Δ. Γράσσος στη ΔΡΤ: “Είμαι σίγουρος πως υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στην χώρα μας – Δεν χρειάζεται πανικός” (ήχος)

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης στην εκπομπή “Επί της ουσίας” με τον Δημήτρη Μανιατάκο και τον Μηνά Αρτόπουλο φιλοξενήθηκε το πρωί της Τετάρτης (25/02) ο αντιπρόεδρος της ένωσης πνευμονολόγων Ελλάδας κ.Δημήτρης Γράσσος.

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνέστησε ο πνευμονολόγος στους πολίτες, καθώς επικρατεί μαι φρενίτιδα γύρω από το θέμα του κορωνοϊού, με την διασπορά ψευδών ειδήσεων να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτού του κλίματος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.



“Ο κορωνοϊός είναι μια μορφή γρίπης με αυξημένη μεταδοτικότητα. Κάποιος που είναι υγιής, αν νοσήσει από κορωνοϊό, θα το περάσει ήπια. Τα προβλήματα εμφανίζονται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου έχουμε πνευμονία, ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί και ίσως καταλήξει”, τόνισε ο κ.Γράσσος, ενώ υπογράμμισε, πως η θνητότητα είναι πολύ μικρή σε σχέση με άλλους ιούς, που έχουν εμφανιστεί κατά το παρελθόν και καταγράφεται κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου (με ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας).

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθάρισε πως είναι τα προβλεπόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Δεν θα βάλουμε όλη την χώρα σε καραντίνα. Απομονώνονται μόνο τα άτομα, που είναι ύποπτα για φορείς”, τόνισε, ενώ συμβούλεψε τα άτομα που νοσούν από γρίπη να αποφεύγουν τις επαφές με άτομα υψηλού κινδύνου και να μένουν για κάποιες ημέρες στο σπίτι, προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και τους γύρω τους.

Στην συνέχεια ο κ.Γράσσος δήλωσε σίγουρος, πως υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στην χώρα μας, αλλά “αυτό δεν σημαίνει κάτι”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον όπως μας είπε, έχουν γίνει επαφές του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας μέσω του προέδρου του τόσο με το γενικό επιτελείο στρατού όσο και με τα σχολεία, προκειμένου να υπάρξει και επίσημη ενημέρωση για τον κορωνοϊό (έχει ήδη προηγηθεί άτυπη ενημέρωση).

Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (διάρκειας τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων) αποτελεί επιτακτική ανάγκη, δήλωσε στην συνέχεια ο πνευμονολόγος ενώ συμπλήρωσε: “Ο καιρός είναι σύμμαχος μας. Τώρα που βελτιώνεται θα κοπάσει όλο αυτό και θα μας δοθεί και το χρονικό περιθώριο (μέχρι Σεπτέμβρη/Οκτώβρη) να έχουμε πιστεύω και το εμβόλιο”.

Τέλος αναφορικά με το γεγονός πως νοσοκομείο – σημείο αναφοράς στην Πελοπόννησο είναι μόνο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Πάτρα, εκτίμησε πως έγινε η συγκεκριμένη επιλογή, λόγω του οτι εκεί υπάρχει μια πύλη εισόδου (το λιμάνι) και ήθελαν να υπάρχει ένα νοσοκομείο, που να είναι στην πρώτη γραμμή.

Ακούστε την συνέντευξη:

Προηγούμενο άρθροΔιάθεση αποκριάτικων στολών από το Δήμο Τρίπολης
Επόμενο άρθροΒ. Κικίλιας: Να ακούτε μόνο τους ειδικούς για τον κοροναϊό