Διαμαρτυρία υγειονομικών στην Τρίπολη στις 28 Απριλίου

Στις 28 Απρίλη η φωνή μας θα ακουστεί ακόμα μία φορά. Ακόμα πιο δυνατά!

Στις 7 Απριλίου, ημέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία, ακούστηκε δυνατά το σύνθημα << Σπάμε τη σιωπή- δυναμώνουμε τη φωνή διεκδίκησης και του αγώνα>>, διαδόθηκε σε όλη τη χώρα αλλά και πέρα από τα σύνορα.



Η συμμετοχή πανελλαδικά, το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από σωματεία, μαζικούς φορείς αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της επιδημίας οι εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος υγείας βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού μας.

Η εκδήλωση της πανδημίας βρήκε το δημόσιο σύστημα υγείας ανοχύρωτο, με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, συνέπεια της κρατικής υποχρηματοδότησης, της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Πανελλαδικά, τα κενά αντιστοιχούν σε  6-7.000 γιατρούς, 20-25.000 υγειονομικού προσωπικού. Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς αγγίζουν το 50%, ενώ παρόμοια είναι τα νούμερα στο υπόλοιπο προσωπικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βασικές ειδικότητες να μην εφημερεύουν σε κάθε εφημερία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς. Σε όλο το προσωπικό να χρωστούνται ρεπό και άδειες.

Έρχεται στην επιφάνεια, το αδιέξοδο της κάλυψης των κενών με συμβασιούχους αντί για το αναγκαίο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, με αφορμή και την πανδημία. Τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορούν να καλύπτονται με προσλήψεις με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, με συμβασιούχους που απολύονται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Έτσι στερείται πολύτιμο, έμπειρο επιστημονικό δυναμικό! Τα μεγάλα πάγια κενά του Παναρκαδικού δεν μπορούν να καλυφθούν με μονοψήφιο αριθμό επικουρικών γιατρών και ειδικευόμενων 4μηνης θητείας ή με 40 -50 επικουρικούς νοσηλευτές και λοιπό παραΐατρικό προσωπικό, με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται, και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται. Τα εντατικά  μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου που έχουν ληφθεί για τη διαχείριση του προβλήματος, υπολογίζοντας τις «αντοχές» του συστήματος υγείας, μπορεί να απέδωσαν προς το παρόν. Όμως δυστυχώς δεν μπορούμε να «κρυβόμαστε» για πάντα από τον ιό.

Η νόσος φαίνεται να φθίνει χάρη στην υπευθυνότητα που έδειξε ο λαός μας στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν. Χάρη στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα τμήματα πρώτης γραμμής των νοσοκομείων!

Κερδήθηκε χρόνος, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί για την πραγματική θωράκιση του συστήματος υγείας, μπροστά στο ενδεχόμενο, όπως λένε οι επιστήμονες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Το παράδειγμα του αριθμού των κλινών ΜΕΘ είναι ενδεικτικό αν και δεν είναι το μοναδικό. Η επιβεβλημένη αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχει συνοδευτεί από την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Σύμφωνα ακόμη και με τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Υγείας, οι κλίνες ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από 557 πριν την επιδημία σε 775. Δεδομένου ότι η αναλογία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ανά κλίνη ΜΕΘ είναι 4:1, για τη λειτουργία των 220 επιπλέον κρεβατιών χρειάζονται 880 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές. Κάτι τέτοιο σαφώς δεν έχει γίνει! Τα νέα κρεβάτια ΜΕΘ στελεχώνονται με επικουρικό προσωπικό, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μετακινήσεις και άλλα μπαλώματα. Την ώρα μάλιστα που η χώρα μας έπρεπε να έχει 3.000-3.500 κρεβάτια ΜΕΘ σε κανονικές συνθήκες, με το αντίστοιχο προσωπικό βέβαια.

Το παράδειγμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι επίσης ενδεικτικό. Όχι μόνο δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να παρακολουθούν ασθενείς που δεν απαιτούν νοσηλεία, είτε έχουν covid-19 είτε κάποιο άλλο χρόνιο νόσημα. Αντίθετα το προσωπικό τους μετακινήθηκε στα νοσοκομεία για να καλύψει τις εκεί ανάγκες, όπως έγινε και με το Κ. Υ Τρίπολης.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει, την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας απέναντι στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας χωρίς αυτό να αποβεί σε βάρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ασθενών με παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό. Είναι άμεση ανάγκη να ανοίξουν σχεδιασμένα τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ που δεν είναι κέντρα αναφοράς για COVID-19. Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν με ασφάλεια είναι να επιστρέψει όλο το προσωπικό που έχει μετακινηθεί και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της εκτεταμένης ανίχνευσης, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων μέσω της διενέργειας μαζικών test, όπως άλλωστε συστήνει ο ΠΟΥ, κάτι για το οποίο επιμένουμε από την πρώτη στιγμή. Ιεραρχούμε το προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των μονάδων υγείας και πρόνοιας, των φιλοξενούμενων σε δομές (προνοιακές, γηροκομεία κ.λ.π.), σε εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, στις ευπαθείς ομάδες. Η κυβέρνηση φέρει ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι. Ακόμη, κρίσιμο είναι να διενεργείται test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Διεκδικούμε:

  • Μονιμοποίηση των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ.
  • Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών.
  • Ένταξη στα BAE.

Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Προηγούμενο άρθροΝέα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Επόμενο άρθρο28 Απριλίου | Ημέρα δράσης για να μην πληρώσουν την υγειονομική κρίση οι εργαζόμενοι