Διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας»

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 12:17

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας με ανακοίνωσή της ενημερώνει:

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», το
Δίκτυο Πόλεων – Βιώσιμη Πόλη και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «EUROPE DIRECTΠελοπόννησος» διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας» την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 και ώρα 18:30.Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μικρό αριθμό παρουσιάσεων σχετικά με τις ψηφιακές εφαρμογές στα μουσεία, την ψηφιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και
μουσειακών συλλογών και τη διάχυση στο ευρύ κοινό της πολιτισμικής δημιουργίας. Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας θα μιλήσει η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, κυρία Ελένη Ψαθή.

Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι ανοικτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί μέσω
της ηλεκτρονικής εφαρμογής Zoom, μετά από εγγραφή στο σύνδεσμο
(https://www.facebook.com/edpeloponnisos) και αποστολή σχετικού κωδικού στους
ενδιαφερόμενους.

Δελτίο Τύπου εκ μέρους του EUROPE DIRECT Πελοπόννησος και της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣγια τη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας»:

Το EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», σας προσκαλούν στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 18:30 για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022.
Η κρίση του COVID-19 επηρέασε βαθύτατα τη λειτουργία των μουσείων, ενώ παράλληλα λειτούργησεκαταλυτικά, προωθώντας σημαντικές αλλαγές που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα στην ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.

Συνεπώς, ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 αποκτά ιδιαίτερο βάρος συμβολικού και κυρίως ουσιαστικού χαρακτήρα.
Στην ψηφιακή δεκαετία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν τον πυρήνα προόδου και καινοτομίας καιαποτελούν στρατηγικό πόρο για το μέλλον της Ευρώπης. Μια χαρακτηριστική επιτυχημένη περίπτωση είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, που με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών «ανοίγει» διάπλατα τις πόρτες του χωρίς διακρίσεις και με την ίδια ευκολία σε επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην εκδήλωση θα επικεντρώνονται στη σημασία της ψηφιακής μετάβασης με στόχο να τονιστεί ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης των μουσείων με το κοινό, να αναζητηθούν νέοι ορίζοντες και να αναδειχθεί ο ουσιαστικός και καθοριστικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν, o ρόλος που παίζουν οι ψηφιακές εφαρμογές για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η αξιοποίηση των εργαλείων του ψηφιακού μάρκετινγκ στο χώρο των μουσείων και πώς η υλοποίηση ενός
μεγάλου αναπτυξιακού έργου επενδύει στην εκπαίδευση, την καινοτομία και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται, εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες γι’ αυτές.

«Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας»
Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 18:30
Διαδικτυακή Εκδήλωση
Σύνδεσμος Εγγραφής: https://tinyurl.com/2s6w7dsn
Πρόγραμμα
18:30-18:50 Χαιρετισμοί
Δημήτρης Καφαντάρης, Πρόεδρος Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» – Γενικός
Γραμματέας ΚΕΔΕ
Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
στην Αθήνα
Ρούλα Χάιδου, Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος – Μέλος Δ.Σ του Ελληνικού Τμήματος ICOM
18:50-19:50 Ομιλίες
Ψαθή Ελένη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών
Αρχαιοτήτων και Μουσείων, ΕΦΑ Αρκαδίας
Κωνσταντίνος Βασιλάκης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας, Καθηγητής
Αντώνης Ψαράκης, Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Πελοποννήσου
Μαρία Κατσαρέα, Marketing Communications Manager, Mazda
19:50-20:00 Παρεμβάσεις
Ελευθερία Κουτσιάδη, Παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας Databuild της εταιρείας
Datagrid
20:00-20:30 Συζήτηση
Συντονιστής: Ιωάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ