COVID – 19 | O Β.Ψυχογιός μιλά στη ΔΡΤ για τις μάσκες στα σχολεία και το εμβόλιο (ήχος)

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 12:15

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο μίλησε το πρωί της Δευτέρας (14/09) ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αρκαδίας Βασίλης Ψυχογιός.

Αρχικά ο κ.Ψυχογιός μιλώντας για την ιδιαίτερη σχολική χρονιά που ξεκίνησε σήμερα, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να πηγαίνουν στα σχολεία με μάσκες, τόνισε μεταξύ άλλων: “Δυστυχώς φέτος ήταν όλα λίγο ιδιαίτερα. Νομίζω ότι τελικά όλα θα πάνε καλά, γιατί οι περισσότεροι έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα των μέτρων. Υπάρχει ανησυχία γιατί βλέπουμε μια συστηματική αύξηση των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων. Μας ανησυχεί ότι πολύ πιο εύκολα δημιουργούνται υπερ-εστίες”, ενώ συμπλήρωσε πως η μάσκα μπορεί να είναι δυσάρεστη για πολλούς, αλλά είναι ένα μέτρο που παρέχει ασφάλεια.Αναφορικά με το κατά πόσο τα παιδιά μικρής ηλικίας θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ανέφερε, πως προφανώς και δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και χρειάζεται υπομονή και επιμονή. “Τα παιδιά είναι πολύ πιο εύπλαστα στην διαδικασία της εκπαίδευσης, άρα αν προσπαθήσουμε, θα τα καταφέρουμε.Θα συνδράμουμε και εμείς ως ιατρικοί σύλλογοι. Μέσα ενδεχομένως στον Σεπτέμβριο θα υπάρξει οδηγία, για να συμβάλουμε και εμείς από την πλευρά μας, λύνοντας τις απορίες των παιδιών” δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε: “Τα παιδιά σε έναν βαθμό επαναλαμβάνουν και κάνουν αυτά που βλέπουν. Αν βλέπουν τους γονείς τους να εφαρμόζουν και εκείνοι τα μέτρα, τότε θα προσαρμοστούν πιο εύκολα”

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς από την στιγμή που επιστρέφει το παιδί στο σπίτι μετά το σχολείο, τόνισε πως πρέπει θα πρέπει να γίνεται καλός αερισμός του σπιτιού, καλό πλύσιμο των χεριών και φυσικά να αλλάζει ρούχα το παιδί. “Αυτά είναι πράγματα που έτσι κι αλλιώς τα τηρούσαμε σε έναν βαθμό και στην κανονική μας ζωή. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Χρειάζεται ψυχραιμία και κοινή λογική”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Ψυχογιός μίλησε και για τις εξελίξεις που υπάρχουν αναφορικά με το εμβόλιο, δίνοντας την δική του εκτίμηση για τα χρονοδιαγράμματα. “Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Από την αρχή της πανδημίας είπαμε, πως δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας, αλλά ένας μαραθώνιος. Αν όλα πάνε καλά θα πάμε έτσι πρακτικά μέχρι το Πάσχα του 2021. Αν τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα έχουμε όμως την πολυτέλεια να χαλαρώνουμε λίγο”, δήλωσε, ενώ συμπλήρωσε: “Το εμβόλιο το περιμένουμε προς τον Δεκέμβριο αν όλα πάνε καλά. Όταν θα βγει όμως το εμβόλιο, δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Για να ηρεμήσουμε πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Για να πετύχουμε την ανοσία αγέλης θα χρειαστούν 5 με 6 μήνες”.

Για την ενίσχυση του Παναρκαδικού με μηχάνημα για τεστ κορωνοϊού τόνισε: “Εμείς είχαμε μια ξεκάθαρη θέση από την αρχή. Σε αυτή την ιστορία δεν παίζουμε κανένα παιχνίδι εντυπώσεων. Οι χρόνοι αναμονής όταν υπάρχει ένα τέτοιο μηχάνημα μηδενίζονται. Βοηθάει στο να κερδίσουμε εμπειρία και είναι και μια παρακαταθήκη που μένει για το Παναρκαδικό νοσοκομείο”.

Τέλος απαντώντας στο εάν θεωρεί σωστή την απόφαση να γίνει νοσοκομείο COVID το νοσοκομείο της Καλαμάτας, δήλωσε: “Από την πρώτη στιγμή είπαμε, πως ο χαρακτηρισμός ενός νοσοκομείου covid δεν είναι ένας τίτλο τιμής για να λέμε ο δικός μου νομός είναι καλύτερος. Είναι πρόωρο να απαντήσουμε αν η απόφαση για το νοσοκομείο Καλαμάτας  ήταν θετική ή αρνητική. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος”.

Ακούστε την συνέντευξη: