Δ. Ζιακόπουλος: Η κακοκαιρία θα έχει και ένταση και διάρκεια…

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 17:24

ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ. Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ.

Παρόλο που τίποτε στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και κατ’ επέκταση στον καιρό δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ενισχύουν σημαντικά τις πιθανότητες να εξελιχθεί ο καιρός όπως έχει εκτιμηθεί εδώ και δύο ημέρες. Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετά την πρόσκαιρη μεταβολή του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) και τους θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους του Σαββάτου αρχίζει από το βράδυ της Κυριακής και από τα δυτικά η κακοκαιρία που είτε με τη μορφή βροχής είτε με τη μορφή χιονιού θα φέρει αρκετό νερό στη χώρα και θα κρατήσει τουλάχιστον έως την Πέμπτη. Στα χαρακτηριστικά της συμπεριλαμβάνονται και οι κατά περιόδους ενισχυμένοι άνεμοι. Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία, ουσιαστική πτώση αναμένεται από την Τρίτη, οπότε και τα χιόνια τουλάχιστον στη βόρεια Ελλάδα θα αρχίσουν να κατεβαίνουν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, αρχής γενομένης από τις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας. Ακολουθεί η αναλυτική πενθήμερη πρόγνωση του καιρού.Το Σάββατο στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Από αργά το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι στις ηπειρωτικές περιοχές, το ανατολικό Αιγαίο και πιθανώς στη δυτική Κρήτη. Πιθανές καταιγίδες τη νύχτα στις βορειότερες περιοχές του ανατολικού Αιγαίου. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 7 με 8 και στα πελάγη 9 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα δυτικά σε Δ-ΒΔ 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά-βορειοδυτικά ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Την Κυριακή προβλέπονται πρόσκαιρες τοπικές βροχές στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα και από το απόγευμα σταδιακά στη δυτική χώρα. Τη νύχτα προς τη Δευτέρα οι βροχές στα δυτικά θα ενταθούν, θα εκδηλωθούν καταιγίδες και τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

Τη Δευτέρα στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά κυρίως των δυτικών και βόρειων περιοχών. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν N-ΝΑ 6 με 8 μποφόρ. Στα βόρεια πρόσκαιρα οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο και χιόνια στα ορεινά. Στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη δυτική Μακεδονία τα χιόνια είναι πολύ πιθανό να κατέβουν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Πάντως, στην κεντρική Μακεδονία και κυρίως στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα βελτιωμένου καιρού. Οι άνεμοι από Ν-ΝΑ θα γίνουν σταδιακά ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-12-2011

ΘΡΑΚΗ:

Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Από το μεσημέρι σταδιακή βελτίωση. Θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

ΗΠΕΙΡΟΣ:

Τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και τοπικές καταιγίδες. Στη συνέχεια βελτίωση. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ:

Τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στη συνέχεια βελτίωση. Θερμοκρασία από 9 έως 15 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ:

Πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών νωρίς το πρωί. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΒΟΙΑ – ΣΚΥΡΟΣ:

Πρόσκαιρες νεφώσεις με βροχές κυρίως στα δυτικά, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Πολύ γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

Πρόσκαιρες νεφώσεις με βροχές κυρίως στα δυτικά, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Πολύ γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:

Νεφώσεις με ασθενείς βροχές που πρόσκαιρα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Από το απόγευμα βελτίωση. Θερμοκρασία από 10 έως 16 βαθμούς.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ:

Πρόσκαιρες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς.

ΚΡΗΤΗ:

Πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας κυρίως στα δυτικά και νότια. Θερμοκρασία από 11 έως 19 βαθμούς.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ:

Νεφώσεις με ασθενείς βροχές που στις βορειότερες περιοχές πρόσκαιρα θα ενταθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Από το απόγευμα βελτίωση. Θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:

Πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικές βροχές νωρίς το πρωί.

Άνεμοι: ΝΔ 3 με 4μποφόρ, γρήγορα ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 14 βαθμούς.

Αττική:

Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις νωρίς το πρωί.

Άνεμοι: Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ, γρήγορα ΒΔ με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς.

ΑΝΕΜΟΙ:

Ιόνιο: Δ-ΒΔ 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θρακικό: Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε ΒΔ έως 6 μποφόρ. Αργότερα εξασθένηση.

Βόρειο Αιγαίο: ΝΔ 5 με 7 στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΒΔ έως 7 μποφόρ. Αργότερα εξασθένηση.

Κεντρικό Αιγαίο: ΝΔ 6 με 7 στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΒΔ έως 7 μποφόρ. Αργότερα εξασθένηση.

Νότιο Αιγαίο: ΝΔ 7 με 8 στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΒΔ με την ίδια ένταση. Αργότερα εξασθένηση.

Κρητικό: ΝΔ 6 με 7 στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΒΔ έως 8 μποφόρ. Αργότερα εξασθένηση.

Νοτιοδυτικό Κρητικό (Λιβυκό): Δ-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ.

Θάλασσα Ιεράπετρας: Δ-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ. Αργότερα ΒΔ με την ίδια ένταση.

Καρπάθιο: ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Αργότερα ΒΔ 6 με 7 μποφόρ.

Για τον καιρό στην Τρίπολη τις επόμενες μέρες πατήστε εδώ.

Δημήτρης Ζιακόπουλος

Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Πηγή: http://freemeteo.com