Δ. Ζιακόπουλος: Σταδιακή επιδείνωση του καιρού τα Θεοφάνεια…

Τετάρτη, 4 Ιανουάριος 2012 18:09

ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ Ν-ΝΔ ΑΝΕΜΩΝ. ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ.

Κατά τη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) τα πρώτα σημάδια της επικείμενης μεταβολής του καιρού θα είναι η επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων κυρίως από τις βραδινές ώρες και οι τοπικές βροχές βασικά στη δυτική Ελλάδα. Σε ότι αφορά την κακοκαιρία του διημέρου Παρασκευή-Σάββατο, η βασική γραμμή της πρόγνωσης δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να επισημάνουμε τα παρακάτω σημεία: (α) Τα φαινόμενα (βροχές, καταιγίδες, χιόνια κ.λπ.) θα είναι κατά τόπους έντονα, αλλά η διάρκεια τους στο Ιόνιο και τον κορμό της χώρας από τη Μακεδονία έως την Πελοπόννησο δεν θα είναι μεγάλη. (β) Την ημέρα των Θεοφανείων στην ανατολική ηπειρωτική χώρα από Μαγνησία και νοτιότερα και στις περισσότερες περιοχές την νότιας νησιωτικής Ελλάδας οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα εκδηλωθούν βασικά μετά το μεσημέρι. (γ) Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου τα καιρικά φαινόμενα που είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι περιορισμένα και δεν θα κρατήσουν πολύ. Αυτό θα συμβεί διότι το ρεύμα φαίνεται να είναι Β-ΒΔ με το πρωτεύον βαρομετρικό χαμηλό της κακοκαιρίας να βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο κινούμενο προς τη Μαύρη Θάλασσα. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση του καιρού.

Την Παρασκευή, ημέρα των Θεοφανείων, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές. Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι. Τα χιόνια αρχικά θα περιοριστούν στα ορεινά, αλλά το απόγευμα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με υψόμετρο 400 ή και 300 μέτρα. Από το βράδυ και από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 7 με 8 μποφόρ ενισχυόμενοι βαθμιαία στο Αιγαίο στα 9 με 10 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά και τα βόρεια οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε Β-ΒΔ 7 με 9 και στο Ιόνιο τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βορειοδυτικά.

Το Σάββατο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στα βορειοανατολικά θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (300 ή 200 μέτρα). Τα φαινόμενα το πρωί θα είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρα φαινόμενα (βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά) στη Χαλκιδική και τις ανατολικότερες περιοχές Θεσσαλίας, Στερεάς και Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά παντού σε βοριάδες 7 με 9 μποφόρ με τάση εξασθένησης στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλες τις περιοχές.

Την Κυριακή προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας στο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στο Ιόνιο, τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Η Δευτέρα θα είναι μια κρύα χειμωνιάτικη ημέρα χωρίς να αποκλείονται κάποια φαινόμενα (βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις) κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5-1-2012

ΘΡΑΚΗ:

Τοπικές νεφώσεις κυρίως από το βράδυ. Θερμοκρασία από -5 έως 11 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

Τοπικές βροχές το βράδυ στα δυτικά. Θερμοκρασία από -7 έως 11 βαθμούς.

ΗΠΕΙΡΟΣ:

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Αργά τη νύχτα καταιγίδες. Θερμοκρασία από -4 έως 13 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ:

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τη νύχτα καταιγίδες. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ:

Τοπικές νεφώσεις κυρίως από το βράδυ. Θερμοκρασία από -4 έως 14 βαθμούς.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΒΟΙΑ – ΣΚΥΡΟΣ:

Τοπικές βροχές στα δυτικά κυρίως από το βράδυ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

Τοπικές βροχές στα δυτικά κυρίως από το βράδυ. Θερμοκρασία από -1 έως 16 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:

Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ:

Τοπικές νεφώσεις. Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς.

ΚΡΗΤΗ:

Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στα δυτικά και νότια από το βράδυ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ:

Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:

Νεφώσεις από το βράδυ.

Άνεμοι: ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα Ν-ΝΔ με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 10 βαθμούς.

Αττική:

Λίγες νεφώσεις.

Άνεμοι: Δ 3 μποφόρ και από το απόγευμα ΝΔ 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 3 έως 15 βαθμούς.

ΑΝΕΜΟΙ:

Ιόνιο: Ν-ΝΔ 3 με 4 και από το βράδυ 5 με 6 μποφόρ.

Θρακικό: ΝΔ 3 με 4 και από το βράδυ 5 μποφόρ.

Βόρειο Αιγαίο: ΝΔ 3 με 4 και από το βράδυ 5 με 6 μποφόρ.

Κεντρικό Αιγαίο: ΝΔ 3 με 4 και από το βράδυ 5 με 6 μποφόρ.

Νότιο Αιγαίο: Ν-ΝΔ 3 με 4 και από το βράδυ 5 με 6 μποφόρ.

Κρητικό: Δ-ΝΔ 3 με 4 και από το βράδυ 5 μποφόρ.

Νοτιοδυτικό Κρητικό (Λιβυκό): Δ-ΝΔ 3 με 4 και από το βράδυ 5 μποφόρ.

Θάλασσα Ιεράπετρας: Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ.

Καρπάθιο: Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ.

Για τον καιρό στην Τρίπολη τις επόμενες μέρες πατήστε εδώ.

Δημήτρης Ζιακόπουλος

Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Πηγή: http://freemeteo.com