Δ. Ζιακόπουλος: Στην τελική ευθεία οι εκλογές με καιρό ευνοϊκό…

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012 15:05

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΣΕ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΥΝΟΪΚΟ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ. 

Από τη μεταπολίτευση (1974) έγιναν στη χώρα 14 βουλευτικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της τωρινής. Από αυτές, οκτώ έγιναν το φθινόπωρο, τέσσερις την άνοιξη και δύο το καλοκαίρι (Ιούνιος). Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διεξαγωγή τους δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Σε επίπεδο χώρας, οι πιο βροχερές εκλογές ήταν εκείνες της 20ης Νοεμβρίου 1977. Με βάση τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, οι θερμότερες εκλογές για την Αθήνα ήταν οι εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996 (31οC) και για τη Θεσσαλονίκη οι εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985 (29οC). Οι ψυχρότερες εκλογές και για τις δύο πόλεις ήταν οι εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 με μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στην Αθήνα 10 οC και στη Θεσσαλονίκη 8 οC. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις τα παραπάνω ρεκόρ δεν αναμένεται να καταρριφθούν την Κυριακή 6/5. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.

Το Σάββατο (5/5) στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις αναμένονται στο ΒΑ Αιγαίο και το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια Δ-ΒΔ 4 με 5 και στα νοτιοδυτικά 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα Ν-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 29 βαθμούς, στα δυτικά από 10 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 30 βαθμούς και στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (6/5) ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα συννεφιάσει τοπικά και δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και πιθανώς πρόσκαιρα στα νοτιοδυτικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τη Δευτέρα (7/5) αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Τρίτη (8/5) στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα στα ηπειρωτικά κατά τόπους θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Την Τετάρτη (9/5) και την Πέμπτη (10/5) προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες τα ηπειρωτικά κατά τόπους θα αυξηθούν και θα σημειωθούν όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

Για τον καιρό στην Τρίπολη τις επόμενες μέρες πατήστε εδώ.

Δημήτρης Ζιακόπουλος

Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Πηγή: http://freemeteo.com