσοκομείο Καλύμνου.

Δημ. Μανιατάκος