Διαδικτυακή εκδήλωση της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας | Γ.Σταθάκης: Τα μεγάλα θέματα της εποχής και οι θέσεις του κόμματος (vid)

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 20:05

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας διοργάνωσε την Τετάρτη (31/03) ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την “Παρουσίαση των Προγραμματικών θέσεων του κόμματος”, παρουσία του Γιώργου Σταθάκη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας κ.Χρήστος Στάικος.Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρώην υπουργός και συντονιστής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ κ.Σταθάκης, ο οποίος διευκρίνισε πως οι προγραμματικές θέσεις δεν είναι ούτε διακήρυξη αρχών, ούτε απολογισμός της κυβέρνησης, αλλά ούτε και προεκλογικό πρόγραμμα. Είναι – όπως ανέφερε – ένα στρατηγικό κείμενο, που λέει ποια είναι τα μεγάλα θέματα της εποχής και πως τοποθετούνται οι ίδιοι απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.

Οι βασικοί πυλώνες αφορούσαν στα παρακάτω θέματα:

  • κλιματική αλλαγή-κρίση (ένα θέμα που θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα της επόμενης δεκαετίας)
  • Οικονομική κρίση
  • Οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες
  • Δικαιώματα και Δημοκρατία (σε τι κοινωνία θα δρούμε, τι δικαιώματα και εάν το Δημοκρατικό σύστημα επιδέχεται βελτίωσης ή εμβάθυνσης και με ποιο τρόπο)

Επιπλέον – όπως τόνισε – στις προγραμματικές θέσεις υπάρχουν και αναφορές στην εξωτερική πολιτική και στο τι Ευρώπη θέλουμε.

Ο κ.Σταθάκης δίνοντας το σκιαγράφημα του σχεδίου, μίλησε αρχικά για την πράσινη μετάβαση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η πράσινη μετάβαση είναι δεδομένη, αποτελεί όμως το κατεξοχήν πολιτικό πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Η Δεξιά επιδιώκει μια μετάβαση, που θα στηρίζεται πρωτίστως στις αγορές (μεγάλες επενδύσεις κτλ), ενώ η Αριστερά λέει πρώτον, πως η πράσινη μετάβαση μπορεί, να μετατραπεί στην κυριότερη μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, γιατί οι χαμηλότερες κοινωνικές τάσεις, δεν μπορούν να κάνουν την μετάβαση με ίδια μέσα. Δεύτερον ένα θέμα είναι η συμμετοχή της κοινωνίας ή όχι. Το πρόγραμμα μας προτείνει το 50% για παράδειγμα των ΑΠΕ να το κάνουν οι εταιρείες και το άλλο να γίνει από νοικοκυριά (φωτοβολταϊκά στις ταράτσες) και ενεργειακές κοινότητες. Τρίτον σημαντική είναι η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον η εγχώρια προστιθέμενη αξία είναι ένα κριτήριο που βάζουμε για να έχει όφελος η ελληνική κοινωνία από αυτή την μετάβαση», ενώ μίλησε για ένα αποκεντρωμένο σύστημα μετάβασης.

Ακόμα μίλησε για το ισχυρό σύστημα χρηματοδότησης, που χρειάζεται, για να γίνει μια δίκαιη μετάβαση, που θα αποκλείει τους αποκλεισμούς και θα ξεκινάει την πράσινη μετάβαση από κάτω προς τα πάνω.

Στην αναφορά του στις κοινωνικές – οικονομικές ανισότητες ο κ.Σταθάκης μίλησε εκτενώς, για το πώς μπορούν, να αντιμετωπιστούν. Κεντρική ιδέα όπως τόνισε – είναι οι βαθιές αλλαγές με το πρώτο πεδίο, στο οποίο θα πρέπει να γίνουν, να είναι ο χώρος της εργασίας.

Παράλληλα μίλησε για το κοινωνικό κράτος, που μπορεί να «θεραπεύσει» κάποιες ανισότητες, αλλά και το φορολογικό σύστημα, τονίζοντας, πως αν συνεχίσει, να υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή ,δεν μπορεί, να αλλάξει τίποτα. «Χωρίς φορολογική μεταρρύθμιση δεν επιλύονται αυτά τα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφέρθηκε στην κατηγορία «δικαιώματα και Δημοκρατία», μιλώντας μεταξύ άλλων για τους αναχρονισμούς στην ελληνική κοινωνία, όπως η σχέση Κράτους – Εκκλησίας και το πώς μπορούν να διορθωθούν, ενώ μίλησε και για τις θέσεις του κόμματος αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, αλλά και την Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Γιώργος Παπαηλιού (βουλευτής Αρκαδίας), ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βάσει των αρχών που διέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία προκύπτουν αυτές οι προγραμματικές θέσεις για τις οποίες μίλησε ο Γιώργος Σταθάκης.. Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ένα εύληπτο κείμενο, που να μπορέσουμε να το δώσουμε στην κοινωνία και όχι μόνο εσωκομματικά. Η ελληνική Περιφέρεια αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες ανισότητες. Μέσα στην ίδια Περιφέρεια υπάρχουν περιοχές μειονεκτικές που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Τα οφέλη πρέπει να διαχέονται στην ελληνική κοινωνία δίκαια και ισότιμα. Είμαστε από μια περιοχή εξόχως προβληματική και αυτό θα επιταθεί στο μέλλον από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στην Μεγαλόπολη. Γι αυτό πρέπει να κάνουμε διακριτό και να συμπεριλάβουμε στις προγραμματικές μας θέσει ένα κεφάλαιο, που να αναφέρεται στην ύπαιθρο, στην περιφέρεια. Η περιφέρεια πρέπει να καταστεί πυλώνας ανάπτυξης. Δίνω μεγάλο βάρος στην ύπαιθρο, για να αρθεί η απομόνωση συγκεκριμένων περιοχών».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μαρίνος Ρουσιάς (πολιτευτής Αρκαδίας), ο οποίος έθεσε ερωτήματα στον Γιώργο Σταθάκη αναφορικά με το κομμάτι της φορολόγησης, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις, ερωτήσεις και σχόλια και από άλλους συμμετέχοντες στην συζήτηση, που αφορούσαν μεταξύ άλλων στον πρωτογενή τομέα, στην εκπαίδευση, στα ΜΜΕ και άλλα.

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση:

Ανακοίνωση της Νομαρχιακή Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας για την παρουσίαση σχεδίου προγράμματος θέσεων του κόμματος:

Διαμορφώνουμε αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την ανόρθωση της κοινωνίας και της χώρας.

Η νομαρχιακή επιτροπή Αρκαδίας πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με τον επικεφαλής της επιτροπής Γιώργο Σταθάκη.
Ολοκληρώνοντας έναν πρώτο κύκλο διεύρυνσης και έχοντας προχωρήσει στην ανασυγκρότηση των τοπικών μας οργανώσεων, συζητάμε με τα μέλη και την κοινωνία την διαμόρφωση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης για την επόμενη μέρα, που θα αντιμετωπίζει τις πολλαπλές προκλήσεις της εποχής μας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση.
Οι άξονες του σχεδίου των θέσεων είναι σε δημόσια κοινωνική διαβούλευση και η συζήτηση και ο διάλογος θα συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα και σε θεματικές στις οργανώσεις, αλλά και με εξωστρέφεια με θεσμικούς φορείς και ενεργούς πολίτες.
Βασικοί άξονες είναι:
Η Κοινωνική Συμφωνία για την Πράσινη Μετάβαση
Η καταπολέμηση των ανισοτήτων- Για ένα καθολικό κοινωνικό κράτος, για την επαναθεμελίωση της παιδείας και του πολιτισμού ως δημοσίων αγαθών
Δημοκρατία- Δικαιώματα.
Για μια ισχυρή, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη
Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα.

Νομαρχιακή Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας