Δ. Ζιακόπουλος: Θερμό μέτωπο άρχισε ήδη να επηρεάζει τη χώρα…

ΘΕΡΜΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΡΧΙΣΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ. ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ.



 

Ένα σχεδόν στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ιταλίας προκαλεί στροφή των ανέμων σε Ν-ΝΑ στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας και τις γενικότερες συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το Σαββατοκύριακο θα σημειωθούν σημαντικές βροχές και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τα χιόνια σταδιακά και από το νότο προς το βορρά θα εγκαταλείψουν τις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, αλλά θα επιμείνουν αρκετά στα ημιορεινά της βόρειας Ελλάδας και κυρίως στη δυτική Μακεδονία. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.

Το Σάββατο (11/2) στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις και από τις βραδινές ώρες τοπικές χιονοπτώσεις και στα παραθαλάσσια χιονόβροχο. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από το βράδυ. Χιόνια στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες στα δυτικά και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Από το απόγευμα και βαθμιαία από το νότο προς το βορρά τα χιόνια θα ανεβαίνουν προς τις ορεινότερες περιοχές Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ΒΑ 5 με 7 μποφόρ, στα δυτικά Ν-ΝΑ 4 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -10 έως 4 βαθμούς, στα δυτικά από -1 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 12 βαθμούς και στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα από 0 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (12/2) σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές που κατά τόπους στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο θα είναι ισχυρές. Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και στη βόρεια Ελλάδα τις πρωινές ώρες σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα.

Τη Δευτέρα (13/2) αρχικά θα συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες της Κυριακής, αλλά βαθμιαία στη βόρεια και την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ, στα δυτικά ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα Ν-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΒΔ έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Την Τρίτη (14/2) στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγα τοπικά φαινόμενα (χιονόβροχο ή χιόνι). Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην Ήπειρο, τη Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία θα χιονίσει και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη (15/2) η μέρα θα είναι αρκετά κρύα, αλλά τα καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Και …λίγη θεωρία

Χθες ανέφερα τον όρο θερμό μέτωπο και επειδή αυτές τις ημέρες το θερμό μέτωπο και οι τύποι υετού (βροχές, χιόνια κ.λπ.) που το συνοδεύουν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μετεωρολογικής επικαιρότητας, ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Με τον όρο θερμό μέτωπο εννοούμε την κίνηση θερμού αέρα προς ψυχρότερο αέρα. Επειδή ο επιτιθέμενος θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον ψυχρό αέρα, αναρριχάται πάνω σε αυτόν και τον αναγκάζει σιγά-σιγά να υποχωρήσει. Αν υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή πάνω από την οποία λιμνάζει ψυχρός αέρας, τα τυπικά καιρικά φαινόμενα που θα εμφανιστούν στην περιοχή αυτή υπό την επίδραση ενός θερμού μετώπου είναι τα παρακάτω: Όταν το θερμό μέτωπο πλησιάσει την περιοχή, αλλά δεν έχει ακόμη καταφέρει να αλλάξει σημαντικά το θερμοκρασιακό προφίλ της ατμόσφαιρας πάνω από αυτή, σημειώνονται χιονοπτώσεις. Σε δεύτερη φάση, όταν η θερμοκρασία σε κάποιο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας ανέβει πάνω από το μηδέν, οι νιφάδες που περνούν μέσα από αυτό το στρώμα λιώνουν εν μέρει, αλλά πέφτοντας σε χαμηλότερα στρώματα που έχουν ακόμη αρνητικές θερμοκρασίες πήζουν και φθάνουν στο έδαφος ως αδιαφανή λευκά χιονοσφαιρίδια (μαλακό χαλάζι) που αναπηδούν προσκρούοντας σε αυτό. Όταν η άνοδος της θερμοκρασίας επεκταθεί προς τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, οι νιφάδες λιώνουν εξ’ ολοκλήρου και φθάνοντας στο τελευταίο πριν από το έδαφος ψυχρό ακόμη ατμοσφαιρικό στρώμα δεν προλαβαίνουν να πήξουν και πέφτουν με την υγρή τους μορφή παγώνοντας ακαριαία με την πρόσκρουσή τους στο έδαφος. Το φαινόμενο, που ονομάζεται πηγνυμένη βροχή, δημιουργεί ένα λεπτό διαφανές στρώμα πάγου, ιδιαίτερα επικίνδυνο για πεζούς, αυτοκίνητα, αεροσκάφη κ,λπ. Τέλος, όταν θερμανθεί και το κατώτερο ατμοσφαιρικό στρώμα, έχουμε πλέον το φαινόμενο της απλής βροχής.

Το χιονόβροχο είναι ένας μικτός τύπος υετού που αποτελείται από σταγόνες βροχής και μισολιωμένες νιφάδες (υγρό χιόνι). Παρατηρείται όταν η θερμοκρασία του στρώματος του αέρα κοντά στο έδαφος είναι λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν, αλλά πιο ψηλά οι θερμοκρασίες είναι αρνητικές. Το χιονόβροχο είναι συνήθως μια μεταβατική φάση από τη βροχή στο χιόνι ή από το χιόνι στη βροχή. Στη δεύτερη περίπτωση τη θέρμανση των χαμηλότερων στρωμάτων δεν την προκαλεί ένα θερμό μέτωπο με την έννοια που περιγράψαμε παραπάνω, αλλά άλλα αίτια όπως π.χ. είναι ένα θερμότερο ρεύμα στα χαμηλά στρώματα που έρχεται από τη θάλασσα. Το χιονόβροχο κακώς το λέμε χιονόνερο γιατί η λέξη αυτή παραπέμπει περισσότερο σε νερό που προέρχεται από λιωμένο χιόνι. Με την έννοια αυτή στα μέσα πλάτη τουλάχιστον το χειμώνα όλες οι βροχές είναι νερό που προέρχεται από λιωμένο χιόνι. Το χιονόβροχο συνήθως δεν διαρκεί πολύ και είναι σχετικά δύσκολη η ακριβής στο χώρο και το χρόνο πρόβλεψή του. Έτσι, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, η χρησιμοποίηση του όρου χιονόνερο κάπου βολεύει όλους μας καθώς σιωπηλά καλύπτει και την περίπτωση των ασθενών βροχών.

Τέλος, οι όροι χιονόπτωση και «νιφαδόπτωση» είναι ταυτόσημοι. Εμείς οι παλαιότεροι, όταν θέλαμε να μιλήσουμε για χιονοπτώσεις χαμηλής έντασης, δεν χρησιμοποιούσαμε τη λέξη «νιφαδόπτωση», αλλά τους όρους αραιές χιονοπτώσεις ή ασθενείς χιονοπτώσεις. Λέτε να έχουμε μείνει πίσω;

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

Για τον καιρό στην Τρίπολη τις επόμενες μέρες πατήστε εδώ.

Δημήτρης Ζιακόπουλος

Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Πηγή: http://freemeteo.com

Προηγούμενο άρθροΗ εορτή Αγίου Χαραλάμπους στο χωριό Πάπαρι…
Επόμενο άρθροΈκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Ε.Μ.Υ….