Δ. Ζιακόπουλος: Κακοκαιρία χειμωνιάτικου τύπου τη νέα εβδομάδα…

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 19:29

ΑΡΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

Από το νέο εικοσιτετράωρο αρχίζει για τη χώρα μας μία περίοδος αρκετών ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων στις περισσότερες περιοχές θα σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, για το επόμενο πενθήμερο, επισημαίνονται τα εξής: (α) Η μεταβολή που θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Πέμπτης και από τα βορειοδυτικά δεν θα κρατήσει πολύ και θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις πρόσκαιρες βροχές και τις καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα θα ενισχυθούν πρόσκαιρα οι άνεμοι. (β) Το Σάββατο το κυρίαρχο στοιχείο του καιρού θα είναι οι θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι που στα πελάγη θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και οι ισχυρές καταιγίδες κυρίως στις δυτικές-βορειοδυτικές περιοχές. (γ) Την Κυριακή με την πρόσκαιρη στροφή των ανέμων σε Δ-ΒΔ τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν, αλλά η εξασθένηση αυτή θα είναι πρόσκαιρη. Μια νέα οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή θα επιδεινώσει τον καιρό της χώρας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας. Γενικότερα, τη νέα εβδομάδα ο καιρός στη χώρα θα είναι καθαρά χειμωνιάτικος με κύρια πλέον χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα και τις χιονοπτώσεις που δεν θα περιοριστούν στα ορεινά. Ακολουθεί η αναλυτική πενθήμερη πρόγνωση του καιρού.Την Παρασκευή προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο και πιθανώς νωρίς το πρωί στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Από το βράδυ ξαναρχίζουν οι βροχές στη δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα γίνουν σταδιακά Δ-ΒΔ 5 με 7 και πιθανώς στα νότια 8 μποφόρ με εξασθένηση αργότερα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Το Σάββατο προβλέπεται αξιοσημείωτη μεταβολή του καιρού στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους και τις ισχυρές καταιγίδες στις δυτικές και κυρίως τις βορειοδυτικές περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν ακόμα στο ανατολικό Αιγαίο και πιθανώς στη βόρεια Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές βροχές γενικά μικρής διάρκειας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της δυτικής και βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 7 με 8 και στα πελάγη 9 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα δυτικά σε Δ-ΒΔ έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα βορειοδυτικά.

Την Κυριακή προβλέπεται πρόσκαιρη εξασθένηση των καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Τη Δευτέρα αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στη δυτική Ελλάδα και έως αργά τη νύχτα στις υπόλοιπες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με σχετικά χαμηλό υψόμετρο (500 με 600 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν N-ΝΑ 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15-12-2011

ΘΡΑΚΗ:

Αραιές νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Το βράδυ οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και πιθανώς να βρέξει αργά τη νύχτα. Θερμοκρασία από 1 έως 15 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

Αραιές νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα βρέξει τοπικά. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

ΗΠΕΙΡΟΣ:

Νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και βρέξει κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Καταιγίδες τη νύχτα. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ:

Νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και βρέξει κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Καταιγίδες τη νύχτα. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ:

Αραιές νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Το βράδυ οι νεφώσεις θα πυκνώσουν. Τοπικές ομίχλες το πρωί. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΒΟΙΑ – ΣΚΥΡΟΣ:

Αραιές νεφώσεις και τοπικές ομίχλες το πρωί. Από το μεσημέρι στα δυτικά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και προς το βράδυ θα βρέξει. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα. Θερμοκρασία από 3 έως 19 βαθμούς.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

Αραιές νεφώσεις και τοπικές ομίχλες το πρωί. Από το μεσημέρι στα δυτικά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και προς το βράδυ θα βρέξει. Καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τη νύχτα. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:

Αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν και αργά τη νύχτα είναι πιθανό να βρέξει τοπικά. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ:

Αραιές νεφώσεις από το βράδυ. Θερμοκρασία από 10 έως 17 βαθμούς.

ΚΡΗΤΗ:

Αραιές νεφώσεις από το βράδυ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ:

Αραιές νεφώσεις από το βράδυ. Θερμοκρασία από 11 έως 18 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:

Αραιές νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Από το βράδυ οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και πιθανώς να βρέξει τη νύχτα προς την Παρασκευή.

Άνεμοι: Ν-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 14 βαθμούς.

Αττική:

Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Άνεμοι: Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 19 βαθμούς.

ΑΝΕΜΟΙ:

Ιόνιο: Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ.

Θρακικό: Ν-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ.

Βόρειο Αιγαίο: Ν-ΝΔ 3 με 5 και πιθανώς αργότερα στα ανατολικά 6 μποφόρ.

Κεντρικό Αιγαίο: Ν-ΝΔ 3 με 5 και αργότερα τοπικά 6 μποφόρ.

Νότιο Αιγαίο: ΝΔ 3 με 5 και στα δυτικά 5 με 7 μποφόρ.

Κρητικό: Δ-ΝΔ 3 με 5 και στα δυτικά 6 μποφόρ.

Νοτιοδυτικό Κρητικό (Λιβυκό): Δ 4 με 6 μποφόρ.

Θάλασσα Ιεράπετρας: Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ.

Καρπάθιο: Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ.

Δημήτρης Ζιακόπουλος

Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Πηγή: http://freemeteo.com