Διαμαρτυρία αγροτών στην Τρίπολη |”Δεν μας ρωτούν για την ΚΑΠ -Κατώτατη εγγυημένη τιμή για τα προϊόντα μας” (vid,ph)

Παρέδωσαν ψήφισμα στον ΕΛΓΑ και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τα αιτήματά τους

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του 10ημέρου κινητοποιήσεών τους οι αγρότες της Πελοποννήσου, μέσω της Ομοσπονδίας Συλλόγων τους-ΟΑΣΠ πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην αρκαδική πρωτεύουσα.



Με αφορμή και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη σε Μεσσηνία και Αρκαδία, οι αγρότες συναντήθηκαν στον ΟΣΕ της Τρίπολης και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΕΛΓΑ, στο Δημαρχείο της πόλης, όπου φώναξαν συνθήματα, είχαν μία συνάντηση με το Δήμαρχο, έξω από το κτίριο και στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους μετέφερε τα αιτήματά τους στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Κατόπιν κατευθύνθηκαν στην Περιφέρεια, όπου και εκεί παρέδωσαν ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο

Οι αγρότες κάνουν λόγο για πολλά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται με αποτέλεσμα να μειώνονται διαρκώς οι άνθρωποι που ασχολούνται με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ το βασικό τους αίτημα παραμένει η καθιέρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής για τα προϊόντα τους, ενώ εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για το μη κάλεσμα στη διαβούλευση που θα γίνει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, σήμερα, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό, παρουσία και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ψήφισμα των αγροτών

«Οι τιμές παραγωγού στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές και το
κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή σε όλη την
Πελοπόννησο από παγετούς, χαλαζοπτώσεις, καύσωνα και τεράστια απώλεια εισοδήματος που δεν πρόκειται να καλυφτούν από τα ψίχουλα που δίνει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ και σε πολλές περιπτώσεις δεν αποζημιώνει τις ζημιές», σημειώνει.
Η δακοκτονία, συνεχίζει, «για ακόμα μια χρονιά προβληματική με αποτέλεσμα να χάνεται μεγάλη παραγωγή λαδιού και βρώσιμης ελιάς. Στο πρόβλημα με τα οινοποιήσιμα αμπέλια και των αποθεμάτων κρασιού προστίθεται τώρα και η “Κορινθιακή μαύρη σταφίδα” με τα αδιάθετα αποθέματα σε αποθήκες, να προμηνύουν εκβιασμούς των μεταποιητών – εξαγωγέων και κατρακύλα των τιμών για τη νέα σοδειά».
Η ανομβρία, τονίζει, «σε συνδυασμό με την έλλειψη αρδευτικών έργων υποδομής προσθέτουν επιπλέον προβλήματα στου μικρομεσαίους παράγωγους που αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να καλλιεργήσουν».
Πολλοί κτηνοτρόφοι, προσθέτει, «αδυνατώντας λόγω υψηλού κόστους των ζωοτροφών να ταΐσουν επαρκώς τα ζώα, παράλληλα με τις συνέπειες του καταρροϊκού πυρετού που έπληξε πολλές περιοχές, εξαιρούνται από τις εξισωτικές αποζημιώσεις γιατί δεν κατόρθωσαν να πιάσουν το πλαφόν στην παραγωγή γάλακτος».
«Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα διεκδικούμε μια ζωή με δικαιώματα, μια ζωή που μας αξίζει». Όλοι μαζί, καταλήγει η ΟΑΣΠΠ, «αγωνιστικά απαιτούμε εδώ και τώρα:
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα  ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους
βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Μείωση των έμμεσων φόρων. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Φθηνό αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πανδημία και τις καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που καθυστερούν για τις ζημιές σε δέντρα, αμπέλια κηπευτικά κλπ. Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις λόγω του καύσωνα στα τέλη Ιούνη.

Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση τον υψηλών ασφαλίστρων. Προσλήψεις όλου του απαραίτητου, μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση.
Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας που να καλύπτει τη συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις»

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την κινητοποίηση των αγροτών.

Προηγούμενο άρθροΑνοίγει η πλατφόρμα freedom pass για την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ
Επόμενο άρθροΕκδηλώσεις εορτασμού της 77ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας