Δ.Γράσσος στη ΔΡΤ: “Έχουμε αψηφήσει τα μέτρα – Δεν έχουμε καταλάβει τι γίνεται” | Η ιατρική μελέτη που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας (ήχος)

Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες και το νέο σκληρότερο lockdown που επιβλήθηκε μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Δημήτρης Γράσσος.

“Ήταν αναμενόμενο πως θα επέλθει αυτό το σκληρό lockdown στην περιοχή μας, που είναι σκληρό μόνο για τους επαγγελματίες τελικά και οχι για τους πολίτες. Βάζουν όλοι τον κωδικό 6 και κυκλοφορούν έξω και κάποιοι μάλιστα με κατεβασμένες μάσκες και πίνοντας καφέ”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: “Έχουμε αψηφήσει τα μέτρα. Δεν έχουμε καταλάβει τι γίνεται. Μια κυρία για παράδειγμα, βρέθηκε θετική, έστειλε και το παιδί της να κάνει τεστ, αλλά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα το έστειλε κανονικά στο σχολείο. Οταν το παιδί βγήκε θετικό, πήγε η ίδια στις 11 να το πάρει από το σχολείο, ενώ θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα”.



Παράλληλα ο κ.Γράσσος αναφέρθηκε στις εμταλλάξεις, οι οποίες όπως τόνισε, εχουν προκαλέσει υπερμεταδοτικότητα. “Η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και στην περιοχή μας οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος της Αγγλίας, το οποίο δεν πρέπει όμως να μας φοβίζει. Με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού αυξάνεται μεν η μεταδοτικότητα, αλλά δεν αυξάνεται η δύναμη του ιού να προκαλέσει πιο βαριά ασθένεια. Μολύνονται όμως με την μεγάλη μεταδοτικότητα και τα άτομα που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν”, ενώ πρόσθεσε, πως λόγω της μετάλλαξης υπάρχει υπερμεταδοτικότητα και στα παιδιά. Ο κ.Γράσσος μάλιστα ανέφερε, πως ήταν ένα γενικό λάθος της κυβέρνησης που άνοιξε τα σχολεία πανελλαδικά.

Ο κ.Γράσσος αναφέρθηκε και σε μια ιατρική μελέτη, που είναι σε εξέλιξη στην πόλη της Τρίπολης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Κάνουμε μελέτη με τον κ.Μπεντεβή σχετικά με τον εμβολιασμό των  υγειονομικών και πιο συγκεκριμένα με το πόσα αντισώματα αναπτύσσονται ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση του εμβολίου. Έχουμε παρατηρήσει μέχρι τώρα – γιατί είναι ακόμα σε εξέλιξη η έρευνα και είναι μικρό το δείγμα – πως στην πρώτη δόση υπήρξαν υγειονομικοί που είχαν αναπτύξει χαμηλά αντισώματα και άλλοι που είχαν 2.500. Εξαρτάται από  το πως αντιδρά ο κάθε οργανισμός. Μετά την δεύτερη δόση άλλοι ανέπτυξαν 10.000 αντισώματα και άλλοι για παράδειγμα 35.000 αντισώματα. Υπήρξαν μάλιστα νοσηλεύτριες που είχαν περάσει τον κορωνοϊό χωρίς να το έχουν καταλάβει, στις οποίες βρήκαμε και 60.000 αντισώματα”

Τέλος ο γιατρός επεσήμανε την ανάγκη να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην καθημερινότητα μας και να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Ακόμα και από ένα απλό χαρτονόμισμα μπορούμε να κολλήσουμε. Πιάνει κάποιος το χαρτονόμισμα, μετά τρίβει την μύτη του και κόλλησε. Φυσικά και μπορούμε να κολλήσουμε από πράγματα, σακούλες κτλ. Πρέπει να απολυμαίνουμε τα πράγματα. Ο ιός μεταδίδεται αερογενώς, αλλά αν εγώ φτερνιστώ και πιάσω μετά ενα προϊόν, μεταφέρεται και γίνεται μια ολόκληρη αλυσίδα”.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Προηγούμενο άρθροΣτα 1790 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, με 29 νέους θανάτους και 371 άτομα διασωληνωμένα
Επόμενο άρθροΣτα 86 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τα 12 από αυτά στην Αρκαδία