Διαφωνίες και διαφοροποιήσεις στο ΠεΣυ Πελ/σου για τη μονάδα στο Αθήναιο

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021 20:15

Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση της παράταξης Τατούλη για προσθήκη στην απόφαση, να ανακληθεί η ήδη δοθείσα άδεια εγκατάστασης της μονάδας

Μετά από δύο και πλέον ώρες συζήτησης, που είχε αρκετές εντάσεις, ενστάσεις και διακοπές, αφού, όταν ήλθε η ώρα της ψηφοφορίας, υπήρξαν διαφωνίες για το τι προτάσεις είχαν κατατεθεί και τι προέβλεπε η καθεμία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, μετά από δεκάλεπτη διακοπή,  με 24 ψήφους πήρε την απόφαση να πει όχι στην εγκατάσταση της μονάδας διαχείρισης υπολειμμάτων για ζωοτροφές στο Αθήναιο. Επίσης να ξηλωθούν τα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί. Ακόμα η πρόταση περιείχε και το να μην εγκατασταθούν άλλες ρυπογόνες μονάδες στην εν λόγω περιοχή.Η πρόταση που πέρασε υποστηρίχθηκε από την περιφερειακή αρχή, από τον κ. Δέδε ( κάποια μέλη της παράταξής του διαφώνησαν και υποστήριξαν την άλλη πρόταση, παραμένοντας πιστά στις αρχικές τους αντιδράσεις για την εν λόγω μονάδα) και από τον κ. Γόντικα, (μέλη του κόμματός του είναι και στην επιτροπή Αγώνα ενάντια στην μονάδα που έχει πάρει άδεια εγκατάστασης), ενώ υπήρξε και η πρόταση από την πλευρά της παράταξης Τατούλη, να προστεθεί το στοιχείο της πολιτικής ευθύνης για τις παραλείψεις που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα, καθώς και να ανακληθεί η ήδη δοθείσα άδεια εγκατάστασης, κάτι που τελικά δεν πέρασε, αφού η πρόταση αυτή έλαβε 17 ψήφους.

Να σημειώσουμε πως πριν την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε συγκέντρωση εκπροσώπων των κατοίκων της περιοχής του Αθήναιου έξω από το Πνευματικό Κέντρο, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα και συγκεκριμένα ο κ. Δημόπουλος Σπύρος και ο κ. Γούργαρης Βαγγέλης, οι οποίοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις των κατοίκων για την εν λόγω μονάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν διάφορες θέσεις, ενώ αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι έγιναν αναφορές από την περιφερειακή αρχή και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη στην μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, ένα έργο που ήδη προχωράει και το οποίο ο κ. Νίκας το χαρακτήρισε «λάθος», ενώ μέμφθηκε τον τέως Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Β. Γιαννακούρα ότι αντιδρά στο έργο του Αθήναιου, όταν ψήφισε για το έργο στην Παλαιόχουνη.

Η απάντηση του κ. Γιαννακούρα ήταν πως η μονάδα στην Παλαιόχουνη είναι έργο που θα βοηθήσει στην διαχείριση των απορριμμάτων και αν δεν το ήθελε η περιφερειακή αρχή Νίκα, θα μπορούσε να το έχει σταματήσει και όχι να φωτογραφίζονται στο χώρο μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφθηκε την εν λόγω μονάδα.

Ο κ. Νίκας έκανε αναφορά και στις ενέργειες που έχουν κάνει ως Περιφερειακή Αρχή, απαντώντας στην κα. Δημητρακοπούλου Τζένη, η οποία ήταν και η εισηγήτρια του θέματος από πλευράς της μειοψηφίας, τονίζοντας πως όλες οι ενστάσεις έχουν κατατεθεί και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου θα κατατεθεί από τη νομική υπηρεσία της Περιφέρειας και ένσταση στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος.