Δ.Μεγαλόπολης: Δεν σταματά η προσπάθεια να γίνει γηροκομείο στην περιοχή

Ενημέρωση για το θέμα του Γηροκομείου στη Μεγαλόπολη και τα χρήματα του Κληροδοτήματος Παλαμήδη

Ήδη από το 2003-2004 είχε ξεκινήσει η διαδικασία της νομικής πρότασης από τον δικηγόρο διαχειριστή εκ του νόμου της διαθήκης ότι εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί ο σκοπός του διαθέτη, να μεταφερθούν τα χρήματα στο Δεκάζειο της Τρίπολης, όπως προβλέπουν οι νόμοι, ως πλησιέστερο γηροκομείο, για να φιλοξενεί γέροντες με καταγωγή από την Καρύταινα.



Σε αυτή την νομική πρόταση αντιτάχθηκαν σθεναρά και η Μητρόπολη και ο Δήμος Γόρτυνος.

Επειδή τα χρόνια περνούσαν και γηροκομείο δεν κατασκευαζόταν, πώς να κατασκευαστεί άλλωστε με 700.000 ευρώ, αν και για λίγα χρόνια η Μητρόπολη με την βοήθεια του Δήμου Γόρτυνος  πάγωσε προσωρινά το σχέδιο, αυτό όμως επανήλθε πάλι το 2014, με αίτηση εκ νέου του δικηγόρου στις 03-09-2014, με κύριο επιχείρημα ότι ενώ έχουν περάσει πολλά χρόνια το γηροκομείο δεν έχει ανεγερθεί.

Τότε ξεκίνησε, και για την Μητρόπολη και για τον Δήμο Μεγαλόπολης, ένας διπλός αγώνας, από την μια πλευρά δικαστικά να απορριφθεί το αίτημα για την μεταφορά των  χρημάτων στο Δεκάζειο, και από την άλλη να συνεχιστούν οι διαδικασίες από την Περιφέρεια για την χρηματοδότηση του έργου ανέγερσης του γηροκομείου στην Μεγαλόπολη. Η απόφαση του δικαστηρίου πριν από λίγο καιρό, αν και ακόμα δεν έχει επιδοθεί επισήμως στην Μητρόπολη, είναι  υπέρ της διάθεσης των χρημάτων για το Δεκάζειο.

Αν και η νομική πλευρά της Μητρόπολης (και συνηγόρησε ο Δήμος) παρουσίασε στο δικαστήριο όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανέγερση  γηροκομείου στην Μεγαλόπολη. Αυτό που βάρυνε στην τελική απόφαση είναι ότι α) τα χρήματα δεν επαρκούν καθόλου για την ανέγερση, β) από την βούληση του διαθέτη έχουν παρέλθει σαράντα και πλέον χρόνια και αυτή δεν έχει υλοποιηθεί.

Για το επόμενο διάστημα: Η Μητρόπολη, που έχει   το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανώτερο διοικητικό δικαστήριο, θα το κάνει μετά την τυπική επίδοση της απόφασης. Παράλληλα, Δήμος και Περιφέρεια θα συνεχίσουν τις διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει για την υλοποίηση γηροκομείου στην Μεγαλόπολη με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ.

Έχουμε όλες τις διαβεβαιώσεις περί ωριμότητας του έργου προκειμένου στη νέα περίοδο του ΕΠ 2014-2020 να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο. Άλλωστε και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης ήδη από τα μέσα του 2016 έχει λάβει απόφαση για συγχρηματοδότηση του έργου με 1.000.000 ευρώ από το ΕΑΠ.

Τόσο ο μεγάλος στόχος για την ανέγερση γηροκομείου στην Μεγαλόπολη, όσο και το ειδικότερο θέμα της τύχης των χρημάτων του κληροδοτήματος Παλαμήδη είναι θέματα πολύπλοκα  που έρχονται από πολλές δεκαετίες πίσω. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι με πλήρη ταύτιση απόψεων Μητρόπολη και Δήμος θα εξαντλήσουν όλα τα νομικά και άλλα περιθώρια που έχουν στην διάθεση τους ώστε τα χρήματα του κληροδοτήματος τελικά να παραμείνουν λίγα χρόνια ακόμα.

Στο κάτω κάτω παρέμεναν ανενεργά σαράντα χρόνια. Το βασικό μας επιχείρημα στο δικαστήριο ήταν όταν θα αναγερθεί το γηροκομείο στην Μεγαλόπολη να προστεθούν κι αυτά στο μεγάλο κονδύλι. Έτσι άλλωστε θα εκπληρωθεί πλήρως η βούληση του διαθέτη.

Για τον Δήμο Μεγαλόπολης

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος

Γιώτης Δημήτριος

 

Προηγούμενο άρθροΣτηθαία για το οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και ανακατασκευή της γέφυρας στο Αλεποχώρι
Επόμενο άρθροΆνετη επικράτηση του Aρκαδικού επί της Καβάλας και…αποστολή εξετελέσθη! (vid)