Διαδικτυακή εκδήλωση – Europe Direct Πελοπόννησος | Η αγροτική επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της συζήτησης (vid)

Το EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας διοργάνωσαν τη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022.



Αρχικά τον λόγο πήρε η κα.Βίκυ Ιγγλέζου – διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος και επικεφαλής του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος» – άνοιξε την διαδικτυακή εκδήλωση. «Οι ιδιομορφίες της αγροτικής επιχείρησης, τείνουν να υποβαθμίσουν στην συνείδηση των φορέων τους, την σημασία που έχει η γνώση του επιχειρείν για την πορεία μιας οποιασδήποτε επιχείρησης, ακόμα και εάν υποτεθεί πως ο ιδιοκτήτης- διαχειριστής της διαθέτει έμφυτη την ικανότητας αυτή», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ μίλησε για την πράσινη συμφωνία, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα αλλάξει η αλληλεπίδραση που έχει ο άνθρωπος με τον περιβάλλον.

Αμέσως μετά μίλησε ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης, πρόεδρος του δικτύου ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ. «Θέλουμε να δώσουμε την γνώση που χρειάζεται ο Πελοποννήσιος πολίτης για το τι κάνει η Ευρώπη για εμάς. Η Ευρώπη χρειάζεται την συμμετοχή όλων μας και αυτή την προσπάθεια έρχεται να στηρίξει το Europe Direct Πελοπόννησος», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ μίλησε και για την αγροτική επιχειρηματικότητα, τονίζοντας πως θα γίνουν πολλές ακόμα εκδηλώσεις και για αυτό το θέμα και για πολλά ακόμα που θα μας κάνουν πιο σοφούς – όπως τόνισε.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεώργιος Στύλιος, ο οποίος ανέφερε πως σκοπό της συμμετοχής του στην εκδήλωση είναι το να μοιραστεί τις πολιτικές σκέψεις – κατευθύνσεις της κυβέρνησης, αλλά και να καταγράψει τις θέσεις των συμμετεχόντων για την βιώσιμη ανάπτυξη στη Περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων ο κ.Στύλιος αναφέρθηκε σε μια προσωπική – όπως είπε – επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – που είχε να κάνει με τον κουμπαρά – χρηματοδότηση της ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική). «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που για την επόμενη ΚΑΠ θα έχει την ίδια χρηματοδότηση με την περίοδο 2014-2020, όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες είχαν μια μείωση στον προϋπολογισμό τους κατά 10%. Αυτό είναι μια προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

Στην συνέχεια παρέθεσε τους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται η κυβέρνηση – όσον αφορά στον αγροτικό κόσμο και στην αγροτική επιχειρηματικότητα – και είναι οι εξής:

– Διεύρυνση αγροτικού πληθυσμού της χώρας (με την υποστήριξη – ενθάρρυνση νεοφυών επιχειρήσεων για νέους αγρότες κα)
– Ενθάρρυνση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης παραγωγών και αγροτών (σύνδεση πρωτογενή τομέα με την γνώση)
– Εξασφάλιση ευνοϊκού επενδυτικού προγράμματος
– Ενθάρρυνση δημιουργίας ή ενδυνάμωση συλλογικών παραγωγικών σχημάτων΄
– Προώθηση πράσινης και ψηφιακής οικονομίας στον αγροτικό τομέα (ευφυής γεωργία κτλ)

Ακόμα αναφέρθηκε στο κομμάτι της κρίσης στα καύσιμα λέγοντας πως η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη ενεργοποίηση εκ νέου του μέτρου του αγροτικού πετρελαίου. «Είναι ένα επιπλέον κίνητρο που δείχνει, πως στηρίζουμε την αγροτική επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε.

Παράλληλα ανέφερε πως σε μια περίοδο που χτυπιόμαστε από πολλές και διαφορετικές κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή κτλ), έχουμε ανάγκη την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Ακόμα μίλησε για την δημιουργία βιώσιμων πολυλειτουργικών αγροτικών περιοχών, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα leader ο προϋπολογισμούς του οποίου όπως είπε έχει αυξηθεί κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. «Μπορούν – σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση – να γίνουν πιο εξιδεικευμένα προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τέλος αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται για τον ΕΛΓΑ για την τεχνολογική του αναβάθμιση – που σημαίνει πιο γρήγορες και εξατομικευμένες εκτιμήσεις αλλά και πιο γρήγορα τα χρήματα πίσω στους δικαιούχους – καθώς και στην μεταρρύθμιση για την οργάνωση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. «Με κεντρικό σχεδιασμό θα προγραμματίζουμε και τις μελέτες και τα έργα ενώ θα παρέχουμε και υποστήριξη, μηχανογράφηση και συστήματα τηλεμετρίας, γιατί το νερό είναι το βασικό στοιχείο μέσα στο οποίο γεννήθηκε και γεννιέται η ζωή και οι μελέτες δείχνουν πως με την σωστή του χρήση του νερού μπορούμε να έχουμε μέχρι και 30% μεγαλύτερη απόδοση στον παραγωγό», δήλωσε.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ.Στάθης Αναστασόπουλος Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Πελοποννήσου, ο οποίος αφού εξέφρασε την χαρά του για την εισήγηση του Υπουργού, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τον πρωτογενή τομέα, μιας που η Περιφέρειας μας είναι ενας κατεξοχήν αγροτικός τόπος, προικισμένος από την φύση. «Στόχος μας είναι αναπτύσσοντας τον πρωτογενή τομέα – μαζί με το τουριστικό τομέα – μιας που είναι συμπληρωματικοί τομείς – θα μπορέσουμε να δώσουμε το καλύτερο τελικό οικονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στις υποδομές που υποστηρίζουν τους αγρότες. Τέλος μιλώντας για την ευρωπαϊκή πράσινη ανάπτυξη, τόνισε πως θα πρέπει να βρεθούν οι λιγότερο κοστοβόροι τρόποι για την στροφή προς αυτή την κατεύθυνση, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ο κ.Αναστάσιος Σκοπετέας Αντιδήμαρχος Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο – αναφέρθηκε στην δυναμική της περιοχής του, στην σπουδαία κληρονομιά που διαθέτει και στην γη που – όπως είπε – παράγει πλούτο. «Έχουμε την μαγιά για να πετύχουμε πολλά. Πρέπει οι νέοι να αντιμετωπίσουν την γη ως μια πλουτοπαραγωγική πηγή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αμέσως μετά ο κ.Βαγγέλης Ξυγκώρος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ερημοποίηση της υπαίθρου – ένα φαινόμενο που καλούνται να αντιστρέψουν. «Διέξοδος για τον αγροτικό τομέα είναι η πράσινη ανάπτυξη, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα και η προώθηση τους στο εξωτερικό», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε, πως η ελληνική γεωργία θα πρέπει να ξεπεράσει την εσωστρέφεια του παρελθόντος και να μπει σε μια νέα περίοδο προς την αειφόρο ανάπτυξη, πάντα σεβόμενη το περιβάλλον.Τέλος τόνισε, πως θα επιβάλλεται να υπάρξει υλοποιήσιμο στρατηγικό πλάνο για την δημιουργία βιώσιμης στρατηγικής ανάπτυξης, περισσότερα κίνητρα , αναπτυξιακά εργαλεία, πολιτική προστασίας – ανάδειξης των προϊόντων ΠΟΠ της χώρας μας, ενίσχυση και εκπαίδευση των νέων αγροτών και άλλα.

Ο Πρόεδρος Μανιατάκειου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Μανιατάκης δήλωσε: «Σας θαύμασα κ.Υπουργέ για το πρόγραμμα που έχετε και εύχομαι να εισακουστεί και να εκτελέσετε», ενώ πρόσθεσε, πως και ο ίδιος έχει ασχοληθεί με πολλές μελέτες στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης. «Υπάρχει ένα χρυσορυχείο που λέγεται Πελοπόννησος. Η Πελοπόννησος εξακολουθεί όμως να παραμένει από τις φτωχότερες περιφέρειες», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ μίλησε και για την μεσογειακή διατροφή.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορίνθου Παναγιώτης Λουζιώτης σε παρέμβαση του τόνισε μεταξύ άλλων, πως ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας μας. «Η Ελλάδα με την ποιότητα προϊόντων που έχει μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της αγροτικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως, αλλά θα πρέπει για να συμβεί αυτό να στηριχτεί σε ένα οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο, για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου», τόνισε.

Η κα.Βίκυ Ιγγλέζου με την σειρά της τόνισε, πως η βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή μοντέλου, ενώ ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των ομιλητών της διαδικτυακής εκδήλωσης

Προηγούμενο άρθροΣτη Ζάκυνθο για το «διπλό» τα κορίτσια του Άρη Τρίπολης
Επόμενο άρθροΕσπερινός Αγίου Χαραλάμπους στο Πάπαρι Μαντινείας