Δεκαπενταύγουστος στην Πελοπόννησο

Σε όλη την Πελοπόννησο πόλεις και χωριά «βάζουν» αυτές τις μέρες τα γιορτινά τους, ασβεστώνουν δρόμους και ανοίγουν τις πόρτες τους σε ντόπιους, που επιστρέφουν στη γενέθλια γη, επισκέπτες και τουρίστες κι απολαμβάνουν την παροιμιώδη Πελοποννησιακή φιλοξενία.

Η μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού, η Κοίμηση της Θεοτόκου, έφτασε και γιορτάζεται σε μεγαλοπρεπείς ναούς, μοναστήρια και ξωκλήσια με μεγαλοπρέπεια σε κάθε γωνιά της Πελοποννήσου, με τους πιστούς να στολίζουν τις θαυματουργές εικόνες, να προσκυνούν και να κάνουν λιτανείες  στη χάρη της Παναγίας, ζητώντας την στήριξη και τη βοήθειά της σε κάθε τους πρόβλημα.



Κάποιες περιοχές όμως, οι εορτασμοί είναι ιδιαίτεροι και προσελκύουν χιλιάδες πιστούς, λόγω της αγάπης που τρέφουν στην Παναγία.

Μαντινεία

Στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας γιορτάζει η Παναγία η Επισκοπιώτισσα, σε ένα εξαιρετικού κάλλους φυσικό τοπίο, μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο Τεγέας, χιλιάδες πιστοί  θα δώσουν απόψε το παρόν, για να προσκυνήσουν τον επιτάφιο της Θεοτόκου, που αποτελεί δωρεά του μακαριστού πατριάρχη Ιεροσολύμων κυρού Γερασίμου.

Σήμερα το απόγευμα, θα τελεστεί, μέγας πανηγυρικός εσπερινός στη μνήμη της Θεοτόκου και θα ακολουθήσει η λιτάνευση του Επιταφίου στον χώρο της φημισμένης και ξακουστής εμποροπανήγυρης στην Παλαιά Επισκοπή ενώ, αύριο το πρωί, θα τελεστεί θεία λειτουργία.

Οι εορτασμοί γύρω από το ναό της Επισκοπής διαρκούν έως και τις 21 Αυγούστου και περιλαμβάνουν διαγωνισμούς λαϊκών χωρών και τραγουδιών και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών.

Στο χωριό Θάνα, το απόγευμα της Δευτέρας στις 7.30, θα ψαλλεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός κι αμέσως μετά θα γίνει η τέλεση της ακολουθίας των εγκωμίων της Θεοτόκου και, στη συνέχεια, θα γίνει περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους του χωριού.

Πανηγυρικά γιορτάζεται και η Κοίμηση της Θεοτόκου στο μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου Νεστάνης, όπου σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός κι αύριο το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.

Κυνουρία

Ήδη χιλιάδες πιστοί έχουν αρχίσει να συρρέουν στο παμπελοποννησιακό προσκύνημα της Παναγίας της Έλωνας στο ομώνυμο μοναστηριακό συγκρότημα που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο βράχο στον Κοσμά Κυνουρίας, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο. Το προσωνύμιο της Παναγίας «Έλωνα» προέρχεται από την τσακώνικη τοπική διάλεκτο και τη λέξη «έουνη», που σημαίνει «ελεούσα».

Η εικόνα της Παναγίας της Έλωνας είναι αγιογραφία, καλυμμένη με χρυσό «πουκάμισο» και αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά. Στην εικόνα αυτή της Θεοτόκου έχουν αποδοθεί πολλά θαύματα και γι’ αυτό, πλήθος από τάματα πιστών περιβάλλουν το προσκυνητάρι. Οι πιστοί, αυτές τις ημέρες μα και όλο τον χρόνο, επισκέπτονται με κάθε τρόπο και μέσο το μοναστήρι που είναι σκαρφαλωμένο σ’ έναν απόκρημνο βράχο, πεζοπορώντας και γονυπετείς, εκπληρώνοντας το τάμα τους, δείχνοντας την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο της Θεοτόκου, για τη βοήθεια που τους παρείχε.

Το απόγευμα της Δευτέρας, θα τελεστεί στις 7.00, Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και θα ακολουθήσει αγρυπνία, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, ενώ οι λατρευτικές εκδηλώσεις και οι ιερές ακολουθίες θα συνεχιστούν ως τα Εννιάμερα της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου.

Λακωνική Μάνη

Επίκεντρο του εορτασμού τον Δεκαπενταύγουστου στη Μάνη αποτελούν τα Κονάκια Γυθείου, με τον Επιτάφιο της Θεοτόκου.

Η τελετή θα αρχίσει στις 7.30 το απόγευμα της Δευτέρας, με πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό ενώ, στη συνέχεια, θα τελεστεί η ακολουθία του Επιταφίου με τα εγκώμια της Παναγίας στην πλατεία του χωριού, από τον σεβ. μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο .

Το πρωί της Τρίτης, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον παραδοσιακό οικισμό του Πολυαράβου και θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική επέτειο της τριήμερης μάχης που δόθηκε στην περιοχή, κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν, το βράδυ, στην πλατεία των Κονακίων, με παραδοσιακό μανιάτικο γλέντι, συνοδεία δημοτικής μουσικής.

Πλήθος πιστών συρρέουν την παραμονή της εορτής και στην εκκλησίας της Παναγίας στο Μαυροβούνι.

Αργολίδα

Στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου στα όρια με την Κορινθία, πανηγυρίζει η ιστορική μονή Παναγίας Αγνούντος. Πρόκειται για ένα γυναικείο μικρό μοναστηριακό συγκρότημα του 11ου αιώνα, που φυλάσσει τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Αγνούντος. Η Παναγία έλαβε αυτό το προσωνύμιο λόγω της θέσης που βρίσκεται, πάνω σ’ ένα μικρό λόφο κι επί της εθνικής οδού Ισθμού- Επιδαύρου, όπου επιβλέπει και προστατεύει όλη την περιοχή.

Την παραμονή στις επτά, θα τελεστεί, κατά το βυζαντινό τυπικό, ο πανηγυρικός εσπερινός και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας πέριξ του μοναστηριακού συγκροτήματος, με τη συμμετοχή πιστών από όλη την Αργολίδα και την ανατολική Κορινθία και το πρωί της Τρίτης, θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

Κορινθία

Εορτάζει μεγαλοπρεπώς η ιερά Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης, που βρίσκεται στο Χιλιομόδι και έχει χαρακτηριστεί ως σπουδαίο βυζαντινό μνημείο, και κορυφαίο αρχιτεκτονικό έργο.

Η ιερά μονή κτίστηκε τον 13ο αιώνα, απέναντι από τον βράχο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, από βοσκούς της περιοχής και υπάρχει μεγάλος θησαυρός αγίων Λειψάνων, όπως η κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου κ. α.

Μεσσηνία

Στην Μεσσηνία, επίκεντρο του εορτασμού είναι η ιερά μονή Βουλκάνου, που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και είναι κτισμένη πάνω στο όρος Ιθώμη. Εκεί φυλάσσεται εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, που φέρει την επιγραφή «Η Οδηγήτρια η επονομαζομένη τω όρει Βουλκάνω».

Πρόδρομος, βέβαια, αυτού του μοναστηριού είναι η μονή της Παναγίας της «Κορυφής» ή της Παναγίας «Επανωκαστριτίσσης», η σήμερα ονομαζόμενη «Καθολικόν», που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη, εκεί που άλλοτε υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας Μεσσήνης.

Αυτές τις μέρες, το μοναστήρι προσελκύει χιλιάδες πιστούς από όλο τον νομό, όπου γίνεται η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας στον θρόνο της, στη μονή της Κορυφής, όπου θα παραμείνει έως τη νύκτα της 19ης προς 20η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έχουμε την Κάθοδο της Βουλκανιώτισσας στην πόλη της Μεσσήνης, σε ανάμνηση θαυματουργικής επέμβασης της υπεραγίας Θεοτόκου.

Στη Μεσσηνία πανηγυρικά γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου και στη μονή Δήμιοβας.

Ηλεία

Πλήθος πιστών συρρέουν σε ιερές μονές που είναι αφιερωμένες στην Παναγία. Ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα είναι η ιερά μονή Κοίμησης της Θεοτόκου στην Λαμπεία που βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, κοντά στα σύνορα με την Αχαΐα και χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Ακόμη, πλήθος πιστών επισκέπτεται την ιερά μονή της Παναγίας στη Σκαφιδιά, η οποία περιστοιχίζεται από μεσαιωνικό φρούριο και χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Ακόμη η ιερά μονή Καθολικής στη Γαστούνη, η οποία ανεγέρθηκε το 920 προς τιμή της Παναγίας, θεωρείται σημαντικό βυζαντινό μνημείο, καθώς επίσης, σημαντικής ιστορικής αξίας είναι ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που ήταν το καθολικό της βυζαντινής μονής της Φραγκαβίλλας, στην περιοχή της Αμαλιάδας.

Αχαΐα

Στην Αχαΐα, πλήθος πιστών συρρέει από την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιερά μονή της Παναγίας της Γηροκομίτισσας, στην Πάτρα, για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα. Η ιερά μονή είναι από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, αφού ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και είναι κτισμένη σε λόφο, κοντά στην πόλη της Πάτρας.

Στην περιοχή των Καλαβρύτων, εορτάζει η ιστορική μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, που έχει κτισθεί στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου της οροσειράς του Χελμού. Επίσης, στα Καλάβρυτα, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εορτάζει η ιερά μονή Μακελλαριάς, η οποία κτίστηκε το 532, πάνω σε ένα απότομο βράχο και κτήτοράς της θεωρείται ο στρατηγός του Ιουστινιανού, Βελισάριος.

ΔΡΤ-9.15 με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΛύκαια 2017: Τελετή αφής φλόγας- αθλήματα- απονομές (vid,ph)
Επόμενο άρθροΣτις 16 Αυγούστου ο Κοσμάς Κυνουρίας το γλεντά!