Δ.Τζανακόπουλος στη ΔΡΤ για φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο: “Η κυβέρνηση λειτουργεί ως πλασιέ συμφερόντων…” (ήχος)

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 11:50
Φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Η κυβέρνηση έχει ρίξει τα θεμέλια για μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Τα πράγματα είναι δραματικά στην οικονομία….”

“Πρωταθλήτρια στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού η ΝΔ. Κοροϊδεύει τον κόσμο κατάμουτρα. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει ακόμα μια χαμένη δεκαετία…”“Η κυβέρνηση στο θέμα του φυσικού αερίου λειτουργεί ως πλασιέ συμφερόντων…”

“Δεν τους καίγεται καρφάκι στην κυβέρνηση για την δίκαιη μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή…”

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο μίλησε το πρωί της Πέμπτης (22/10) ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αρχικά ερωτηθείς για την οξυμένη εσωστρέφεια που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, πως μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -όπως και σε όλα τα κόμματα – υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, οι οποίες όμως όλες εκβάλουν σε μια ενιαία πολιτική γραμμή, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως ο καθένας δεν διατηρεί το δικαίωμα του να έχει μια δική του απόχρωση, αρκεί αυτή να εντάσσεται αρμονικά σε έναν ενιαίο πολιτικό λόγο. “Οι επιθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια εικόνα εσωστρέφειας, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση της ΝΔ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Στην πρώτη φάση της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μια στάση, που ευθυγραμμιζόταν με τις προτάσεις των επιστημόνων, όπως έκανε και το σύνολο του πολιτικού κόσμου και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Στόχος ήταν να καθυστερήσουμε την πανδημία, μέχρι να προετοιμαστούν κάποια πράγματα για το δεύτερο κύμα, που γνωρίζαμε, πως θα ερχόταν. Η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Δεν ενίσχυσε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις. Βλέπουμε καθημερινά απαράδεκτες εικόνες, που εξηγούν και την εκτίναξη των κρουσμάτων. Ο κόσμος στοιβάζεται στα ΜΜΜ”, ενώ πρόσθεσε: “Το 2020 οι δαπάνες για το εθνικό σύστημα υγείας εν μέσω πανδημίας εμφανίζονται στον προϋπολογισμό μειωμένες σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό”.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και τα αιτήματα γονιών για μείωση των μαθητών στις τάξεις, χαρακτήρισε την πολιτική της Υπουργού Παιδείας ως τραγελαφική. “Στα σχολεία η κατάσταση είναι τραγελαφική. Αντί να μειωθούν οι μαθητές σε κάθε τάξη έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία οι μαθητές να είναι περισσότεροι στις τάξεις. Τραγελαφική η πολιτική της Κεραμέως με την υπογραφή Μητσοτάκη. Και οι δυο αντί να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν, περιφέρονταν αυτοθαυμαζόμενοι”, δήλωσε,  ενώ συμπλήρωσε πως “η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα” και πως θα πρέπει πρωτίστως να ασχοληθούν όλοι με το πως θα περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και σε δεύτερη φάση να γίνει και μια συζήτηση περι ευθυνών.

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία – και μετά από τα “χτυπήματα” που δέχτηκε λόγω της πανδημίας – ανέφερε πως τα πράγματα στην οικονομία είναι δραματικά και πως η κυβέρνηση έχει ρίξει τα θεμέλια για μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

Στην συνέχεια ερωτηθείς για τοπικά θέματα, όπως η μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή, ο κ.Τζανακόπουλος κατακεραύνωσε τον πρωθυπουργό λέγοντας, πως το μόνο που τον απασχολεί είναι να δημιουργήσει χώρο για τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας. “Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, χαρακτηρίζεται από απουσία σχεδίου και στρατηγικής για δίκαιη μετάβαση.Το μόνο που θέλει ο Μητσοτάκης, είναι να δημιουργήσει χώρο για της μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας. Δεν τον αφορά η στήριξη των ανθρώπων, που θα χάσουν την δουλειά τους και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Έχω την αίσθηση, πως για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει την ποιότητα και τις προτεραιότητες της, που είναι η ενίσχυση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν της καίγεται καρφί για την δίκαιη μετάβαση, και τις παρεμβάσεις που θα έδιναν ζωή σε αυτές τις ταλαιπωρημένες περιοχές”, δήλωσε.

Για το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο ο κ.Τζανακόπουλος ανέφερε, πως όλα αυτά που γίνονται, που διχάζουν – όπως είπε – τις Περιφέρειες και την κοινωνία, είναι συμπτώματα της απουσίας συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης. “Όταν κοιτούν, πως θα ενισχυθούν οι ιδιώτες, φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις, που διχάζουν τις Περιφέρειες, τις κοινωνίες κτλ. Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Λειτουργεί ως πλασιέ συμφερόντων”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφέρθηκε στην δίκη της Χρυσής Αυγής, κάνοντας λόγο για μια δικαίωση του δημοκρατικού κόσμου και μιας κοινωνίας, που για χρόνια ζούσε με την απειλή της βίας.