Διαδικτυακό Σεμινάριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού από την EMPLOY EDU και το Φροντιστήριο Σύμβολο

Λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση του Διαδικτυακού Σεμιναρίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διοργανώνετε την Κυριακή 25/04/2021 στην Τρίπολη από την EMPLOY EDU και το Φροντιστήριο Σύμβολο, ο Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Επιστημονικός Διευθυντής EMPLOY EDU Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας παραχώρησε συνέντευξη στην Δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης.

Ο Δρ Ταουσάνης ανέφερε:



Γιατί είναι αναγκαίος ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός;

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι μια από τις σημαντικότερες διεργασίες στη ζωη ενός ανθρώπου, καθώς σύμφωνα με επίσημες μελέτες, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ως ενήλικες, το αφιερώνουμε στην εργασία μας. Συνεπώς οφείλουμε στον εαυτό μας να ανακαλύψουμε τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα μας και να τα συνδυάσουμε με στοχευμένες επιλογές σπουδών που θα μας οδηγήσουν στον κλάδο και επακόλουθα στο επάγγελμα που μας ταιριάζει και θα μας κάνει να αισθανόμαστε δημιουργικοί, παραγωγικοί και πάνω από όλα ευτυχισμένοι.
Επίσης, είναι αναγκαίος διότι η επιφανειακή γνώση των εκπαιδευτικών επιλογών που έχω, η πρόχειρη ενημέρωση για τα τμήματα, τα επαγγελματικά δικαιώματα κ.λπ., συχνά οδηγούν -ακόμη και αριστούχους μαθητές- σε λανθασμένες επιλογές λόγω αυτής της ελλιπούς ενημέρωσης

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού;

Επι της ουσίας περιλαμβάνει 3 στάδια:
1. Την υλοποίηση τεστ κλίσεων & ενδιαφερόντων, προκειμένου να εντοπίσουμε για το κάθε παιδί, τα ενδιαφέροντά του, τα θέλω του και να τα συνδυάσουμε με επαγγελματικούς κλάδους.
2. Τη συμβουλευτική& την πληροφόρηση όπου όσα ανακαλύψαμε στο 1ο στάδιο, θα τα συνδέσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δηλαδή, π.χ. τι ομάδα προσανατολισμού να ακολουθήσω, ποιο επιστημονικό πεδίο να επιλέξω, ποια τμήματα ταιριάζουν με εμένα και έχουν θετικές προοπτικές στην αυριανή αγορά εργασίας, ποιοι είναι οι δυναμικοί κλάδοι που οδηγούν στα επαγγέλματα του μέλλοντος κ.ο.κ.
3. Τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού όπου εκεί αποκρυσταλλώνεται όλη η προσπάθεια που κάνουμε κατά τα προηγούμενα δυο στάδια. Είναι κομβική η διαδικασία της συμπλήρωσης ειδικά από το επόμενο σχολικό έτος όπου αλλάζει η διαδικασία και θα μπορώ να δηλώσω το 1/10 των τμημάτων που μπορεί ένας υποψήφιος σήμερα, το μηχανογραφικό γίνεται ένας γρίφος για δυνατούς λύτες!

Ποιες είναι οι αποδεκτές ηλικίες;

Η ιδανική ηλικία είναι στην Α Λυκείου. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν προσφέρει πολλά ο επαγγελματικός προσανατολισμός σε ένα/μια μαθητή/τρια της Β’ και της Γ’ λυκείου. Πλέον μιλάμε για Δια βίου Συμβουλευτική η οποία αξιοποιείται και έχει σημαντικές ωφέλειες ακόμη και σε ενήλικες σε ηλικίες 30-40—50 ετών. Κάθε ηλικία είναι αποδεκτή, προκειμένου να ανακαλύψω τις δυνατότητες και τις κλίσεις μου και να τα αξιοποιήσω με τις κατάλληλες εκπαιδευτικές-επαγγελματικές επιλογές!

Η συνεργασία σας με το φροντιστήριο ΣΥΜΒΟΛΟ;

Η συνεργασία μας θα έλεγα πως είναι από τις αρτιότερες που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και την Κύπρο όπου δραστηριοποιούμαστε καθώς το ΣΥΜΒΟΛΟ έχει επιλέξει στρατηγικά να παρέχει ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού στους μαθητές του. Και αυτή είναι μια αξιέπαινη επιλογή καθώς φροντίζει ώστε οι μαθητές του να έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια σε μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής τους. Ταυτόχρονά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση καθώς -πιστέψτε με- ξέρω το ενεργό ενδιαφέρον και προσπάθεια όλων των συντελεστών του φροντιστηρίου όχι μόνο να γράψει πολύ καλά ένας μαθητής στις Πανελλαδικές αλλά και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσπάθεια και το αποτέλεσμα του.

Πως βλέπετε την επόμενη μέρα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Ως μια πρόκληση θα την χαρακτήριζα. Έρχονται πολλές αλλαγές, δομικές και μαζικές εκτιμώ. Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα αναδιαμορφώσει σημαντικά το χάρτη της τριτοβάθμιας και επιπρόσθετα θα αναδιατάξει και τις προτιμήσεις των μαθητών όπως και τη διασπορά των επιλογών τους. Ωστόσο, αυτό που για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας να αφουγκράζεται τις επερχόμενες μορφωτικές και επιστημονικές ανάγκες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ορισμένα τμήματα το κάνουν ήδη. Σκοπός είναι να το αντιληφθούν τα περισσότερα. Η κοινωνία της γνώσης τρέχει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε και οι αλλαγές είναι καταιγιστικές στην αυριανή αγορά εργασίας. Τα Πανεπιστήμια μας πρέπει να πρωτοστατούν και να είναι εκεί για την Επόμενη μέρα. Έχουμε λαμπρούς επιστήμονες στα ιδρύματα μας και οφείλουμε σε εμάς τους ίδους και ειδικά στα νέα παιδιά, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλο αυτό το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό μας ώστε σύντομα να μετατρέψουμε το προγενέστερο braindrain σε braingain.

Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Επιστημονικός Διευθυντής EMPLOYEDUΣύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας |www.employ.edu.gr

Πληροφορίες για το διαδικτυακό σεμινάριο:

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα υλοποιηθεί την Κυριακή 25 Απριλίου στις 11:30. Για να μπορέσετε να συμμετάσχετε σε αυτό θα πρέπει απλά να πατήσετε τον ακόλουθο σύνδεσμο
https://employedu.clickmeeting.com/454513845/register και να κάνετε την εγγραφή
σας.

Αμέσως μετά την εγγραφή σας θα σας έρθει ένα email επιβεβαίωσης όπου την ημέρα
και ώρα διεξαγωγής του  σεμιναρίου θα πατήσετε στο link – ηλεκτρονικό σύνδεσμο με
την ένδειξή JOIN που θα βρείτε μέσα σε αυτό το mail.
Δεν χρειάζεται να έχετε οτιδήποτε άλλο, πέραν από σύνδεση στο Internet!

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και στη γραμματεία του
φροντιστηρίου στα τηλέφωνα 2710 233909 κιν. 6970 853081 στο mail  info@symvolo.edu.gr

Για περισσότερες πληροφορίες κλικ εδώ: https://bit.ly/2PEaR6x

Για εγγραφή κλικ εδώ : https://bit.ly/3cPFUoM

Προηγούμενο άρθροΣυγκέντρωση εργαζομένων για την προστασία των εργαζομένων σε σχέση με την υγεία στην Τρίπολη (video – pics)
Επόμενο άρθροΟ Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ζελέσνκι στη Μόσχα